Ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā

Ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā, lai izvairītos no liekām galvassāpēm?

Ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā, lai mazinātu iespēju iekulties nepatīkamās situācijās un varētu mierīgi izbaudīt atpūtu? 

Manuprāt, man ceļot ir sanācis diezgan bieži – bija laiks, kad darba dēļ nolidoju aptuveni 50 lidojumus gada laikā, bet arī atpūtas ceļojumos ir palaimējies doties pietiekami bieži. Esmu bijusi Romā, Portugālē (noteikti rekomendēju), Ženēvā (rekomendēju tikpat ļoti), Parīzē, Berlīnē un citās brīnišķīgās vietās. Bet ne vienmēr viss ir gājis raiti.

Kā rezultātā esmu sakrājusi kaudzīti ieteikumu, par to, ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā, lai izvairītos no liekām galvassāpēm. Padalīšos ar tiem ar Tevi.

Tātad, 8 lietas, ko noskaidrot pirms došanās ceļojumā, lai izvairītos no liekām galvassāpēm

Domāju, ka tas, ka plānojot ceļojumu nepieciešams noskaidrot ieceļošanas noteikumus, piemēram, par vīzu nepieciešamību vai ar Covid ierobežojumiem saistītos noteikumus, ir pašsaprotami. Citādi ceļojums beigsies jau lidostā. Šis būs saraksts ar citām, iespējams, mazāk zināmām lietām, kuras es noteikti noskaidroju pirms došanās uz citu valsti. Lielākoties ne pārāk patīkamas personīgās pieredzes dēļ.

Saturs:

Pirms došanās ceļojumā noskaidro, ko darīt ārkārtas situācijā

Vai Tev ir plāns, ko tu darīsi, ja Tev nozags pasi?

Protams, mēs visi ceram, ka nekas slikts nenotiks. Bet gadās visādi. Atceros no bērnības, ka manam tēvam ārzemēs tika nozagta pase, kas sagādāja grūtības tikt mājās. Garāmgājējs esot apstādinājis viņa auto, pajautājis ceļu (lai novērstu uzmanību), un norāvis kaklā karamo somiņu.

Tāpēc drošs paliek nedrošs noskaidro:

  • Uz kādu nummuru zvanīt ārkārtas gadījumā;
  • Kur valstī uz kuru Tu ceļo, atrodas tavas valsts vēstniecība vai cita iestāde, kas vajadzības gadījumā varētu Tev palīdzēt. 

Vajadzīgo informāciju iespējams atrast ārlietu ministrijas mājaslapā. Latvijas iedzīvotājiem aktuālā adrese ir https://www.mfa.gov.lv/lv. Kā arī ceļotājiem no Latvijas pieejama speciāla aplikācija “Ceļo droši”.

Ieteikums

Es sirdsmieram atbildīgo dienestu adreses un telefona nummurus kā arī to tuvinieku nummurus kuriem es zvanītu ārkārtas situācijā, saglabāju ne tikai telefonā, bet uzrakstu arī uz lapiņas, kuru rūpīgi noglabāju drošā vietā.

Pirms ceļojuma noskaidro, vai Tev būs nepieciešams lādētāja pārveidotājs

Ko Tu darītu svešā vietā bez telefona?

Es pavisam godīgi varu teikt, ka ārzemēs bez telefona izdzīvot es nevarētu. Man telefons ir nepieciešams lai sazinātos ar citiem cilvēkiem. Tas tiek izmantots navigācijai un tajā glabājas iekāpšanas kartes.

Ne tik jautrs stāsts – reiz es pamanījos iemest telefonu lidmašīnas tualetē (nelieciet telefonu bikšu aizmugurējajā kabatā!), un pēc šīs peldes to vairs nevarēja ieslēgt. Tāpēc es netiku klāt savai iekāpšanas kartei. Viss gan beidzās labi pateicoties atsaucīgajiem lidostas darbiniekiem. Bet situācija radīja man lieku stresu.

Ir valstis kurās izmanto tādus pašus kontaktus kā mēs, bet ir valstis, piemēram, Apvienotā Karaliste, kurās bez adaptera, tādu vienkāršu lietu kā uzlādēt mobilo telefonu, Tev neizdosies. Jo kontakti ir citādāki.

Protams, gan jau pārveidotāju vajadzības gadījumā varētu nopirkt arī uz vietas. Bet Tu sev atvieglosi dzīvi un mazināsi stresu, ja to, ka pārveidotājs ir nepieciešams noskaidrosi pirms došanās ceļojumā, nevis tad, kad telefona baterijai atlicis 1%.

Interneta dzīlēs atradu noderīgu rakstu par to, kāds kontakts kurā valstī tiek izmantots. Lasi to šeit.

Pirms došanās ceļojumā uzzini vai Tavs mobilo sakaru plāns un internets darbosies ceļojuma galamērķī

Turpinot par viedtālruņu tēmu – ar to, ka telefons ir uzlādēts vien nepietiek. Cik noderīgs ir telefons bez interneta un iespējas pazvanīt?

Es rekomendēju pirms ceļojuma pie sava mobilo sakaru operātora noskaidrot, vai Tavs pašreizējais tarifu plāns darbosies valstī uz kuru dosies. Vai varbūt ir nepieciešams pieslēgt kādu papildus paku un cik izmaksās viesabonēšana.

Ja atbilde ir nē, Tavs tarifu plāns nestrādās vai arī būs ļoti augstas papildus izmaksas noskaidro:

  • Kur ceļojuma galamērķī var iegādāties vietējo SIM karti (lielveikalā, pie mobilo sakaru operatora utt.)
  • Kas nepieciešams, lai iegādātos vietējo SIM karti. Piemēram, dažās valstīs pērkot SIM karti (pat priekšapmaksas ) var būt nepieciešams uzrādīt pasi. Pašai ir sanācis aiziet uz telekomunikāciju veikalu, vilties un tad čāpot atpakaļ uz viesnīcu pakaļ dokumentiem.

Pirms došanās ceļojumā noskaidro vai medikamentus ar kuriem plāno ceļot atļauts ievest ceļojuma galamērķī

Es pieņemu, ka Tu nevēlies iekulties nepatikšanās, netīši pārkāpjot likumu.

Gribu atgādināt, ka ne visi medikamenti, kas ir pieejami Latvijā ir atļauti visās citās valstīs. Daļai medikamentu, piemēram, var būt nepieciešamība ņemt līdzi ārsta recepti, bet daži kādā valstī var būt aizliegti. Tāpēc, lai netīši nesanāktu ceļot ar kaut ko nelikumīgu – pirms došanās ceļojumā noskaidro konkrētās valsts noteikumus. Šo informāciju parasti iespējams atrast ārlietu ministrijas mājaslapā. 

Pirms ceļojuma uzzini vai Tava bankas karte strādās ārzemēs un kādi ir Tavi maksājumu limiti

Iedomājies situāciju – Tu mēģini piereģistrēties viesnīcā, bet darbinieks Tev atbild, ka tava karte nestrādā un vaicā, vai tev ir kāds cits variants kā samaksāt?

Es reiz nonācu situācijā, kad nevarēju samaksāt par viesnīcu ar savu bankas karti, jo izrādījās, ka neesmu palielinājusi maksājumu limitu, lai varētu samaksāt tik lielu summu vienā dienā. Bet var gadīties arī, ka kartei vispār nav pieslēgti maksājumi ārzemēs.

Tāpēc pirms dodies uz ārzemēm iesaku noskaidrot:

  • Vai Tavai kartei ir pieslēgti ārzemju maksājumi
  • Kādi ir maksājumu limiti un vai tie atļaus, piemēram, norēķināties par viesnīcu
  • Vēl var gadīties ka naktsmītnē, kurā esi plānojis apmeties, vienkārši nepieņem bankas kartes un ir nepieciešama skaidra nauda. Šo informāciju parasti iespējams noskaidrot vietnē caur kuru rezervē naktsmītni.

Ieteikums

Visbeidzot var gadīties, ka Tavu karti nobloķē aizdomīga maksājuma dēļ (stāsts no pieredzes). Tāpēc, pat tad ja visur esi plānojis maksāt ar karti ieteiktu padomāt arī par nelielu daudzumu skaidras naudas ārkārtas gadījumiem.

Pirms došanās ceļojumā uzzini kā konkrētajā valstī darbojas sabiedriskais transports

Iztēlojies situāciju – tu gaidi pieturā 40 minūtes un sabiedriskais transports pabrauc Tev garām vai neattaisa durvis un Tu nesaproti kāpēc.

Šķiet tas bija Francijā (bet varbūt es jaucu), kad man pieturā garām pabrauca 3 autobusi, jo es nezināju, ka lai signalizētu, ka gribu iekāpt man jāpaceļ roku.

Tāpēc pirms došanās ceļojumā es silti ieteiktu noskaidrot dažas lietas:

  • Kur iespējams nopirkt sabiedriskā transporta biļetes. Atēnās, piemēram, tās autobusā uz vietas nopirkt nevarēja.
  • Kā iekāpt transportā. Vai ir jāsignalizē, vai varbūt var iekāpt tikai pa priekšējajām durvīm. Ir piedzīvoti visdažādākie noteikumi.
  • Ieteiktu pameklēt vai konkrētajā pilsētā ir kāda sabiedriskā transporta aplikācija, kas palīdz atrast īsto transportu un pieturas kurās jāizkāpj. Personīgi daudz esmu izmantojusi CityMapper, bet diemžēl tajā iekļauts limitēts pilsētu saraksts.

Pirms ceļojuma uzzini kādi laikapstākļi gaidāmi Tava ceļojuma laikā

Es braucot uz Portugāli saskatījos bildītes, kurās dāmas janvārī pozeja vasaras kleitiņās. Kad aizbraucu izrādījās, ka vajag mētelīti. Un džemperīti. Bija auksti. 

Protams, ja budžets atļauj trūkstošās lietas var nopirkt arī uz vietas, kā suvenīrus, bet maciņam daudz draudzīgāks variants būs pirms somas krāmēšanas ieskatīties laika ziņās un somā ielikt tās drēbes, kuras atbilst prognozei. Un tas palīdzēs nepārsniegt arī somas svara un izmēra limitus.

Pirms došanās ceļojumā noskaidro vai ceļojuma galamērķī derēs Tavas tiesības un vai Tu atbilsti nomas ņēmēja parametriem

Iedomājies, Tu esi izplānojis perfekto ceļojuma maršrutu, rezervējis naktsmājas un esi ieradies auto īres punktā (vai ticamāk, mēģini noorganizēt auto īri ar interneta starpniecību) un pēkšņi darbinieks sagrauj visus Tavus sapņus, jo Tu neatbilsti viņu kritērijiem. 

Var likties, ka dodoties uz ārzemēm jebkurš kuram ir tiesības var izīrēt auto. Nebūt ne. Dažādās valstīs auto īrei ir dažādas prasības – piemēram stāžs vai vadītāja vecums. Kā arī ne visas tiesības ir derīgas visās pasaules valstīt. 

Tāpēc pirms auto īres ārzemēs noskaidro:

  • Kādiem kritērijiem šoferim jāatbilst, lai auto izīrētu (vecums, stāžs utt.).
  • Vai konkrētajā valstī pieņems tavā dzimtenē izsniegtas tiesības. 

Ceļojumiem būtu jābūt aizraujošiem – negaidītus pavērsienus var saukt par piedzīvojumiem un visu parasti var atrisināt, bet parasti braucienu gribas izbaudīt bez liekām galvassāpēm. Vismaz man. Neliela sagatavošanās un izpēte pirms došanās ceļojumā var novērst lielu daļu starpgadījumu, tāpēc ceru, ka šie ieteikumi Tev būs noderīgi. Un protams, novēlu Tev lielisku ceļojumu!

Dekoratīvs grafiks ceļojumu plānošana

Kā plānot ceļojumu

Padomi no personīgās pieredzes

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī

lvLatvian