Ko apskatīt Cīravā - cauruļu instalācija Cīravas mežaparkā

Ko apskatīt Cīravā? Iespējams mazāk zināma vieta, kur aizbraukt Kurzemē

Paspēlēsimies? Vai ar smeldzi dvēselē noskatīsimies, kā sabrūk kaut kas, kas reiz bijis varens un iespaidīgs? Tieši tik kontrastaina (un interesanta) ir viena no mazāk zināmajām apskates vietām Kurzemē – Cīrava.

Sagatavojies tikt pārsteigts. Vismaz es biju patīkami pārsteigta.

Tips: Izbraukuma maršruts/pastaiga

Izmaksas: Bezmaksas

Ko apskatīt Cīravā – Koka skulptūras Cīravas “Leģendu takā”

Ceļa posms starp auto stāvvietu pie baznīcas un Cīravas mežaparka sākumu

Pa ceļam uz Cīravas mežaparku, kur atrodama lielākā jautrība, iespējams iesildīties, apskatot kokos izcirstās skulptūras “Leģendu takā”. 

Tur atradīsiet kokā iegrebtu vīru ar zobenu (šeit varat spēlēt spēli ar līdzgājējiem un mēģināt uzminēt, kas viņš tāds ir), sievietes ar vainagiem, kuras man izskatījās ļoti skumjas (vai tas ir tikai manā galvā, vai jums arī tā likās?), kā arī lielu koka zobenu.

Cīravas koka skulptūras - 2 sievietes
Koka skulptūras Cīravā, Marts 2021

Paspēlēsimies Cīravas mežaparkā – dabas taka ar spēļu elementiem

Cīravas mežaparka trašanās vieta kartē

Cīravas mežaparka skaņu takā atrodami dažādi neierasti mūzikas instrumenti – metāla arfa, no kuras skaņas izvilina, dauzot ar vālītēm, milzīgas taures un metāla bungas.

Cīravas mežaparka nosaukuma zīme
Ieeja Cīravas mežaparkā, Marts 2021
Ko apskatīt Cīravā - dabas taure Cīravas mežaparkā
Lielā meža taure Cīravas mežaparkā, Marts 2021.

Bebru takā atrodamas dažādas atrakcijas – kāpelējamie, spēle, kur jāmēģina dabūt bumbiņu caurumā, āra Twisters…

Pastaigājoties pa Cīravas mežaparku, uziesiet arī vairākas šūpoles – var šūpoties ar skaistu skatu uz upīti lejā.

Šķēršļu josla Cīravas mežaparkā
Viens no kāpšļiem, Marts 2021

Neliela upīte ik pa brīdim pavada meža taku un padara pastaigu vietu skaistu arī tiem, kas jūtas par vecu kāpšļiem un citiem šķēršļiem. 

Pastaigas laikā papētiet arī mežu – tas ir ļoti dažāds, vietām aug skuju koki, bet vietām pilns ar bērziem. Vietām zeme ir gandrīz kaila, bet citās vietās nosegta sūnām un brikšņiem.

Skats uz upīti Cīravā
Skaistā daba, Marts 2021

Dodoties pa Taisno ganģi, redzēsiet arī dažas koka skulptūras. Mana iemīļotā bija makšķernieks, kurš visticamāk iedomājas, ka viņam pieķērusies liela zivs, bet patiesībā makšķerauklas galā ir varde.

Koka skulptūra ar stabulnieku un suni - apskates vieta Cīravā
Stabulnieks un suns , Marts 2021

Cīravas muižas pils gaistošā godība

Cīravas muižas pils

Pils bija pirmā, ko ievēroju, kad iebraucām Cīravas centrā. Uzreiz bija redzams, ka tā stāv tukša un iekšā tajā tikt nav iespējams. Logi aizsisti ar dēļiem, un tā ir zaudējusi lielu daļu kādreizējās godības.

Tomēr Cīravas muižas pils nenoliedzami piesaistīja manu interesi ar savām ģeometriskajām formām, tāpēc pēc Cīravas mežaparka taku izstaigāšanas aizgājām arī līdz tai, lai paskatītos nedaudz tuvāk.

Atklājās, ka skats, kas redzams no ceļa, ir pils vislabāk saglabājusies puse. Dodoties rinķī, ieraudzīju, ka viens no torņiem pa pusei sagruvis un pie kādreizējās ieejas rindojas kolonnas, kuras pazaudējušas jumtu, kas kādreiz bijis tām pāri…

Varu iztēloties, cik skaista ēka kādreiz bijusi, tāpēc palika ļoti, ļoti skumji, ka kas tāds iet zudībā.

Turpat netālu atrodama vēl viena pamesta, bet iespaidīga ēka, ar masīvu kolonnu rindu priekšpusē. Arī tā apskatāma tikai no ārpuses. Man par pārsteigumu izrādās, ka tas kādreiz bijis zirgu stallis. Laikam tās kolonnas bija tās, kas mani piemuļķoja un lika domāt, ka šī bijusi dzīvojamā ēka. Bet arī zirgu stallis man raisīja tās pašas saldskābās izjūtas par to, kas reiz bijis, bet nu jau gandrīz zudis.

Ko apskatīt Cīravā - Cīravas pils paliekas
Cīravas pils Marts,2021

Ko vēl apskatīt Cīravā – āra kaleidoskops un šūpoles ar skatu uz Cīravas pili

Atrašanās vieta

Pēc pils apskates nolēmām doties apkārt dīķim, tur, kur ceļa zīme rādīja uz Sienāžu parku. Atradām vairākas, manuprāt, jautras koka skulptūras un āra kaleidoskopu. Mani vienmēr fascinējusi cilvēku spēja atrast kādu priekšmetu un padarīt to par āra apskates objektu.

Bet divvietīgās šupoles ar skatu pāri ezeram uz pili… tik maģisku vietu, kur pasēdēt divatā, plecu pie pleca, ir grūti atrast. Un, protams, draudzīgs atgādinājums šī brīža situācijā – pirms pieskarties kādiem publiski lietojamiem objektiem, tajā skaitā šūpolēm, dezinficējiet rokas. Drošāk jums un arī citiem.

Āra kaleidoskops Cīravā
Āra kaleidoskops, ieskaties, Marts 2021

Kā jau minēju, lieliska vieta, ko apskatīt Kurzemē ar bērniem vai bez. Mums, bez bērniem, bija interesanti redzēt visas jautrās, neparastās instelācijas. Ļoti radoši. Man vienmēr patikušas dabas takas, kur skaista daba papildināta ar cilvēku veidotiem objektiem. Kā arī senās ēkas Cīravas centrā bija uzmanību piesaistošas pavisam citādā veidā.

PS – braucienu uz šejieni var ieplānot kopā ar Aizputes un/ vai Kazdangas apskati.

Ko apskatīt Kazdangā - Kazdangas laipa

Piestāj pa ceļam – Kazdanga

Piestāj pie Kaņiera brālēna, Kazdangas aizaugušā ezera

Aizputes pilsdrupas

Piestāj pa ceļam – Aizpute

Atklāj mākslu un vēsturi pilsētas ielās

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian