Kuldīgas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Kuldīgas muzejs. #AtkalKuldīgā

Kuldīgas apskate ir klasika – tik daudziem no mums ir kāda jauka atmiņa ar to, kā basām kājām gājām pāri Ventas rumbai vai vērojām lidojošās zivis. Bet ko vēl bez vecpilsētas šarmantajām ieliņām un fotogēniskā tilta Kuldīgā apskatīt? Šoreiz plāns ir šāds: iekāpt laika mašīnā (Kuldīgas muzejā), lai aizceļotu uz kāda turīga kuldīdznieka dzīvokli 20. gs. sākumā.

Kuldīga – mēs jau nākam!

Atrašanās vieta.

Ieejas maksa un darbalaiki.

Ceļojums atpakaļ laikā Kuldīgas muzejā

Katrs piedzīvojums ir tik interesants, cik rotaļīga ir tava pieeja. Tu vari uzkāpt pa trepēm, lai nokļūtu otrajā stāvā, vai arī tu vari spēlēt atjautības spēli – atrodi visus senā krāsojuma fragmentus, kas paslēpti uz atjaunotās sienas. Izvēle ir tavās rokās.

Ja esi gatavs pieņemt izaicinājumu, apmeklējuma laikā uzdošu tev vēl pāris uzdevumus.

Kuldīgas muzeja sienu krāsojums

Par Kuldīgas muzeju

Bet sāksim no paša sākuma. Kuldīgas muzejam patiesībā ir divas ēkas. Viena ir muzeja ēka, kas iekārtota vēsturiskā villā pie Ventas rumbas. Tā ir tā skaistā, sūnu zaļā ēka ar dekoratīviem koka paneļiem. Tu to noteikti esi ievērojis.

Otra ēka ir muzeja krājums, kurā iespējams apskatīt iespaidīgu skaitu vēsturisku priekšmetu. Ierobežotā laika dēļ šoreiz apmeklēsim tikai muzeja izstāžu un ekspozīciju ēku, bet par krājumu parunāsim citreiz.

Kuldīgas muzeja pamatekspozīcijas ievads

Kuldīgas muzeja mainīgās ekspozīcijas

Pie ieejas mūs sveicina laipnas darbinieces, kas pastāsta, ka pirmā stāva un trešā stāva izstādes ir mainīgas, kas nozīmē, ka izstāde, ko redzēju es, var būt cita nekā tā, kuru savā apmeklējuma laikā redzēsi tu. Manā lozē izkrita spoguļu kolekcijas izstāde un foto izstāde. Par to, kādas mainīgās izstādes būs pieejamas tava nākamā izbrauciena uz Kuldīgu laikā, lasi šeit.

Lai šis stāsts būtu ilgtspējīgs, pārāk daudz par mainīgo izstādi nestāstīšu, bet aši iemetīsim aci, lai saprastu, kāda ir Kuldīgas muzeja izstāžu garša.

Kā tev liekas, kas ir spogulīšu izstādes zvaigznes? Protams, dekoratīvi spogulīši. Puķaini, rakstaini, ar ainavām, bēbīšiem un cakām. Ļoti dažādi un ļoti glīti. Un, ja mēs apstājamies un padomājam – cik daudz cilvēku mūsdienās vēl nēsā līdzi kabatas spogulīti? Šķiet, mobilais telefons lielā mērā pieveicis ne tikai diktofonu, kameru un mūzikas atskaņotāju, bet arī aizstājis spogulīti dāmu somiņās.

Spogulīšu izstāde

Bet tagad steidzamies tālāk – mums taču jāiet ciemos!

Tuk tuk! Kuldīgas muzeja otrajā stāvā klauvējam pie turīga kuldīdznieka durvīm

Ieejot Kuldīgas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, tiešām rodas sajūta, ka esi ienācis kāda dzīvoklī. Šķiet, ka tūlīt, tūlīt no blakus istabas iznāks kalpone un paziņos, ka kundze gaida savā kabinetā. Un kas ir interesanti – sajūta šajā dzīvoklī ir mājīga.

Liekas, ka saimniece rūpīgi izvēlējusies mēbeles un ir padomājusi par katru detaļu, no aizkariem līdz pat tamborētam galdautiņam. Pilis un muižas man bieži vien liekas tukšas un aukstas, bet šeit es tiešām varētu dzīvot. Ja vien izdotos sadzīvot ar to spoku, kas spēlē klavieres…

Kuldīgas muzeja pamatekspozīcija

Kamēr neviens neskatās, būsim mazliet bezkaunīgi un iemetīsim aci guļamistabā un pēc tam dosimies lūkoties, vai kundze ir savā kabinetā.

Katram tādu darba kabinetu!

Arī šeit viņas nav… Bet, ieejot kabinetā, man ieplešas acis. Iedomājies, kā būtu dzīvot mājā ar šādu skatu?

Skats pa logu no Kuldīgas muzeja

Pa logu gandrīz vai var redzēt, kā Ventas rumbā lēkā zivis! Kā komentēja kāds mans paziņa – tas ir darba kabinets, kas iedvesmo rakstīt dzeju. Bet, kā vēsta apraksts, kundze vairāk pievērsās sarunām par jaunākajām modes tendencēm.

Vai jau aizmirsi par solītajiem uzdevumiem?

Dodamies tālāk – kā jau pie bagātiem ļaudīm, šeit atrodamas arī dažādas ekstras. Piemēram, ziemas dārzs – saulaina telpa, kas veltīta istabas augiem un mākslai. Es arī tādu gribētu. Šeit tevi sagaida pirmais uzdevums. Vai tu vari saburtot, kas rakstīts vecajā drukā?

Avīze Kuldīgas vēstnesis

Kad Kuldīgas ziņas izlasītas, ieskatāmies arī kunga kabinetā, kur uzmanību piesaista kāršu kolekcija. Vai kādreiz esi redzējis melnas spēļu kārtis?

Bet tā kā izskatās, ka šodien neviena nav mājās, izmantosim iespēju un iemetīsim aci arī nama sirdī – virtuvē.

Virtuve šādos muzejos vienmēr ir mana mīļākā telpa, jo tā vistiešāk parāda, cik tālu ceļu esam nogājuši kopš laika, kas iekonservēts muzejā. Plīts bija pavisam savādāka (ar metāla riņķiem) un kafijas “automāts” nemaz nebija automātisks. Kafiju bija jāmaļ ar roku spēku…

Šeit tevi sagaida tavs nākamais uzdevums. Uzmini, kas šī ir par uzparikti?

Sens priekšmets Kuldīgas muzejā

Atbildi es tev nedošu, būs vien jābrauc uz Kuldīgas muzeju noskaidrot.

Vēl viens uzdevums Kuldīgas muzeja trešajā stāvā

Kad dzīvoklis izpētīts, man gribas uzdot tev vēl vienu pēdējo uzdevumu. Kuldīgas muzeja ēkā tev ir jāatrod telpa, kuras sienām saglabāts neatjaunots oriģinālais krāsojums. Došu dažus mājienus. Telpa atrodas trešajā stāvā, un tai ir tāda skarbi romantiska noskaņa, kas stāsta par to, ka laiks var izbalināt, nobružāt un izplēst. Bet tas nevar atņemt tavu būtību.

Un pie viena neaizmirsti apskatīt arī šī stāva ekspozīcijas un pēc tam pastāstīt, kas vislabāk palika atmiņā tev.


Kopumā es teiktu, ka Kuldīgas muzejam noteikti ir izdevies sasniegt mērķi un uzburt sajūtu par ceļojumu laikā. Ja tev šādi piedzīvojumi iet pie sirds, tad noteikti ieplāno muzeja apskati savā nākamā Kurzemes izbrauciena dienas kārtībā.

Kas tev būtu jāzina par Kuldīgas muzeja apmeklējumu

Cik daudz laika ieplānot Kuldīgas muzeja apmeklējumam?

Man kā cilvēkam, kas ir slinks uz aprakstu lasīšanu, vajadzēja apmēram 40 minūtes, bet, ja tev patīk iedziļināties, Kuldīgas muzeja apmeklējums varētu aizņemt arī nedaudz vairāk laika.

Vai muzejam ir ieejas maksa?

Jā, ir. Informāciju iespējams atrast viņu mājaslapā.

Vai uz muzeju var nokļūt bez auto?

Jā, muzejs atrodas Kuldīgas centrā, tā kā, ja tiksi līdz Kuldīgai, līdz muzejam varēsi aiziet ar kājām.

Aizputes pilsdrupas

Ko vēl apskatīt netālu no Kuldīgas?

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi