Ragaciema seduma zvejas būdas

Ragaciema Sedums – apslēptais dārgums pa ceļam uz Enguri

Kā būtu ar kādu mazu hidden gem (apslēpto dārgumu) jūras piekrastē? Nu, tādu skaistu, fotogēnisku vietiņu, kur izskatās kā pasaku grāmatā, bet par kuru, ja vien speciāli neesi meklējis, iespējams, neko neesi dzirdējis? Ja tev ir plāns doties izbraukumā uz Engures pusi vai tālāk gar piekrasti Kolkasraga virzienā un ir laiks ieplānot kādu papildus pieturu, ļauj man tev pastāstīt par Ragaciema sedumu.

Kas ir Ragaciema sedums?

Atjautības uzdevums: vai tu zini, kas ir sedums?

Es agrāk nezināju.

Izrādās, ka sedums ir senā laivu piestātne — tātad, vieta, kur laivas atpūtās pēc garas darba dienas, tika glabāti zvejniecības rīki, un norisinājās ar zvejniecību saistītas sociālās aktivitātes. Tagad arī tu zini vairāk.

Es Ragaciema sedumā iemaldījos pavisam netīši, piedaloties Sieviešu dienas rallijā.

Skrējām atvērt seifu un tiešām atradām “zeltu” — pasakainu, mazu pasaules stūrīti pie jūras, kas atgādina miniatūru brīvdabas muzeju. Tikai šī nav apslēptā muzeja filiāle. Kā vēlāk uzzināju, pateicoties internetam, Ragaciema sedumu sentēvu piemiņai atjaunojuši paši vietējie zvejnieki, kas, manuprāt, vietu padara vēl nozīmīgāku.

Ko sagaidīt Ragaciema sedumā?

Gluži kā jūras nāra, Ragaciema Sedums pievilina ar savu skaistumu.

Kurš gan nav padevies fotogēniskas vietas sirēnas saucienam?

Iztēlojies šādu skatu: fonā ir mierpilna jūra, kas rotājas pavasara pasteļu krāsu paletē. Bet pirms jūras, starp priedēm, draudzīgā bariņā satupušas mazas, skaistas koka būdiņas ar niedru jumtiem. Pirmajā brīdī aina var likties diezgan ikdienišķa. 

Bet ir jāskatās kārtīgi! Jo katru no mājiņām rotā kāda maza, interesanta detaļa. Vienai gar sienu, gluži kā Ziemassvētku eglīšu virtene, uzkarināta rinda ar bojām. Virs durvīm dēlis izrotāts ar rakstiem, bet virs tā — koka rinķis un sens pulkstenis. Kādai citai goda zīme ir glābšanas riņķis.

Skaista koka ēka Ragaciema sedumā

Vietas noskaņu papildina arī kāda veca koka laiva, kas visticamāk reiz pārvērtīsies par laivas skeletu, un tās jaunākās māsas, kuras izskatās vēl aizvien darbspējīgā vecumā. Ir arī koka mucas un tie trijstūra formas statīvi, kurus noteikti esmu redzējusi muzejos, bet nekādi nevaru atcerēties, kā tos sauc…

Laiva Ragaciema sedumā

Kopumā rodas sajūta, ka uz pāris minūtēm esi atgriezies atpakaļ laikā.

Protams, šī vieta nav tikai acu priecēšanai, šeit noteikti ir daudz vēstures, kuru būtu interesanti uzzināt, ja izdotos atrast kādu, kurš būtu ar mieru padalīties stāstā.

Bojas gar ēkas sienu ragaciema sedumā

Ilgs laiks gan pagātnes apskatei nav nepieciešams, jo vecā laivu piestātne ir pavisam maza. Kā vienīgais izbrauciena galamērķis šis būtu “nedaudz par plānu.” Tāpēc mana rekomendācija būtu šo apslēpto pērli apmeklēt kā īsu pieturas punktu garāka izbrauciena laikā vai kopā ar kārtīgu pastaigu gar jūru.


Ragaciema Sedums man liek aizdomāties par divām lietām: ko mēs katrs darām, lai saglabātu savu sentēvu mantojumu, un cik šādu, mazāk zināmu, bet brīnišķīgu vietu Latvijā vēl ir ko atklāt?

Un kādas atziņas ir tev?

Engures ezera pļavas

Apvieno Ragaciema sedumu ar kādu no šiem apskates objektiem

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian