Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē - skats ar mūri lietū

Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē? Arī lietainā laikā.

Viena no lietām, ko noteikti gribējām Kutaisi apkārtnē apskatīt ir Gruzijas skaistā daba. Bet lietus izjauca mūsu plānus par slaveno kanjonu apmeklējumu. Tāpēc, braucot no Batumi uz Kutaisi, aši pārplānojām maršrutu uz tādiem apskates objektiem Kutaisi apkārtnē, kuri ir pieejami arī lietainā laikā. Sēra avoti un karstais ūdenskritums. Panorāmas skats no cietokšņa mūriem. Stalaktītu alas. Vīlušies nebijām ne par pus kapeiku.

Kā mēs pārvietojāmies Gruzijā no Batumi uz Kutaisi.

Mēs izīrējām auto un braucām no Batumi uz Kutaisi, kur pavadījām vienu nakti. Apskates objektos piestājām pa ceļam. Bet tā kā visi pieturas punkti atrodas Kutaisi apkārtnē, tālākais aptuveni 1h brauciena attālumā, maršruts būs piemērots arī tiem, kas nobāzējušies Kutaisi. Un ja nevēlies kutināt nervus sēžoties pie stūres – jebkurš taksists, kuru satikām, bija gatavs mūs aizvest ekskursijā, kur vien vēlamies. Tā ka šofera atrašanai nevajadzētu būt problēmai.

Nokalakevi sēra avoti un karstais ūdenskritums

Nokalakevi hot sulfur spring atrašanās vieta

Apskates objekts atrodas ~54km no Kutaisi.

Vai esat kādreiz redzējuši ūdenskritumu, kura ūdens ir tik karsts, ka tvaikus no tā var redzēt jau pa gabalu?

Viena no manām mīļākajām apskates vietām visā Gruzijas braucienā. Un lietus tai piestāv. Jau pa gabalu iespējams redzēt, ka virs koku galotnēm paceļas tvaika mākonis. Pēc nervus kutinoša brauciena lejup pa kalnu atstājām mašīnu ceļa malā, iepretim divām kūpošām būdiņām (tur, kur visi citi). Piegājām pataustīt ūdeni, kas no tām tek. Ellīgi karsts. Tālāk kāpām lejā kājām. Kāds cits pārgalvis pirms mums bija pamanījies līdz pašai lejai nobraukt arī ar auto, un iestidzis. Viņam nācās saukt ugunsdzēsēju brigādi, lai palīdz rakt laukā. Katram savi piedzīvojumi.

Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē - Nokalakevi sēra avoti

Kad nokāpām lejā, skatam pavērās skaista upes ieleja. Ūdens ir, mums latviešiem, neierasti zilā tonī. Redzami arī nelieli atsegumi un fonā lietus miglā tīti, zaļiem kokiem noauguši kalni, kas tālumā pilnībā izplūst dūmakā. Sirsniņa jau lēkāja no prieka.

Skats ar upi

Un aiz stūra dabas brīnums – karstais ūdenskritums, no kura gaisā paceļas tvaika mākoņi. Pieejot tuvāk, var just arī karstumu, ko tas izstaro. Minerāļu nosēdumi piešķir tam neparastu formu.

Tālāk karstais ūdens caur akmeņiem tek līdz upei, kur tas sajaucas ar upes auksto ūdeni. Pašā upes krastā ir izraktas nelielas bedrītes, kurās karstais un aukstais ūdens ir sajaucies, veidojot patīkamu temperatūru. Šajās “peļķēs” iespējams vai nu pabradāt vai iesēsties un pavannoties. Mums mugurā nebija peldkostīmu, un pārģērbšanās kabīņu šajā vietā nav, tāpēc šoreiz sanāca tikai paplunčāt kājas.

Nokalakevi karstais ūdenskritums Kutaisi tuvumā
Nokalakevi karstais ūdenskritums netālu no kutaisi - skats no priekšas

Skats no cietokšņa mūriem Nokalakevi arheoloģiskajā muzejā

Nokalakevi archeological museum

Apskates objekts atrodas ~51 km no Kutaisi.

Ir ieejas maksa.

Gruzijā neredzējām skatu torņus, bet labākie skati tur paveras no cietokšņu drupām.

Nokalakevi cietokšņa drupas netālu no Kutaisi

Drupas ievērojām, jau braucot uz ūdenskritumu, bet nebijām droši vai piestāt, jo Gruzijā ir daudz cietokšņu drupu. Bet pirms došanās tālāk uz Kutaisi nolēmām apvaicāties apsargam, kas tur īsti ir. Atklājās, ka teritorija ir plaša. Tā iekļauj sevī drupas, nelielu baznīcu, tuneli uz upi, kas, mūsuprāt, varētu būt bijusi vai nu slepenā eja, vai izeja uz vietu, pa kuru no upes cietoksnim piegādāti produkti. Kā ir īstenībā, grūti teikt, jo viena no lietām, kas vietai trūkst, ir apraksti. Stendi, kur tiem būtu jābūt, ir. Pašu aprakstu nav.

Reliģiska ēka Nokalakevi cietokšņa teritorijā
Skats uz upi

Bet pats galvenais iemesls, kāpēc izlēmām nopirkt ieejas biļeti, bija tas, ka cietokšņa mūri darbojas kā skatu platforma vairākos līmeņos. Pastaigājām pa mūriem, pabaudījām skaisto skatu no augšas. Atkal, lietus radītā dūmaka piešķīra šim skatam īpašu šarmu.

Skats no cietokšņa augšas

Prometeja stalaktītu alas Kutaisi tuvumā

Prometheus cave atrašanās vieta

Apskates objekts atrodas ~21km no Kutaisi.

Ir ieejas maksa.

Ienirām pazemē paspēlēties ar ēnām.

Prometeja alas Kutaisi apkārtnē

Mani nedaudz sabaidīja stāsti “viena paziņa teica, ka bija vīlusies alās pie Kutaisi…”, bet, iespējams, runa bija par citām alām. Jo Prometeja alās es vīlusies nebiju. Pastaigas maršruts cauri alām stiepjas gandrīz 2 kilometru garumā, un tā laikā iespējams apskatīt vairākas zāles ar dažādu formu un izmēru stalaktītiem (tie, kas veidojas no augšas uz leju) un stalagmītiem (tie, kas veidojas no zemes uz augšu). Var spēlēt spēlīti – pēc kā Tev šis izskatās? Karaļa tronī? Lupatas? Šīs alas ir brīnumaina, tumša pazemes valstība, kurā varētu būt paslēpti laupītāju dārgumi vai dzīvot pūķi un fejas.

No praktiskās puses – alās iespējams iekļūt tikai ar gidu, bet gids atsevišķi nav jārezervē. Kad pirksiet biļetes pie kases, jums pateiks, kad sākas nākamā ekskursija, kurai jums jāpievienojas.

Stalaktīti prometeja alās

Colchis strūklaka pašā Kutaisi centrā

Colchis fountain atrašanās vieta

Tā kā mēs Kutaisi pavadījām tikai vienu nakti un no rīta jau skrējām tālāk uz Tbilisi, apskates objektus pašā Kutaisi pilsētā apskatīt nebija laika, bet pie Colchis strūklakas noteikti bija jāpiestāj. Šī strūklaka no citām atšķiras ar to, ka tās ūdens strūklas papildina statujas, kas veidotas kā lielizmēra replikas dažādiem arheoloģiskajiem izrakteņiem, kas atrasti Gruzijas apkaimē. Piemēram, pašā augšā ir divi zelta zirgi.

Colchis strūklaka Kutaisi
Colchis strūklaka tuvplānā

Batumi no Gruzijas brauciena man palikusi atmiņā kā modernā Gruzijas daļa, Tbilisi kā vēsturiskā. Bet Kutaisi kā apkārtne, kurā atrodami daudzi interesanti un skaisti dabas skati. Un, ja nelītu lietus, iespējas būtu vēl plašākas. Tie ir skati, kurus vēl ilgi nevarēšu aizmirst un pie kuriem sapņošu atgriezties.

Ko apskatīt Batumi - skats uz Batumi no augšas

Gruzijas piedzīvojumu 1 daļa – jūra un pilsētas gaismiņas Batumī

Ko apskatīt braucot no Kutaisi uz Tbillisi - Uplistsikhe

Ko apskatīt pa ceļam braucot no Kutaisi uz Tbilisi? Gruzijas brauciena 3 daļa

Divi cilvēki kas ceļojot kopā ir dusmīgi viens uz otru

Kā ceļojot kopā ar citiem nesaiet ragos?

Ceļot kopā ar citiem nav nemaz tik vienkārši

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian