Dekoratīvs grafiks ceļojumu plānošana

Ceļojuma maršruta plānošana. Padomi kā izplānot ceļojumu pašam

Tev ir mazs sapnis doties kādā ceļojumā un Tu vēlies izplānot ceļojuma maršrutu, kurš ir piemērots tieši tavām vēlmēm un iespējām? Saprotu. Citu cilvēku ceļojumu maršruti ir lielisks iedvesmas avots, bet, par cik tie ir veidoti atbilstoši kāda cita gaumei, tajos bieži vien pietrūkst kāds pieturas punkts, kuru Tu no visas sirds vēlētos apskatīt. Kāds Gruzijā vēlas izpētīt senas klinšu pilsētas noslēpumus, bet kāds cits mierīgi kafejnīcā baudīt khinkali un vīnu.

Tāpēc savu ideālo ceļojumu nākas plānot pašam. Bet tas nav viegls uzdevums. Galu galā ir cilvēki, kam par ceļojumu plānošanu maksā naudu. Kas arī ir variants. Bet, ja vēlies nedaudz ietaupīt, un plānot ceļojumu pats, tad padalīšos ar savu pieredzi, ieteikumiem un noderīgiem resursiem

Īsceļi uz plānošanas soļiem:

Grafiks ar 3 jautājumiem ceļojuma maršruta plānošanai - kur, kad kā

Ceļojuma maršruta plānošanas 1. solis – kad, uz kurieni un kā?

Ja es varētu izvēlēties vienu superspēju, es izvēlētos iespēju teleportēties. Bet tā kā reālajā dzīvē mūs ierobežo laiks un telpa, lai izplānotu ceļojuma maršrutu vispirms ir nepieciešams ar sevi novienoties par 3 vienkāršām lietām:

1.Uz kurieni es ceļošu? Vai Tu iztēlojies sevi baudot “mazo skābo ķirsīti” Portugālē  vai lēni vāroties sēravotā Gruzijā?


2.Cik ilgs būs mans ceļojums? Šis bieži vien ir atkarīgs no maciņa biezuma un tā, kad Tev piešķir atvaļinājumu.


3.Kā es pārvietošos ceļojuma laikā? Ar auto no Kutaisi līdz Tbilisi var nokļūt 3,5 stundās, ar vilcienu 5 stundas. Bet ar kājām, tādam diega biksim kā man, nokļūt no Kutaisi uz Tbilisi ir neiespējami. Tāpēc Tavs pārvietošanās veids ceļojuma laikā vistiešākajā veidā ierobežos to, cik lielā teritorijā apskates vietas vari izvēlēties.

Dekoratīvs grafiks - ceļojuma velmju saraksts

Ceļojuma maršruta plānošanas 2. solis – vietu vēlmju saraksts jeb “bucket list”

Tālāk Tev ir jāsaprot ko Tu vēlies apmeklēt

Šajā solī pasapņosim un apkoposim visas vietas, kuras Tu ceļojuma laikā vēlētos redzēt, pieredzes, kuras Tu vēlētos piedzīvot (piemēram izbrauciens ar kuģīti pa kritāldzidru ūdeni), un ēstuves, kurās Tu vēlētos baudīt maltīti. Šis ir sapņu “bucket lists“, kurā vari iekļaut visu. Pie realitātes atgriezīsimies tālākajos punktos.

Kā apskates vietu vēlmju sarakstu izveidot

Ticiet vai nē, agrāk mans uzticamais palīgs sarakstu veidošanā bija Excel.

Tomēr tagad esmu sapratusi, ka visvieglākais un ātrākas veids kā sapņu vietu sarakstu izveidot ir izmantojot Google maps vietu saglabāšanas funkciju.

Kāpēc? Tāpēc, ka uzreiz tiks saglabāta visa svarīgā informācija, kuru Google maps piedāvā – atrašanās vieta kartē, darba laiks, ieejas maksa un protams, arī attēli ar to, kā vieta izskatās. Pluss ir arī tas, ka Tu vari pievienot savas piezīmes. Piemēram, atzīmēt, ka vietai nepieciešama iepriekšēja rezervācija.

Atrakciju parks naktī

Šeit vari apskatīt piemēru ar vietu vēlmju sarakstu, ko izmantojot Google maps, izveidoju braucienam uz Krakovu

PS – ar darba laikiem gan jābūt nedaudz uzmanīgam, jo, diemžēl, tie nevienmēr ir pareizi. Es gandrīz ieplānoju aizbraukt uz termālajām vannām dienā, kad tās ir ciet dēļ plānotas apkopes. Drošs paliek nedrošs plānojot tālāk nepieciešams ieiet konkrētās vietas mājaslapā un pārbaudīt vai tur nav kādi specifiski datumi, kuros vieta nestrādā, piemēram, dēļ uzlabojumu veikšanas. Lai pēc tam nav krenķi.

Lai izmantotu vietu saglabāšanas funkciju Tev būs nepieciešams Google konts. Vietas tiks saglabātas privātā sarakstā, bet ja vēlies, ar sarakstu ir iespējams dalīties arī ar saviem ceļabiedriem.

Lai nesanāktu atkārtoties konkrētus soļus šajā rakstā nekopēšu. Ja vēlies izmēģināt šo funkciju, iepazīsties ar Google piedāvātājām instrukcijām, kā veidotot vietu sarakstus klikšķinot šeit.

Bet kā atrast interesantas vietas, kuras apmeklēt?

Labi, ka pajautāji, jo man ir daži ieteikumi:

  • Izmanto ceļojumu blogus, kā piemēram Titles and Summaries (pašreklāma bez sirdsapziņas pārmetumiem).
  • Pameklē vai par valsti uz kuru dodies, kāds kaut ko ierakstījis ceļotāju lapās Facebook
  • Populārākos tūristu galamērķus kādā pilsētā viegli atrast Tripadvisor.
  • Ja neesi drošs vai kāda apskates vieta ir tā vērta man ir mazs triks. Atrodi šo vietu Instagram un izvēlies sadaļu “Recent” (nesenie). Tur atradīsi bildes, kuras publicējuši ne tikai ceļojumu blogeri, bet arī citi tūristi, bieži vien neapstrādātas. Plus, parasti kāda bilde ir publicēta pavisam nesen, kas ļauj noskaidrot, kā apskates vieta izskatās šobrīd. Nevis vasarā vai pirms 5 gadiem.
  • Vai zināji, ka apskates objektus konkrētā apvidū iespējams atrast izmantojot Google maps? Dodies uz reģionu kurš Tevi interesē, piemērak Krakovu. Spied “Apskates vietas” (Ang. Attractions) vai arī meklētājā ieraksti “attractions”. Kartē tiks atzīmēti apskates objekti tevis izvēlētajā reģionā. Šādā pat veidā, tikai klikšķinot uz opcijas viesnīcas (Ang. Hotels) vai restorāni (Ang. Restaurants), iespējams atrast arī vietas kur paēst un naktsmājas. 
  • Līdzīgu funkcionalitāti – iespēju atrast populārākās vietas konkrētā apkārtnē – tagad piedāvā arī Instagram. Vairāk lasi šeit.
Dekoratīvsa grafiks ar abstraktu ceļojuma maršrutu

3. Solis – maršruta uzmetuma izveide izmantojot Google maps maršrutu plānotāju

Tālāk atgriezīsimies realitātē un sastādīsim maršruta uzmetumu

Jāsaka, ka vienmēr kaut kas neiet pēc plāna. Vienmēr ir tas viens autobuss, kas kavē vai kāda ļaunprātīga nagla, kuras dzīves misija ir pārdurt tavu auto riepu. Tāda ir dzīve. Tam vienkārši ir mentāli jāsagatavojas. Bet detalizēts plāns palīdz būt reālistiskam, aprēķināt izmaksas un izvēlēties optimālāko maršrutu.

Kādu rīku maršrutu plānošanai es izvēlos?

Es izvēlos vai nu Google maps vai Google My Maps. Jāatzīst, ka ilgu laiku nezināju, ka abas šīs lietas nav gluži viens un tas pats. Par Google My maps uzzināju tikai tad, kad man vajadzēja lejuplādēt karti lietošanai bezsaistē. 

Ja pārvietošos ar sabiedrisko transportu, tad gan Google maps izmantoju tikai sākuma uzmetumam. Bet izejot ielās, izmantoju vai nu Citymaper, vai meklēju kādu citu vietējo aplikāciju, kur redzami visaktuālākie atiešanas laiki un potenciālās transporta kustības izmaiņas konkrētajā dienā. Bet tas ir nedaudz cits stāsts.

Google maps

Ja man pietiek ar to, ka karti iespējams atvērt tiešsaistē, dodu priekšroku šai opcijai. Tā ir bezmaksas, ērti lietojama un neprasa reģistrēšanos. Gadījumā, ja nezini, kā Google maps lietot apskati Google piedāvātās instrukcijas šeit.

Google My Maps

Arī šis rīks ir bezmaksas. Bet, lai to izmantotu ir nepieciešams Google konts, un manuprāt Google My maps ir nedaudz grūtāk lietot nekā Google maps. Man vajadzēja lasīt instrukciju, lai saprastu, kā pievienot pieturas punktus.

Bet priekšrocība šai versijai ir tā, ka karti iespējams lejuplādēt lietošanai bezsaistē. Kā arī atšķirīgus pieturas punktus iespējams iekrāsot dažādās krāsās, kas nozīmē ka maršrutu iespējams sastādīt tā, lai apskates objektus, vietas kur paēst un naktsmājas varētu viegli atšķirt vienu no otra.

Google piedāvātās instrukcijas, kā lietot šo maršrutu plānotāju atradīsi šeit.

Kā ceļojuma maršrutu veidot?

Šajā punktā tavs uzdevums ir salikt punktus no sava “bucketlista” tādā secībā, kādā Tu tos apmeklēsi.

Es parasti veidoju atsevišķu maršrutu katrai dienai, sākot no naktsmītnes kurā startēšu līdz naktsmājām, kurās dienu noslēgšu. Tā ir vieglāk kontrolēt kopējo distanci un laiku.

Svarīgi ir apskates vietas maršrutā sakārtot tā, lai katra nākamā vieta būtu vistuvākā iepriekšējajai. Kāpēc? Piemērs no dzīves – Romas Forums atrodas daudz tuvāk Kolizejam nekā Trevi strūklaka. Doties no Kolizeja uz Trevi strūklaku un pēc tam atpakaļ uz Romas Forumu nebūtu izdevīgi, jo tad tev būtu jāskraida šurpu, turpu. Tas ir lieki patērēts laiks.

Vai nebūtu labāk šo laiku pavadīt baudot kādu tiramisu nevis sabiedriskajā transportā?

Es ceļojuma maršrutu veidoju šādi:

  • Salieku visus vēlamos punktus Google maps.
  • Izvēlos atbilstošo pārvietošanās veidu (ar kājām, ar auto vai ar sabiedrisko transportu).
  • Google maps man parāda ceļu, kopējo distanci un ilgumu.
  • Tālāk es sāku spēlēties ar pieturas punktiem mainot to secību. Ar mērķi atrast kārtību, kurā kopējā distance būtu visīsākā pēc kilometriem un pēc ceļā pavadītā laika. Ja redzu, ka kādā vietā līnijas rāda, ka jādodas vienā virzienā un tad atpakaļ tas ir sarkanais karogs. Pārlieku punktus tā, lai nebūtu skraidīšanas šurpu turpu.
  • Kad ideālā secība atrasta, papliķēju sev pa plecu un pāreju pie 4. punkta, kurā uz maršrutu paskatīšos ar kritisku aci. 
Grafiks - ceļojuma maršruta plānošanas ceturtais solis ar datumiem un vietām, kur ierakstīt lokāciju nosaukumus

4. Solis – ceļojuma maršruta rediģēšana

Un tagad paskatīsimies uz savu maršrutu kritiski. 

Tev nepieciešams saprast vai skatoties uz savu maršrutu vari atbildēt ar “jā” uz šiem jautājumiem. Ja atbilde ir nē, tad nāksies vai nu atbrīvojoties no kāda mazāk svarīga pieturas punkta vai pārdalīt maršrutu vairākās dienās.

1.Vai visas vietas strādās laikā, kad tur plāno ierasties? Lai nesanāk tā, ka muzejs strādā līdz pieciem, bet Tu no iepriekšējā punkta plāno izbtaukt četros un ceļā Tev jāpavada 2,5 stundas. 4 + 2,5 nav 5, lai kā Tu rēķinātu. Laiks pārplānot.


2.Vai tev (un taviem ceļabiedriem) pietiks spēka konkrētā maršruta veikšanai? Mums visiem patīk domāt, ka esam supercilvēki. Un stundiņas brauciens pie auto stūres nešķiet daudz. Bet kad sarēķini kopējo nobraucamo attālumu dienā var sanākt, ka kopā tās ir 6 stundas. Sešas stundas nosēdēt auto nav nemaz tik viegli. Var nākties pārdomāt. 


3.Vai tavi līdzbraucēji ir apmierināti ar šo maršrutu? (Ja Tu neceļo viens). Izveidot maršrutu, kas apmierinātu visu vēlmes ir māksla, un tas, visticamāk prasīs diskusijas un izmaiņas. 


4.Vai maršruts atbilst tavam budžetam? Mums katram ir noteikta naudas summa, ko esam gatavi tērēt. Un daļa no šīs summas ir atbilstoša ieejas biļetēm, transporta biļetēm, benzīnam un tā tālāk. Silti ieteiktu parēķināt sastādītā maršruta aptuvenās izmakas, lai saprastu vai kaut ko no pieturas punktiem nav nepieciešams izņemt ārā. 

Kad uz visiem jautājumiem vari atbildēt ar jā, un maršruts ir gan vilinošs gan pielāgots realitātei vari papliķet sev pa plecu. Darbiņš padarīts. Tikai neaizmirsti saglabāt saiti uz maršrutu, lai tam vēlāk varētu piekļūt. 

Google MyMaps karti iespējams saglabāt uzreiz. Bet Google Maps šādu funkciju es nevaru atrast, tāpēc es nokopēju saiti uz maršrutu un iekopēju to savās telefona piezīmēs. Tā teikt, maza viltībiņa.

Dekoratīvs grafiks ar Pasaules karti un pilsētu fonā

Vēl daži ieteikumi ko ņemt vērā plānojot ceļojumu

Tā teikt bonusiņi, no personīgās pieredzes:

  • Atceries, ka populārākajos tūristu galamērķos ir vietas, kurās nav iespējams tikt bez iepriekšējas rezervācijas. Vai labākajā gadījumā jāstāv stundām ilgā rindā. Ietaupi sevu laiku un rezervē ieeju uz konkrētu laiku / pērc biļetes internetā.
  • Pārvietojoties ar sabiedrisko transportu, ja vien iespējams, neieplāno braukt ar pēdējo autobusu, vilcienu, tramvaju utt. Gadījumā, ja kas noies greizi, piemēram transportu nokavēsi, tev būs vismaz viens rezerves variants – nākamais transports. 
  • Atceries, ka Tu esi cilvēks. Ieplāno laiku komforta pauzēm, kafijas pauzēm un kāju izstaipīšanai gara pārbrauciena laikā. 
  • Necenties vienā dienā paspēt apskatīt visu iespējamo. Var sanākt, ka būsi tā noskrējies, ka pēdējos pieturas punktus nemaz nevarēsi izbaudīt.
  • Ieskaties manā sarakstā ar lietām, kuras jāuzzina pirms jeb kura ceļojuma, lai izvairītos no liekām galvassāpēm.

Ceru, ka mana ceļojumu maršruta plānošanas recepte Tev noderēja. Man patīk visu izplānot līdz pēdējajam sīkumam, jo man tas rada drošības sajūtu. Un palīdz izturēt laiku, kamēr ceļojuma sākums jāgaida. Bet, ja neizjūti vēlmi pēc tik precīza plāna, tad ceru, ka vismaz kāds no ieteikumiem bija noderīgs. Lai veiksmīgs ceļojums!

*PS – attēlu veidošanai izmantoti mani foto, kas apstrādāti Canva

Ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā

Ko noteikti noskaidrot pirms doties ceļojumā?

Lai izvairītos no liekām galvassāpēm

Divi cilvēki kas ceļojot kopā ir dusmīgi viens uz otru

Kā ceļojot kopā ar citiem nesaiet ragos?

Vai arī Tev šķiet, ka ceļot kopā ar kādu nav nemaz tik vienkārši?

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī

lvLatvian