Ko apskatīt Portugālē? Lisabona, Sintra, Obidoša.

Ko apskatīt Portugālē? Kāda cita ceļojuma laikā es satiku jaunu cilvēku no Portugāles, kas man pastāstīja stāstu par Karaļu kalnu ar viskrāšņākajām pilīm. Tu izkāp no vilciena un pavadi dienu kāpjot kalnā, piestājot vairākās pasaku pilīs, līdz nonāc pie viskošākās – pašā kalna galā. Vēlāk noskaidroju, ka vieta, par kuru iet runa, ir Sintra. Viņš pastāstīja arī stāstu par Portugāles sāpēm, kas ieliktas viņu dvēseliskajā Fado dziedājumā, kurus sievietes dzied krogos, par skumjām un zaudētiem mīļajiem cilvēkiem, karu…  Šie stāsti aizķēra kādu manu dvēseles stīgu – tāpēc es nolēmu doties ceļojumā uz Portugāli.

Ja ir iespēja Portugālē pavadīt tikai dienu vai divas – Lisabona ir ideāls galamērķis, kas piedāvā gan apskates objektus, gan Portugāles garšas baudījumu un to viegli var apvienot ar, turpat blakus esošo, pasakaino Sintru. Mans ceļojums uz Portugāli ilga 4 dienas un es teikšu – ar 4 dienām ir par maz.

Ko apskatīt Portugāle – Ko redzēt Lisabonā

Ja nezinātu, nevarētu pat iedomāties, ka pagātnē lielāko daļu Portugāles galvaspilsētas nopostīja zemestrīce – par to šobrīd liecina tikai vēsturiski objekti, piemēram, baznīca bez jumta Carmo Convent (maksas objekts, man personīgi stāsts par šo vietu likās iespaidīgāks nekā pašas vietas apmeklējums) un Portugāles iedzīvotāju stāsti.  Lai arī kādi spēki Portugāli nebūtu plosījuši, šobrīd pilsētas gaišajās, kalnainajās, flīzītēs klātajās ielās kūsā dzīvība.

São Jorge Castle un skats uz pilsētu no pils mūriem

Maksas ieeja

Atrašanās vieta

Pasaku pilis var meklēt Sintrā, bet šī Moru pils kalna galā ar savām taisnajām līnijām un masīvajām sienām vairāk atgādina cietoksni. Tieši tāpēc tā ir interesanta. Tev ir iespēja uzkāpt pils mūros un pastaigāt pa tiem, paskatīties uz Lisabonu no augšas un padomāt par to, kāda dzīve varēja būt 11. gadsimtā.

Ko apskatīt Lisabonā - Sv Georga pils

Un nebrīnieties – pils pagalmā dzīvo pāvi.Kāpjot kalnā, lai pie pils nokļūtu, var izvēlēties ceļu, kas ved gar Lisabonas katedrāli. Tā kā  iekšpusi varēja apskatīt tikai par maksu es katedrāles iekšpusi neredzēju, tāpēc to aprakstīt nevaru, bet, ja Tevi interesē vēsturiskas celtnes vai arhitektūra, Tev varētu patikt.

Sv. Georga pils mūris no augšas

Sainta Justa lifts pilsētas vidū

Brauciens ar liftu ir maksas, bet no ārpuses, protams, to var apskatīt bez maksas.

Atrašanās vieta

Viens no populārākajiem apskates objektiem. Ar pašu liftu gan uz skatu platformu nebraucām, tomēr redzēt šo liftu, protams, vajadzēja. Un uzņemt kādu bildi. Vai tad citādi varētu teikt, ka esmu bijusi Lisabonā? Vispār – interesanta celtne. Liekas nedaudz dīvaini, ka pilsētas vidū ārpus ēkas ir lifts. Izrādās, tā kā pilsēta ir kalnaina agrāk šis lifts bijis paredzēts, lai nokļūtu no zemākā pilsētas līmeņa uz augstāko.

Sainta Justa lifts ko apskatīt Lisabonā

Vienkārši staigāt pa saulainajām pilsētas ielām un piestāt pie Arco da Rua Augusta

Bezmaksas

Daudzas ēkas ir košās krāsās (rozā, zils, koši dzeltens) , bet citu ārsienas klāj raibas flīzes. Flīzes Portugālei ir raksturīgas, un pilsētā, starp citu, esot arī flīžu muzejs.

Lisabonas nami

Lisabonā ir arī vairāki laukumi, kas iekļauti tūristu ceļvežos, ko var izmantot par pieturas punktiem, kad nezini, kurā virzienā doties – piemēram, Rosio laukums (Atrašanās vieta), kas atmiņā palicis ar bruģa viļņaino rakstu un Praça do Comércio laukums, kurā agrāk atradusies pils, kuru nopostīja iepriekš minētā zemestrīce, bet šobrīd kūsā dzīvība un atrodas arī dzelteno ēku ieskautā arka, kuru bieži sanāk redzēt bildēs ar Lisabonu – The Arco da Rua Augusta (atrašaās vieta).

Un papildus uzdevums – pastaigas laikā noķer bildē kādu no slavenajiem Lisabonas tramvajiem.

Arco da Rua Augusta apskates vieta Lisabonā

Portugāles ēdiena tūre jeb ko nogaršot Portugālē?

Maksas

Vai ir dīvaini, ka no ceļojuma man visvairāk atmiņā palikušas tieši Portugāles garšas? Es noteikti rekomendētu doties ēdiena tūrē ar vietējo gidu, kurš pastāstīs, kā kuru delikatesi pareizi jāēd un papildinās pastaigu ar interesantiem faktiem par vēsturi un kultūru. Šādas tūres iespējams atrast Tripadvisor. Bet ja šis prieks ir ārpus budžeta, tad manas personīgās rekomendācijas būtu:

Pastel de Nata – Portugāles slavenā smalkmaizīte

Kad meklēju, ko nogaršot pirms sava brauciena, viss internets bija pilns ar šīm olu krēma smalkmaizītēm, tāpēc es tikai pievienošos cilvēkiem, kas tās slavē. Kā stāstīja mūsu gids – tās parasti ēd, pārkaisot pāri kanēli un reizēm arī pūdercukuru. Perfektas kopā ar brokastu kafiju.

Ko nogaršot Portugālē - Pastel de nata un kafija

Ginja – Ķiršu liķieris

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Droši vien ir sanācis dzirdēt par Portugāles vīniem, tāpēc par tiem es nestāstīšu, bet gribētu pieminēt “mazo, skābo ķirsīti” jeb ķiršu liķieri, kurā peld pa kādam ķirsim, kuru mazās glāzītēs iespējams nogaršot Lisabonā, bet Obidošā Ginju iespējams nobaudīt no maziem, šokolādes kausiņiem.

Ginja - Portugāles skābo ķiršu liķieris

Arroz de Marisco -Portugāles rīsi ar jūras veltēm
Protams, visslavenākā Portugāle ir ar savām svaigajām jūras veltēm. Izvēle ir ļoti plaša. Bet man vislabāk patika tieši Portugāles rīsi ar jūrās veltēm – pēc konsistences kaut kas starp risoto un zupu vai sautējumu, kurā iekšā atrodamas dažādas garneles un citas jūras veltes.

Portugāles rīsi ar jūrasveltēm

Un jāpievieno arī neliels brīdinājums, lai nesanāktu iekulties nepatīkamās situācijās. Portugāles restorānos ir tāda paraža, ka viņi uzreiz noliek uz galda maizi un dažas citas uzkodas, kaut arī jūs tās nepasūtījāt. Šie gardumi nav par brīvu. Un ir vietas, kur šīs uzkodas mēģina pieskaitīt jūsu rēķinam, pat tad ja tās neaiztikāt, ar aizbildinājumu, ka tās ir ilgi stāvējušas uz galda. Šis brīdinājums nav ar nolūku kādam pārmest vai kādu aizbaidīt – tikai informēju, ka ja nevēlaties maizi un uzkodas ēst, labāk pieklājīgi pateikt uzreiz.

Ko apskatīt Portugālē – Ko redzēt Sintrā

Nevaru noliegt, ka Sintra bija pasakainākā Portugāles ceļojuma daļa. Uz Sintru no Lisabonas nebija grūti nokļūt, atliek tikai iesēsties vilcienā un aptuveni pēc stundas būsi klāt. Visgrūtāk bija izvēlēties, kuras no skaistajām pilīm vienas dienas laikā apskatīt un kuras atstāt, cerams, kādam nākotnes izbraucienam. Ja man jādod padomu – es ieteiktu ieplānot Sintrai vairāk nekā vienu dienu. Un jābrīdina – uz ieeju pilīs nāksies stāvēt garās rindās.

Quinta da regaleira noslēpumainais parks

Maksas

Atrašanās vieta

Pati ēka ir skaista un fotogēniska – ar asiem tornīšiem un smalkiem rakstiem, tomēr es nevarētu beigt slavēt šīs pils plašo dārzu, kas ir noslēpumu pilns. Takas ved gar mūriem, ar maziem tornīšiem, kuros var uzkāpt. Akmeņi veido interesantus rakstus. Augi piedod vietai dzīvīgumu un rada pasaku meža noskaņu.

Ko apskatīt Sintrā, Portugālē, Quinta da regaleira

Visi fotografējas uz tiltiņa pie ūdenskrituma. Bet visievērojamākās ir templiešu iniciācijas akas – akas bez ūdens, kurās pa spirālveida kāpnēm no gaismas var nokļūt pazemē, tumsā, un tad pa alām nonākt atpakaļ pie gaismas, pie maza aizauguša dīķīša, kuram pāriet pāri, izmantojot dažus akmens pakāpienus.

Vai šīs akas tika veidotas kulta ceremonijām, vai tikai dēļ pils īpašnieka intereses par šo tēmu? Kas to lai zina – bet ir interesanti iedomāties cik noslēpumains šis dārzs bija tad, kad namu apdzīvoja īpašnieki, nevis tas bija viens no slavenākajiem tūristu apskates objektiem Portugālē.

Apskates vieta Portugālē - Quinta da regaleira parka tornītis
Ko apskatīt Portugālē Quinta da regaleira templiešu iniciācijas aka

Vai šīs akas tika veidotas kulta ceremonijām, vai tikai dēļ pils īpašnieka intereses par šo tēmu? Kas to lai zina – bet ir interesanti iedomāties cik noslēpumains šis dārzs bija tad, kad namu apdzīvoja īpašnieki, nevis tas bija viens no slavenākajiem tūristu apskates objektiem Portugālē.

Ko apskatīt Sintrā, noslēpumainais dīķis Quinta da regaleira parkā

Pena Palace kalna virsotnē

Maksas

Atrašanās vieta

Cik saprotu, šī pils nekad nav bijusi iekarota, un nav nekāds brīnums, jo tā atrodas augsta kalna galā – mēs bijām izdomājušas ietaupīt naudu, un tā vietā, lai brauktu ar autobusu, uzkāpt kalnā ar kājām… mēs uzkāpām, bet ar to arī mani spēki bija galā. Atpakaļ ceļā sēdos autobusā.

Ko apskatīt Portugālē Pena Palace Sintrā

Acīm redzot, šī ir ļoti populāra vieta, jo sanāca pastāvēt rindā pie ieejas. Bet tās krāsas! Koši dzeltens. Sarkans. Pils ir kā salikta kopā no krāsainiem klucīšiem. Pieejot tuvāk gan var redzēt, ka vietām krāsas ir norīvējušās vai putekļainas, tā teikt pils ir padzīvojusi, bet priekš senas ēkas tas ir normāli. Kopumā iespaids ir ļoti atmiņā paliekošs.

Pena Palace Sintrā

Pils teritorijā ietilpst arī liels parks, kurā var doties garā pastaigā. Kā arī no pils terasēm paveras brīnišķīgs, elpu aizraujošs skats pāri koku galotnēm. Tālumā ver redzēt Moru pilsdrupas.

Moru Pilsdrupas ko apskatīt Sintrā

Ko vēl apskatīt Sintrā?

Un šeit vēl pāris vietas, ko es gribēju redzēt, bet nesanāca, laika trūkuma dēļ:

Ko vēl apskatīt Portugālē? Obidoša (Óbidos)

Viena no lietām, ko es noteikti ieteiktu, ja Tev ir laiks – izbraukt ārpus Lisabonas. Jo tur paveras citāda pasaule, kas, protams, ir tikpat skaista un krāsaina, bet ļauj izbaudīt atšķirīgu pieredzi.

Mēs devāmies uz Obidošu. Tā kā man nav autovadītaja tiesību, lai nokļūtu Obidošā, mēs paņēmām vienu no internetā atrodamajām dienas tūrēm, kas ļāva redzēt arī citas vietas, piemēram, skaisto piekrasti Nazare, kura slavena ar saviem milzīgi augstajiem viļņiem.

Obidošas ieliņas

Atrašanās vieta

Obidoša ir maza, mūru ieskauta pilsētiņa ar, baltām mājām, kurām gar apakšējo malu uzkrāsoti koši zili un dzelteni akcenti. Man likās, ka mājiņas un mūris, kas pilsētiņu ieskauj, nāk no divām pilnīgi dažādām pasaulēm. Ieliņas un šķērsieliņas pilnas ar suvenīru un našķu veikaliņiem un augiem, un jāsaka arī tūristu bariem. Obidošā ir arī neliela Moru pils, un dažas interesanta izskata reliģiskās celtnes. Tā kā nevienā vietā uz ilgāku laiku nepiestājām, mums pietika ar 1,5h, lai izstaigātu nelielo pilsētiņu un iegrieztos arī suvenīru veikalā.

Suvenīru veikalos redzēsiet daudz izstrādājumus no korķa, jo Portugāle ir viena no lielākajām korķa ražotājvalstīm pasaulē.  Viens no Portugāles simboliem ir arī gailis (izrādās Rīga nav vienīgā, kas izvēlējusies gaili par vienu no saviem simboliem), kas tā īpašniekiem nesīs bagātību un veiksmi. Un, protams, arī sardīnes, tās atrodamas rakstos uz traukiem un attēlotas magnētiņos.

Ceļojums uz Portugāli Obidošas ieliņas
Obidošas ieliņa Portugālē

Es rekomendētu ceļot uz Portugāli pavasarī

Ar pašreizējo situāciju, protams grūti saprast kā būs un kad ceļot varēs, bet ja dzīve atgriezīsies normālās sliedēs, es ieteiktu ceļot uz Portugāli pavasarī.  Kaut arī janvārī nav diez ko silti (neticiet fotogrāfijām, kur janvārī dāmas skraida vasaras kleitiņās), dienas ir saulainas un Portugālei saule piestāv. Ielas ir gaišas, mājas krāsainas un ēdiens ir pasakaini garšīgs visu cauru gadu. Ja gribas daudz staigāt, varbūt, ka ir pat labāk, ka nav tik karsti. Arī tūristu esot mazāk… Ceļojumam uz Portugāli pavasarī patiesībā ir ļoti daudz priekšrocību.


Apskatīta vēl tikai pavisam maza daļa no tā, ko Portugāle piedāvā… gribu apēst vēl kādu Pastel de Nata un saulainā dienā doties pastaigā pa gaišajām ielām. Un arī jums noteikti iesaku apmeklēt Portugāli, ja ir tāda iespēja. Un noteikti apsveriet iespēju ceļot pavasarī – cenas būs zemākas un citu tūristu mazāk.

Ko darīt lidojuma laikā, lai nebūtu garlaicīgi

Ko noteikti noskaidrot pirms doties ceļojumā uz ārzemēm, lai izvairītos no liekām problēmām

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi