Aizputes pilsdrupas

Ko apskatīt Aizputē? Pilsēta, kas pilna ar mākslu un vēstures liecībām

Ko apskatīt Aizputē? Nu jau Aizpute man ir otrās mājas – visas taciņas vēl nav izstaigātas, bet par lielu daļu no apskates vietām, kuru dēļ Aizputē ir vērts piestāt, varēšu pastāstīt, un papildināt to, kas redzams iebraucēja acīm ar interesantiem stāstiem, ko man atklājuši vietējie. Es teiktu, ka Aizputē saskatāmas divas izteiktas tēmas – māksla, kas paslēpta pilsētas ielās un Aizputes mākslas parkā, un vēstures liecības, kuras atrodamas pilsdrupās, baznīcās un muzeja krātuvē.

Ko apskatīt Aizputē – māksla pilsētas ielās

Aizputes mākslas parks – pastaiga caur sapņiem un murgiem

Atrašanās vieta

Tik daudz emociju šaujas cauri apskatot šo unikālo vietu – tā ir jokaina, biedējoša ar čūskām un briesmoņiem skapī, pazib arī pa kādam plikumam. Tā ir arī intriģējoša un nenoliedzami ļoti radoša un skaista. Tā ir kā pastaiga kāda cita cilvēka sapņos un murgos. Šeit bildes tikai ar dažiem Ģirta Brumsona veidotajiem apskates objektiem. Priekš manis to bija negaidīti daudz, bet pārējos būs jābrauc uz Aizputi apskatīt pašiem. Ieeja par ziedojumiem.

Ko apskatīt Aizputē - Aizputes mākslas parka eksponāts ar cirvi
Aizputes mākslas parka apskates objekts ar drēbēm uz veļasauklas

Vides objekti Aizputes ielās – kripatiņa mākslas ikdienas gaitās

Aizputē katru gadu norisinoties mākslinieku plenērs, kura laikā mākslinieki no dažādām pasaules valstīm rada pilsētai ko paliekošu. Piemēram, šo Pandu ar mazuli, kuru veidojis japāņu mākslinieks. 

Pandas skulptūras atrašanās vieta

Apskates objekts Aizputē skulptūra panda ar bērniņu

Interesants stāstiņš ko dzirdēju no drauga mammas – uz Latvijas simtgadi viena no māksliniecēm bija iecerējusi izveidot 100 metrus garu desu virteni, ko aptīt apkārt mājai, taču vietējiem šī ideja īsti nav gājusi pie sirds, jo tūristi prasījuši “vai tajā ēkā atrodas desu veikals”,  tāpēc desas bijis jānovāc pirms 100 metri bijuši sasniegti. Man gan liekas diezgan oriģināla ideja, gribētos redzēt kā tas izskatījās.

Vēl daži mākslas darbi ko apskatīt Aizputē ir gleznas uz namu sienām – zemē sakrituši āboli (atrašanās vieta) un “Dievs svētī Latviju” (atrašanās vieta) ainava ar arku.

Sienas gleznojums Aizputē - ainava ar arku

Kā arī bānīša glezna, kas stāsta par Aizputes mazbānīti (atrašanās vieta), kas reiz nesteidzīgi kursējis starp Aizputi un Liepāju, pirms to izkonkurējuši ātrāki transporta līdzekļi. Vairāk informācijas par šo tēmu iespējams uzzināt Aizputes muzejā.

Ko apskatīt Aizputē - bānīša glezna

Ko apskatīt Aizputē – vēstures liecības

Livonijas ordeņa pilsdrupas un bruņinieks, kam mēdz uzrasties dažādi tērpi

Atrašanās vieta

Vēl viens populārs apskates objekts Aizputē ir Livonijas ordeņa pilsdrupas. Bet par pašām pilsdrupām slavenāka ir bruņinieka skulptūra, kas tās sargā. Dažādos svētkos tai mistiski uzrodas īpaši tematiskie ietērpi – jāņu vainags vai ziemassvētku rūķa mice.

Ko apskatīt Aizputē - bruņinieka statuja pie Aizputes pilsdrupām

Pašas pilsdrupas gan nav tik lielas kā, piemēram, Raunā. Man personīgi žēl, ka pilsdrupu nostiprināšanas laikā aizmūrēti ciet logi. Bet ir interesants fakts – vēl padomju laikā pilsdrupās bijuši iekārtoti dzīvokļi kur mitinājušies cilvēki.  

Otra senā ēka turpat blakus ir 19.gs. celtais Pilskrogs. Mūsdienās ēkā norisinās dažādi pasākumi.

Aizputes pilskrogs

Ir arī viena pieredze, ko es pati gribētu izmēģināt, bet līdz šim nav sanācis darba laika dēļ – uzkāpt Aizputes ūdenstornī, kas tagad darbojas kā skatu tornis.

Aizputes Sv. Jāņa Evanģēliski luteriskā baznīca kalna galā

Atrašanās vieta

Viens no skaistākajiem skatiem Aizputē paveras uz baznīcu kalna galā. Uzkāpjot kalnā var labāk izpētīt ēkas interesantās aprises. Šī baznīca, starp citu tiek uzskatīta par vienu no vecākajām Kurzemē.

Aizputes baznīca

Turpat netālu atrodams arī glītais sarkanais tiltiņš (aptuvenā atrašanās vieta) un taka, kas ved uz Misiņkalnu, kas ir pilsētas augstākā vieta. Tur atrodamas daudzas mazas taciņas klusām pastaigām mežā. Ziemā uz Misiņkalnu var iet slidināties ar ragaviņām. Teritorijā ir arī moto trase, Represēto piemiņas vieta un Misiņkalna kapi.

Aizputes sarkanais tiltiņš

Ja apskati Aizputi vasarā piestāj atveldzēties arī Aizputes peldvietā

Tiem, kas pēc Aizputes apskates vēlas nopeldēties varētu patikt Aizputes peldvieta. Tā ir sakopta un labiekārtota. Nedaudz tālāk pa taciņu ir arī mākslīgi veidots ūdenskritums, kurā vietējie, izrādās, mēdzot doties nomazgāties. 

Atrašanās vieta


Manuprāt, Aizpute ir interesanta pieturvieta Kurzemes apceļotājiem. Un ja ar vietām ko apskatīt Aizputē nepietiek – pa ceļam uz Aizputi noteikti var piestāt arī Kazdangā pie ezera laipas, kas šķeļ aizaugušo ezeru divās daļās. Un ja vēlas doties tālāk – netālu ir arī Cīravas meža parks, kurā iespējams izspēlēties ar dažādiem jautriem vides objektiem.

Ko apskatīt Kazdangā - Kazdangas laipa

Piestāj pie Kazdangas ezera laipas

Apskati laipu aizauguša ezera vidū un Kazdangas pili

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi