Ko apskatīt Ventspilī - viena no Ventspils govīm

Ko apskatīt Ventspilī? Parunāsim par govīm un tvaika lokomotīvēm.

Ko apskatīt Ventspilī saulainā svētdienā? Pašās vasaras beigās vēl paspējām doties mazā izbraucienā nosvinēt Mika vecvecāku jubileju un pārskaitīt Ventspils slavenās govis – mans mazais sapnis ir redzēt un nofotografēt visas, bet šoreiz gan sanāca uzmeklēt tikai 9. Vēl ir uz ko tiekties. Laiks vairs nebija pietiekami silts, lai apmeklētu pludmali, toties redzējām, kā uz riņķi tiek apgriezta Mazbānīša lokomotīve… Pāris stundu laikā – mazdrusciņ no vēstures (Tirgus laukumā), neliela atgriešanaš bērnībā braucot ar kameru Lemberga hūtē un daudz skaistu skatu no Ventspils tūristu vilcieniņa.

Tips: Izbraukuma maršruts

Izmaksas: Mazbānītis, Ventspils vilcieniņš un izbraukšana ar kameru ir maksas aktivitātes

Pulksten 12.33 (pēc Ventspils laika)

Atrašanās vieta kartē

Ventspils Tirgus laukuma apskati jāieplāno uz konkrētu laiku. Kāpēc? Jo pārsteigumi slēpjas vismazākajās detaļās!

Vai esat ievērojuši to zelta punktiņu tirgus laukuma pulksteņa lielākajā ciparnīcā, kas iezīmē 33 minūtes? Šis mazais riņķītis norāda uz Ventspils laiku. Jā, Ventspilij izrādās ir ne tikai sava nauda, bet arī savs “vietējais” laiks – pusnakts iestājas 00.33 un pusdienas laiks 12.33. Tas izrādās esot saistīts ar to, ka Latviju patiesībā šķērso vairāki meridiāni, kas nozīmē, ka laiks Ventspilī patiešām nesakrīt ar valstī vispār pieņemto. Lai to atzīmētu, pulksteņa zvani 00.33 un 12.33 spēlē mazu fragmentu no “Uz priekšu Kurzeme”. Savukārt pārējā laikā Ventspils pielāgojas vispārpieņemtajam laikam Latvijā un katrā pilnā stundā spēlē “Pie dzintara jūras”.

Ventspils tirgus laukuma pulkstens - ko vēl apskatīt Ventspilī
Tirgus laukuma pulkstenis, Augusts 2020.

Vēl viens objekts, ko apskatīt Ventspilī, turpat tirgus laukumā, ir aka, kas kalpo kā debespušu rādītājs. Šeit mums izcēlās spraiga diskusija par to, vai tas ir vai nav arī saules pulkstenis.

Ventspils tirgus laukuma aka
Tirgus laukuma aka, Augusts 2020

Ko apskatīt Ventspilī – strūklakas, protams!

Fregates Valzivs atrašanās vieta kartē

Ko ņemt vērā : strūklakas nav pieejamas visu cauru gadu – ziemas sezonā strūklakas guļ ziemas miegā

Strūklakas un ziedu kompozīcijas, protams, ir visiem labi zināmi Ventspils apskates objekti. Tas nav nekāds noslēpums. Uz mani vislielāko iespaidu atstāja “Fregate”, “Valzivs”, kas veidota kā kuģa masti. Interesants fakts – strūklaka veidota līdzīga Hercoga Jēkaba flotes buriniekam. Visinteresantākā detaļa pēc manām domām ir tas, ka no vairākiem mastiem ūdens tiek pūsts ārā, veidojot mazu migliņu, kā rezultātā izskatās, ka no tiem nāk tvaiks.

Ventspils strūklaka - Fregate Valzivs
Fregate Valzivs, Augusts 2020

Ja strūklakas jūs ir ieinteresējušas, turpat netālu (atrašanās vieta kartē) var atrast Saules laiviņas (runā, ka saulainā laikā, skatoties uz strūklaku, varot redzēt varavīksni, ko veido ūdenslāsīšu spēle ar saules stariem), un Lietussargu, kurš pilnīgi noteikti nepilda savu funkciju – no tā iekšpuses tek ūdens (atrašanās vieta kartē).

Ventspils strūklaka - lietussargs
Lietussargs, Augusts 2020

Kā apskatīt Ventspili ar minimālu staigāšanu – izbrauciens cauri pilsētai ar tūristu vilcieniņu

Izbrauciens ir par maksu, cenas un darbalaiki
Vilcieniņš startē no Ostas ielas, turpat kur kuģītis

Šis Ventspils apskates veids būs labi piemērots tiem, kas negrib vai nevar staigāt lielus gabalus. Vilcieniņš, kas savu braucienu sāk no Ventspils ostas ielas promenādes (tur pat, kur kuģītis Hercogs Jēkabs), mums parādīja gan pilsētas industriālo daļu un kuģus ostā, gan Ventspils dzīvojamo māju rajonus. Pabraucām garām Dienvidu molam un redzējām apskatei pieejamo zvejas kuģi Azova.  Pa ceļam paspējām saskaitīt 7 govis… un pa gabalu redzēt arī jau iepriekš minētās strūklakas un dažas no ziedu skulptūrām. Respektīvi – brauciena laikā iespējams uzmest aci lielākajai daļai Ventspils pazīstamāko apskates objektu.

Jāmin tikai, ka vilcieniņā ir diezgan šauri un visi sēž tuvu kopā, tāpēc drošu distanci no citiem cilvēkiem ievērot īsti nav iespējams.

Ventspils vilcieniņš - Ventspils apskate
Tūristu vilcieniņa seja, Augusts 2020

Ko darīt Ventspilī – arī pieaugušie var nobraukt ar kameru Lemberga Hūtē

Maksas aktivitāte, cenas un darbalaiki
Atrašanās vieta kartē

Viss atkarīgs no tavas personīgās preferences. Es nekad nebiju braukusi ar kameru, tāpēc nolēmu piepildīt šo bērnībā nepiepildīto sapni. Miks gan smējās, ka atrakcijas domātas maziem bērniņiem un patiesi, citas piedzīvojumu parkā atrodamās atrakcijas (batuti, bamperlaiviņas…) paredzētas mazajiem, bet ar kamerām var izbraukt arī pieaugušie – gan kopā ar bērnu, gan vieni paši, gan divi pieaugušie kopā. Biļete (5 braucieni) ir piesaistīti kamerai, nevis cilvēkam, tāpēc dalījām vienu biļeti uz pusēm. Gala spriedums – man likās jautri, nedaudz kņudināja kuņģi, bet bailīgi nebija. Miks teica, ka ar kamerām ziemā pa sniegu sanākot uzņemt lielāku ātrumu.

Ja tomēr neesi gatavs šļūkt ar kameru, var uzkāpt kalnā sasveicināties ar brieža statuju. Interesants fakts – statuja veltīta Ventspils teritorijā sen atpakaļ palaistajiem staltbriežiem.

Kameru trase Ventspilī
Kameru nobrauciena trase, Augusts 2020.

Vai esat redzējuši kā uz riņķi apgriež tvaika vilcienu?

Maksas aktivitāte, cenas un darbalaiki
Atrašanās vieta kartē

Izbrauciens ar mazbānīti, šķiet, ir viena no populārākajām lietām, ko darīt Ventspilī, bet pārsteidzošā kārtā mani īpaši ieinteresēja tieši process, kā vilcieniņš tiek apgriezts braukšanai pretējā virzienā. Tas visticamāk nav jautājums, kas jums naktīs neļauj gulēt, un es pati par to vispār nekad nebiju domājusi, līdz, stāvot stacijā, skatījos, kā sliežu beigām pretī lēnā garā dodas tvaikos tītā lokomotīve.

Lai vērotu šo procedūru jāierodas “Kalna” stacijā (tajā, kas pie Lemberga hūtes) kādas 10 minūtes pirms vilciena atiešanas. Kad vilciens apstājies, vēl kūpošo lokomotīvi atāķē no vagoniem un uzstumj uz apļveida koka platformas. Šo platformu tad griež uz riņķi, lai apgrieztu lokomotīvi otrādi…

Ventspils tvaika lokomatīve
Mazbānīša tvaika lokomotīve, Augusts 2020.

Kad šovs beidzies, ja esi nolēmis doties izbraucienā vari sēsties vai nu atvērtajā, vai slēgtajā vagonā un doties izbraucienā cauri mežam. Otrā galā pabrauksi garām arī enkuriem un redzēsi vilcienu depo, kurā redzamas ogles un ūdenspumpis, ar ko tvaika lokomotīves “baro”. Var braukt vai nu vienā virzienā vai apmest pilnu rinķi – mēs izvēlējāmies rinķi, lai nokļūtu atpakaļ pie auto.

Mūsdienu cilvēkam, kas pieradis pie nemitīgās steigas, vilcieniņa temps šķiet ļoti lēns. Dzīvojot pasaulē ar ātrgaitas vilcieniem un automobiļiem, reti kad sanāk aizdomāties par to, ka kādreiz cilvēkiem šis bija ātrums un to cik patiesībā liela brīvība pārvietoties mums, dzīvojot šajā laikā, ir… Tā tad arī varētu būt sarunu tēma ar līdzbraucējiem 3 kilometrus garā brauciena laikā.

Skats no Ventspils mazbānīša brauciena laikā
Skats brauciena laikā, Augusts 2020.

Ventspils govis kā psiholoģijas tests?

Karte kurā atzīmētas visas Ventspils govis

Esmu gatava saderēt, ka iecienītākās govs izvēle kaut ko pasaka par cilvēka personību! Tā ir tikai teorija kas man ienāca prātā, protams, zinātnisku pamatojumu tai neesmu meklējusi, bet katrs parasti izvēlas savu mīļāko govi, kas vislabāk palikusi atmiņā… un kaut kādam izskaidrojumam kāpēc mums iepatikusies tieši šī un nevis kāda cita noteikti ir jābūt. Miks jūsmoja par no ziediem veidoto lielo govi, kuru es gan šī izbrauciena laikā neredzēju. To noteikti ir īpaši sarežģīti izveidot un uzturēt, ja reiz tā veidota no dzīviem augiem. Savukārt mani ieintriģēja govs, kurai pie ragiem pieķēries lidojošs cilvēks, bet atceros, ka 18 gadu vecumā man visvairāk patika gotiņa pie spoguļa… 

Tāpēc, dodoties govju medībās, iesaku vai nu klusībā pievērst uzmanību tam, kuru govi par visinteresantāko atzīst jūsu līdzgājēji, un mēģināt izkalkulēt, ko tas stāsta par konkrēto cilvēku, vai arī pārvērst šo tēmu interesantā diskusijā.

Ventspils sievišķīgā govs
Sievišķīgā govs, Augusts 2020.

Visi parasti raksta un runā par to, ko Ventspilī darīt ar bērniem, bet man gribētos piebilst, ka Ventspils ir arī lieliska vieta, kur vasaras ekskursijā aizvest vecākus vai vecvecākus. Viss skaisti sakārtots, ziedošs un mierīgs.

Un apskates objekti un atrakcijas, ko minēju šajā rakstā, protams, nav viss, ko Ventspilī apskatīt – es ļoti gribēju aizbraukt arī pastaigā uz Ventspils dienvidu molu un apskatīt kuģus, kas apskatei pieejami turpat blakus un izstaigāt visu brīvdabas muzeju, kuru neskaidri atceros no bērnības, bet šoreiz nebija laika. Labās ziņas ir tās, ka ziemā plānojam braukt vēlreiz un tad varēšu padalīties arī ar objektiem, ko apskatīt ne tik siltā un saulainā laikā.

Nedēļas nogale Ventspilī - Govs ceļotāja

Ko vēl apskatīt Ventspilī?

Atkal uz Ventspili? Atrodi mazās, interesantās nianses jau labi pazīstamajās vietās

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi