Ziemassvētku noskaņa - egle, kamīns un dekorācijas

Ziemassvētku laiks – 8 idejas kā padarīt Ziemassvētku gaidīšanu īpašu

Vai tu meklē to maģisko Ziemassvētku sajūtu, par kuru stāsta filmās un grāmatās? Es Tev pastāstīšu Ziemassvētku stāstu. Kad es biju maza, Ziemassvētki man vienmēr asociējās ar adventes kalendāru. To, kurā katru dienu jaatver durtiņas aiz kurām ir mazs pārsteigumiņš – šokolādīte. 

Bet kad kļuvu vecāka man Ziemassvētki sāka nepatikt. Zinu, diezgan šokējoši. Man tie nepatika tāpēc, ka tie vairs nešķita īpaši. Jā, bija vakariņas un dāvanas. Bet tie pienāca un pagāja. Gluži kā jebkura cita gada diena. 

Vēl pēc pāris gadiem es sapratu, ka, lai svētki būtu maģiski, man pietrūkst svētku gaidīšanas laika. Pietrūkst mazo tradīciju, kuras kā adventes kalendāra durtiņas, izbaudīt citu pēc citas, skaitot dienas līdz Ziemassvētkiem.

Tāpēc sāku šādas mazās tradīcijas savā dzīvē ieviest. Un pārsteigums – tagad Ziemassvētki ir vieni no maniem mīļākajiem svētkiem.

Gribu ar šo svētku maģijas recepti padalīties arī ar tevi! 

8 idejas ko darīt decembrī, lai padarītu Ziemassvētku gaidīšanas laiku īpašu

Palīdzīga roka

1. Ziemassvētku laiks ir labdarības laiks – kļūsti par Ziemassvētku vecīša elfu un ziedo labdarībai

Apziņa, ka esi kādam palīdzējis silda vairāk nekā kamīns un mīkstās Ziemassvētku zeķes ar briedīšiem.

Ziemassvētkos nevienam nevajadzētu justies aizmirstam. Tāpēc viena no labdarības akcijām, kas ir īpaši tuva manai sirsniņai ir Enģeļu pasts. Tā ietvaros tavs uzdevums ir sarūpēt, sasaiņot un nosūtīt dāvaniņu kādam veco ļaužu nama iemītniekam. Varētu teikt, ka uz mazu brītiņu Tu kļūsti par Ziemassvētku vecīša elfu.

Bet protams darīt labu un palīdzēt kādam Tu vari arī daudzos citos veidos, piemēram:

  • Ziedojot naudiņu kādai labdarības akcijai.
  • Ziedojot pārtiku un citas nepieciešamās lietas dzīvnieku patversmes iemītniekiem.
  • Beidzot izšķirojot nevajadzīgās drēbes un ziedot tās labdarībai, lai tās kādu sildītu nevis aizmirstas gulētu skapī.
  • Piezvanīt kādam radiniekam ar kuru sen neesi runājis, vai kādam vientuļam vecam cilvēkam kuru pazīsti. Runa ne vienmēr ir par naudu. Bieži vien kādam pietrūkst tieši sirds siltuma un sajūtas, ka par viņu atceras.
Ziemassvētku Karstais dzēriens katliņā

2. Ziemassvētku laika garša – īpašā ziemas zupa jeb karstais dzēriens

Uz plīts ir katliņš. No tā ceļas garaiņi un patīkama smarža. Tu ieskaties katliņā. Kas tur iekšā?

Iespējams, ka iekšā ir īpašā ziemas zupa – karstais dzēriens, kurā pļunčājas apelsīnu šķēlītes, krustnagliņas un kanēļa standziņas. Vai arī, ja šī garšu kombinācija īsti nav tavā gaumē – tur burbuļo karstā šokolāde. 

Tu pielej pilnu termokrūzi un dodies pastaigā. Vai arī ieritinies uz dīvāna. Tā ir īpaša ziemas garša, kas asociējas ar svētkiem.

3. Klausīties “Christmas past” podkāstu Spotify. Vai citus stāstus par Ziemassvētku tradīcijām.

Klausīties par Ziemassvētku tradīcijām vai brīnumiem Ziemassvētku pasakās ir kā ieritināties segā pie silta kamīna – tajos ir kas īpašs, sirdi sildošs, nomierinošs.

Podkāsts Christmas past apvieno dažāda veida saturu. Dzirdēsi stāstus par Ziemassvētku vēsturi un tradīcijām – piemēram, par ceptiem kastaņiem. Vai Tu vispār zināji, ka cepti kastaņi ir ēdami? Pagaršoju tos Ziemassvētku tirdziņā Vācijā. Manuprāt, garšoja līdzīgi kartupeļiem. Bet ne par to ir mūsu stāsts. Dzirdēsi arī dažādas jaukas Ziemassvētku pasakas un pa kādai viktorīnai.

Man decembrī patīk šo podkāstu ieslēgt uz austiņām, kad dodos pastaigā vai pirms gulētiešanas, labākam miedziņam. Bet labprāt klausos arī citu saturu par šo tēmu. Pamēģini arī Tu.

Pakrojas muižas lielās Ķīnas laternas

4. Ziemassvētku laiks ir gaismas laiks – dodies papriecāties par Ziemassvētku gaismiņām

Spožāk kā gaismiņas mirdz tikai tavas acis.

Ziemassvētku gaismiņām piemīt maģiskas spējas – tās pārvērš gada tumšo laiku, kad viss šķiet nedaudz bezcerīgāks, par brīnumzemi. 

Tāpēc satuntuļojies silti, ielej termo krūzē karsto “ziemas zupu” un dodies paskatīties kā spēlējas dažādi tēli, uzmirdz zvaigznes un gaisma uzvar tumsu. 

Visspožāk parasti uzmirdzas svētku gaismiņas Rīgā un Ogrē. Bet kāds skaists stūrītis atrodams gandrīz katrā Latvijas pilsētā. Es šogad devos paskatīties uz nedaudz savādākām gaismiņām – lielajām Āzijas laternām Pakrojas muižā. Par šo piedzīvojumu vairāk lasi šeit.

Ziemassvētku kartiņa uz dāvanas

5. Radi Ziemassvētku sajūtu nosūtot Ziemassvētku apsveikuma kartiņas saviem mīļajiem

Kā atgādināt kādam mīļam cilvēkam ka Tu par viņu domā vēl pirms Ziemassvētkiem? 

Digitālajā laikmetā pastkastītē lielākoties krājas tikai zirnēkļu tīkli. Bet svētki ir lielisks laiks, kad atgādināt citiem, ka viņi mums ir īpaši. Tāpēc es uzrakstīju veselu rakstu par to, kāpēc mūsdienās sūtīt Ziemassvētku kartiņas. Lasi to šeit.

PS – kartiņu veidošana ir lieliska aktivitāte ziemas vakariem, kuri ir tik auksti, ka negribas degunu bāzt ārā no mājas.

Piparkūku mājiņa

6. Uzrīkot piparkūku namiņu būvēšanas sacensības

Aktivitāte maniem radošajiem draugiem. 

Kur dzīvo piparkūku vīriņi? Protams, ka piparkūku mājiņās. Palīdzēsim piparkūku vīriņiem tikt pie mājām!

Tā var būt jautra aktivitāte ar otro pusīti mājas randiņā vai jautra spēle kopā ar bērniem. Tik pat labi tās var būt saspringtas, bet jautras sacensības ar draugiem par to, kurš uzcels interesantāko mājiņu. Par sevi balsot nedrīkst!

Jebkurā gadījumā tev vajadzēs sagādāt mājiņas pamatni, glazūru (tā kalpos arī kā līme) un dažādas garšīgas dekorācijas.

Ziemassvētku eglīte

7. 1, 2, 3. Dodies uz egles aizdegšanas ceremoniju

Nepalaid garām maģisko brīdi, kurš pienāk tikai vienu reizi svētku sezonā.

Nē, es nerunāju par skaitīšanu līdz pulkstens sitīs divpadsmit vecgada vakarā. Lai gan to arī nevajadzētu palaist garām. Šoreiz es runāju par skaitīšanu līdz brīdim, kad Tavā acu priekšā tiks iedegta pilsētas galvenā egle. 

Tas ir lielisks veids, kā ieskandināt Ziemassvētku gaidīšanas laiku, un par cik tas ir liels notikums, bieži vien iedegšanas pasākumus papildina kāds koncerts, vai izrāde bērniem vai ziemassvētku tirdziņš. Kas nozīmē, ka dažas sekundes tiek pārvērstas vakarā jautrības gan lieliem, gan maziem. 

Plus – ja Tev mājās nav eglītes – eglīte ir tavai pilsētai, kas nozīmē, ka pa daļai tā ir arī tava un priecē sirsniņu.

Ziemassvētku sajūta Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā

8. Apmeklē Ziemassvētku tirdziņu – Ziemassvētku sajūtas ģenerēšanas centrāli

Kas var būt vēl maģiskāks par rūķīšu mājiņām, kas pilnas ar dažādiem gardumiem un skaistām lietiņām?

Izvēle ir plaša. Ziemassvētku tirdziņā noteikti atradīsi tādus svētkiem raksturīgus našķus kā glazētas piparkūkas un kakao. Bet pārdevēji cenšas arī pārsteigt. Pagājušajā gadā Domu laukuma tirdziņā Rīgā redzēju arī tādus eksotiskus gardumus kā Gruzīņu hačapuri un vegāno šojšļiku. 

Un nav jau obligāti kaut kas jāpērk. Var tirdziņu apmeklēt, lai papriecētu acis un uzsūktu sevī to maģisko svētku noskaņu. Lai gan karstvīns (vai karstais dzēriens) visticamāk pārliecinās Tevi par pretējo.


Un tā krājot vienu Ziemassvētku aktivitāti pie otras sakrājas pilns maiss Ziemassvētku sajūtas. Viss decembra mēnesis kļūst par tavu “aktivitāšu” adventes kalendāru. 

No sirds ceru, ka tavi Ziemassvētki būs pilni gaišuma, mīlestības un svētku maģijas. Un ja es atklāšu vēl kādu interesantu Ziemassvētku aktivitāti noteikti pievienošu to šim sarakstam.

PS – daļa no rakstā izmantotajiem attēliem nav mani, tie nāk no citiem talantīgiem autoriem unsplashed.com

Ziemassvētku kartiņa uz dāvanas

Kāpēc mūsdienās sūtīt Ziemassvētku kartiņas?

Nedaudz no vēstures un nedaud no idejām

Ko dāvināt? Divas dāvanas jautrā ietinamajā papīrā.

Ko dāvināt tiem, kam patīk ceļot?

Idejas Ziemassvētku dāvanām

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian