Ko apskatīt Vīnē?

Ko apskatīt Vīnē? 1.5 dienas grandiozo ēku pilsētā

Ašā atjautības spēle! Kurā pilsētā atrodas vecākais panorāmas rats, kurš vēl joprojām darbojas? To iespējams apskatīt Vīnē. Nākamais jautājums – par ko Vīnē pārvērsts pretgaisa aizsardzības tornis? Par milzu akvāriju. Un kurā pilsētā iespējams cauri garšas kārpiņām iemācīties atšķirību starp šņiceli un štrūdeli? Protams, ka Vīnē. 

Vai ieintriģēju? Tad nu dosimies mazā (1,5 dienu) virtuālā ceļojumā, un es Tev pastāstīšu ko apskatīt Vīnē, pilsētā, kuras centrā grandiozas ēkas ir uz katra stūra. 

Neaizmirsti uzvilt ērtas kurpes!

Apskati vismaz vienu no Vīnes slavenajām pilīm. Šoreiz Belvedere

Atrašanās vieta.

Izvēles, izvēles… Kad pilsētā ir vairāk nekā viena nozīmīga pils izvēle ir patiešām sarežģīta. 

Schönbrunn pils šķiet ir vispopulārākā izvēle. Jā, 1441 istaba izklausās patiesi iespaidīgi. Bet imperatora ģimenes vasaras rezidence ir tālāk no pilsētas centra un īsti neiekļaujas mūsu laika ierobežojumos. Tāpēc šoreiz, diemžēl, svītrosim no saraksta ārā.

Tad jau laikam izvēle krīt uz pili, kas daudzos interneta atsauksmju topos ierindojas otrajā vietā – Belvederi. Tai, kā baumo, ir gan karalisks dārzs, gan skaists eksterjērs, gan lieliska atrašanās vieta. Laižam!

Belvedere pils

Kad nonākam galamērķī atklājas, ka tajos senajos laikos kad visi cēla pilis, lai Vīnē atstātu iespaidu, ar vienu pili laikam bija par maz. Šeit ir atrodami veseli divi Belvederi – Augšējais un Apakšējais.

Es teiktu abas ēkas ir drīzāk māsīcas, nekā māsas. Augšējam Belvaderam ir zaļš jumts, neskaitāmi logi, kolonnas un statujas. Bet apakšējais Belveders lepojas ar sarkanu jumtu, nedaudz kantainākām formām un skaistu skatu uz pilsētu fonā. Abus savieno liels dārzs, kurā ar dzīvžogu un ziediem izveidoti dažādi raksti. 

Belvederes pils dārzs

Bet strūklakas gan šajā dārzā ir tādas… dīvainas. “Ar nazi pie rīkles radījumam ar āža kājām, kas spļauj ūdeni” dīvainas. Tajos laikos cilvēkiem laikam bija nedaudz citādākas izklaides…

Strūklaka Belvadere dārzā

Mūsdienās gan galvenā izklaide ir māksla, kuru iespējams apskatīt Belvedera ēkās. Interesants fakts – pils tika būvēta kā vasaras rezidence nozīmīgai personai, bet vēlāk tika pārvērsta par vienu no pirmajiem publikai atvērtajiem muzejiem. 

Un šeit nāk dienas skaudrā mācība… 

Dienas mācība

Vīnē tūristu sezonā biļetes uz visu jāpērk iepriekš, citādi var palikt ar garu degunu. Mēs pie ieejas biļetēm Belvaderā netikām.

Apbrīno Vīnes arhitektūru. No slavenās operas, līdz pret gaisa aizsardzības tornim, kas pārvērsts par milzu akvāriju 

Saderam, ka tik daudz bilžu ar ēkām, kā Vīnē, tu vēl nebūsi uzņēmis?

Vīnē tiešām var stundām ilgi staigāt no vienas grandiozas ēkas pie nākamās.

Bet būšu godīga – šis skaistums vairāk vērojams pilsētas centrā. Nomaļākos rajonos var atrast arī netīrītas ielas un grafiti… kas salauž veclaiku šarma maģiju. Tāpēc mēs kā tūristi, koncentrēsimies uz pozitīvo un iesim lielā pastaigā pa pilsētas centru – to daļu, kur pievelkot tuvāk Google maps var redzēt īpaši izceltus apskates objektus.

Pirmā mūsu ceļā ir kāda skaista baznīca ar lielu, zaļu kupolu. 

Ēkas Vīnē

Sv. Kārļa baznīcas cilņiem rotātās kolonnas

Atrašanās vieta.

Baznīcas kupolu var pamanīt jau pa gabalu. Un tā zaļais tonis ļoti atgādina Belvederes pils jumtu. Pēc kāda laiciņa tu ievērosi, ka zaļie jumti vēsturiskām ēkām šeit ir diezgan populāri, un jau instingtīvi vērsi vaļā karti, lai noskaidrotu kāda nozīmīga ēka stāv tavā priekšā, tikko kā tu šo toni ieraudzīsi. 

Bet kad tu pienāc tuvāk cīņā par tavu interesi uzvar lielās kolonnas, kas rotātas ar dažādām ainām. Bet kolonnu galā sēž zelta ērgļi. Patiešām iespaidīgi!

Sv. Kārļa baznīca Vīnē

Samaksājot iespējams Dievnamu apskatīt arī no iekšpuses. Bet mums šoreiz jādodas tālāk – ko redzēt ir daudz, bet laika, maz.

Jātnieki uz Vīnes operas jumta

Atrašanās vieta.

Pēc kāda brīža tavam skatienam paveras vēl kāda ēka – arī tai ir zaļš jumts. To rotā divas milzīgas statujas ar jātniekiem uz spārnotiem zirgiem. Izrādās šie jātnieki ir Harmonija un Dzejas mūza. 

Bet noteikti pievērs uzmanību arī ēkas kolonnām un citām statujām, kas šo ēku rotā. Šeit varētu arī spēlēt spēli – cik cilvēku galvas tu vari saskaitīt?

Vīnes Valsts opera

Interesants fakts – vai zināji, ka 2. Pasaules kara laikā daļa Vīnes operas ēkas tika iznīcināta bombardēšanā? Paskatoties uz skaisto celtni tagad, nezinātājam to būtu diezgan neiespējami pateikt. Vai ne?

Klasiskā mūzika gan nav mana kafijas tase, tāpēc, šoreiz tevi iekšā nevedīšu… bet tiem, kuriem šī tēma interesē – Vīnes opera piedāvā gan baudīt muzikālus priekšnesumus, gan doties gida vadītā ekskursijā, lai noskaidrotu, kas slēpjas iekšpusē. Vairāk informācijas meklē viņu oficiālajā lapā. 

Un runājot par ēkām, kas 2. Pasaules kara laikā tika gandrīz pilnībā iznīcinātas… dosimies tālāk uz Austrijas augstāko baznīcu.

Iekal atmiņā Vīnes panorāmu un krāsainos dakstiņus no Sv. Stefana baznīcas jumta

Atrašanās vieta.

Šo ēku noteikti neaizmirstamu padara krāsaino dakstiņu jumts. Zaļi, zeltaini, melni – dakstiņi veido rakstus. Īpaši atmiņā iesēžas uz jumta attēlotie ērgļi.

Sv. Stefana baznīcas jumta ērgļi

Bet arī pati baznīca dekorēta smalkiem vijumiem – kad uzbrauksi augšā, tu redzēsi, ka šeit neviens nav haltūrējis – pat tās detaļas, kas ir tālu prom no garāmgājēju acīm izskatās veidotas ar lielu rūpību. 

Vīnes Sv. Stefana katedrāle

Iekšā valda kluss diženums. Šajā baznīcā viss nav izliets zeltā… bet augstās velves, vitrāžas un smalkie grebumi rada vēl paliekošāku diženuma iespaidu. 

Par samaksu iespējams uzbraukt arī baznīcas torņos. Kaut kur biju dzirdējusi, ka ja izvēlas tikai vienu no torņiem, labāk izvēlēties Ziemeļu torni, jo tajā ir skatu platforma, otrā tornī (ja pareizi saprotu) skatu var baudīt tikai pa logiem.

Lecam iekšā mazā liftiņā un lifta operātors uzved mūs virs Vīnes jumtiem. No šejienes patiešām var redzēt visus Vīnes nozīmīgākos objektus – re kur televīzijas tornis, re kur Belvederes pils kurā tikko bijām, re kur aizsardzības torņi!

Patiešām skaists skats!

Vīnes panorāma

Vēstures tumšās lappuses – Vīnes pret gaisa aizsardzības torņi

Atrašanās vieta.

Protams, Vīnes vēsturē ir arī ļoti tumšas lappuses. To tu droši vien saprati jau tad, kad runājām par ēkām, kas cietušas bombardēšanā… Bet vēl viens atgādinājums par kara šausmām ir pretgaisa aizsardzības torņi.

Šis apskates objekts ir nišas lieta. Ne mana kafijas tase… Bet man tos bija jāpiemin, lai Tu spētu pienācīgi novērtēt nākamo apskates objektu. Stāsts ir par to, ka šādus torņus ir ļoti grūti nojaukt. Spridzinot līdzīgu toni Berlīnē ar 25 tonnām dinamīta esot bijis par maz. 

Pretgaisa aizsardzības tornis Vīnē

Un ko darīt, ja torni nojaukt nevar? Pārveidot to par milzu akvāriju!

Vīnes akvārijs

No ārpuses Haus des Meeres vēl aizvien var redzēt tornim raksturīgo formu, bet viena siena atdzīvināta ar puķu kastēm kurās aug zaļi augi, uz otras izveidota klinšu kāpšanas trase. Un pa mazu lodziņu var redzēt kā iekšā šūpojas ūdens. Patiesi iespaidīgi!

Vīnes akvārijs

Šeit būtu gribējies ieiet iekšā, bet mūsu neapdomības dēļ, visas biļetes atkal bija izķertas un palikām ar garu degunu. Neesi kā es – ja par kaut ko ir interese, rezervē ieeju iepriekš.

Bet neko darīt – jādodas tālāk.

Vīnes Rātsnama smalkās mežģīnes

Atrašanās vieta.

Rātsnams izceļas ar smalki rotāto torni un ziloņkaula krāsas mežģīnēm. Jau tā romantiskās logu ailes vasaras sezonā papildina puķu kastes. Šeit noteikti jāuzņem kāda bilde!

Vīnes rātsnams

Un turpat netālu kārdina vēl divi gaiši torņi. Protams, ka jāiet apskatīt, kas tieši tur ir. Es minu, ka baznīca?

Apbrīno Vīnes Votīva katedrāli

Atrašanās vieta.

Ja arī Tu liki likmes, ka divi spicie, gaišie torņi pieder kādai baznīcai Tev bija taisnība. 

Šie torņi tuvplānā gan izskatās tādi asumaini. Bet pati ēka (atkārtošos) ir ļoti skaista un dekorēta smalkām detaļām.

Un kā tad bez interesantiem faktiem. Vai zināji, ka šī baznīca tika uzcelta vietā, kur tika veikts atentāts pret imperatoru Franci Jozefu? Baznīca veidota kā pateicība Dievam par to, ka imperators izdzīvojis.  Tikko  gan sapratu, ka šoreiz visi interesantie fakti padevušies tādi drūmāki. 

Vīnes Votīva katedrāle

Bet tagad laiks atvilkt elpu. Varbūt pie kādas kafijas tases?

Ko nogaršot Vīnē? Kafija, šņicele un strūdele

Vai es esmu vienīgā, kas mūždien jauc šņiceli un štrūdeli?

Ābolu štrūdele ir gards pīrāgs, ko parasti bez maz vai noslīcina vaniļas mērcē. Vismaz man klāt iedeva veselu kanniņu mērces. Šņiceli ideāli baudīt kopā ar kafiju. Es nogaršoju Wiener Melange – maigu kafiju ar krēmīgu pienu un piena putiņām. Kaut kas līdzīgs kapučīno, bet ne īsti. 

Vīnes ābolu štrūdele

Savukārt Vīnes šņicele ir ļoti plāns teļa gaļas gabals, kas apvārtīts rīvmaizē un cepts speķī vai sviestā līdz ārpusīte paliek kraukšķīga… Kaut kas starp karbonādi un vistas nageti. Lielu nageti – gaļas gabals parasti ir milzīgs. Kā divas manas plaukstas.

Vīnes šņicele

Bet nu jau sāk satumst. Ko darīt Vīnē pēc tumsas iestāšanās?

Neons un vecākais panorāmas rats kurš joprojām darbojas – izbaudi “old school” atrakciju parka noskaņu Vīnes Prater

Atrašanās vieta.

Kā būtu ar kādu elpu aizraujošu karuseli, vai braucienu vecākajā joprojām funkcionējošajā panorāmas ratā?

Noskaņa Prater atrakciju parkā ir kā vecās filmās – pēc tumsas iestāšanās iedegas neona gaismas, ir cukuroti āboli, Vīnes desiņas, spēles kurās par bumbiņu mešanu var laimēt balvas un patiešām daudz karuseļu.

Prater atrakciju parks Vīnē

Brīvais kritiens, vairākas šausmu mājas – ar skeletiem, kustīgu gorillu un citiem mošķiem, dažādi kalniņi ar cilpām uz kurām paskatoties tirpiņas skrien pār muguru… Dīvains karuselis ar lācīšu(?) grupu. Vai ievēroji lācīti(?) kas ticis pie grādīgās dziras, kuram sieva skrien pakaļ ar mīklas rulli?

Prater atrakciju parks Vīnē

Un vai tu pamanīji, ka Vīnes lielajam panorāmas ratam trūkst katrs otrais vagoniņš? Izrādās arī šis skaistulis pamatīgi cietis karā un pēc atjaunošanas tam ir uz pusi mazāk vagoniņu nekā sākotnēji.

Vīnes panorāmas rats

Jebkurā gadījumā Prater atrakciju parks noteikti ir vieta kur būt pēc tumsas iestāšanās. Pat tad, ja tev savu drosmi izaicināt negribas. Es kā īsta zaķpastala neizbraucu ne ar vienu karuseli, man vienkārši patīk baudīt noskaņu un šausmināties kā pa gaisu (drošā un kontrolētā veidā) lido mani draugi. 


Vai būtu nepareizi Vīni saukt par skaisto ēku un ābolu štrūdeles pilsētu? Droši vien, jo Vīnei ir patiesi bagāta vēsture un kultūra. Bet šīs ir tās lietas, kas man no Vīnes apskates visvairāk iesēdušās atmiņā. Un kā ar Tevi? Kuras no vietām ko apskatīt Vīnē šajā virtuālajā ceļojumā visvairāk ieintriģēja Tevi?

Kalnu pilsētiņa Čehijā - panorāmas skats uz jumtiem

Tālāk laižam uz Čehiju!

Nākamā Eiropas ceļojuma diena

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian