Pakrojas muižas lielās Ķīnas laternas

Pakrojas muižas laternu festivāls + ko apskatīt Šauļos?

Vai vēlies pārvērst kādu tumšu ziemas nakti par ceļojumu brīnumzemē? Svētku gaismiņām piemīt īpaša maģija, kas šo sapni spēj īstenot. Pakrojas muižas gaismas festivāla lielās Āzijas laternas gan stāstanedaudz citādāku stāstu, nekā mēs Ziemassvētkos esam pieraduši dzirdēt. Tas ir stāsts, kas tevi sasildīs – par pūķiem, tīģeriem un bungu skaņām. Bet kaut kur paslēpies arī kāds ziemeļbriedis un izpušķota eglīte. Un ja ir grūti pierunāt sevi braukt tik tālu gabalu tikai viena vakara dēļ – dari kā es un apvieno Pakrojas apskati ar nelielu ekskursiju Šauļos

Ko apskatīt Šauļos?

Pirms saule ir norietējusi un laternas Pakrojā iedegtas izmetīsim nelielu līkumu pa Šauļiem.

Šauļu Kaķu muzejs. Vai varbūt kaķu slavas templis?

Atrašanās vieta kartē.

Cenas un darbalaiki.

Skulptūra pie šauļu kaķu muzeja

Kaķi uz griestiem.

Kaķi uz sienām. Kaķi aiz stikliem. 

Un seši dzīvi kaķi, kas laiski vāļājas pa kaķu gultām, slēpjas aiz puķu podiem un glaužas pie kājām.

Pirmais ko mēs satikām jau pie kases bija Direktors, kurš saldi čučēja vissiltākajā vietiņā uz radiātora. Bet, kad ieradās ciemiņi viņam protams bija jāpieceļas un jāapstaigā īpašumu lai nokontrolētu situāciju.

Kaķi pie griestiem Šauļu kaķu muzejā

Otrs kaķausis savukārt par katru cenu mēģināja iešmaukt blakus telpā pie putniņiem. Aiz durvīm ir neliels zoodārzs, kurā iespējams apskatīt citus dzīvnieciņus – trušus, čūskas, gliemežus, kāmīšus… Un ļoti runīgu papagaili, kas saka Labas dienas. Šie zvēriņi gan dzīvo būrīšos. Kas protams izraisa dalītas sajūtas.

Ja Tev ļoti patīk kaķi, tad tev varētu patikt arī šis kaķu slavas templis, kur visi dekori, gleznas un figūriņas ir par un ap kaķiem.

Kaķis kaķu gultiņā

Un ja neesi kaķu cilvēks – Šauļos ir arī vairāki citi muzeji, kurus iespējams apmeklēt kaķu muzeja vietā. Vienīgā skāde – svētdienās muzeji nestrādā. Tāpēc, ja gribi noķert zināšanu devu, muzeju apskati būs jāieplāno piektdienā vai sestdienā pirms Pakrojas laternu festivāla apmeklējuma.

Kas paslēpts Šauļu dzelzs lapsas sirdī?

Atrašanās vieta kartē.

Foto vieta – pie ezera pilsētas centrā atradīsi lielu, skaistu dzelzs lapsas skulptūru. Un internets man pačukstēja, ka lapsas sirdī esot kapsula, kurā iegravēta ziņa nākotnes paaudzēm. Tagad arī tev būs stāsts ar ko atstāt iespaidu uz saviem līdzbraucējiem. Diez kas tur varētu būt rakstīts?

Blakus ir arī no akmeņiem veidots enerģētiskais labirints. 

Šauļu dzelzs lapsas statuja

Šauļu pilsētas centrs – Sv. Apustuļu Pētera un Pāvila katedrāle un Šauļu bulvāris

Pēc lapsas iemūžināšanas bildē var doties nelielā pastaigā uz pilsētas centru. Dodies virzienā kur redzama baznīcas smaile, garām kolonnai ar zelta skulptūru galā. Tas starp citu, ir liels saules pulkstenis. 

Šauļu katedrāles tornis

Kad būsi uzvarējis augstas trepes nonāksi pie Sv. Apustuļu Pētera un Pāvila katedrāles. Sniegs šai skaistajai ēkai ļoti piestāv. It kā baltam ar baltu vajadzētu saplūst, bet es teiktu, ka šajā gadījumā balts balto tikai izceļ. Iekšā gan netikām, jo tajā brīdī tur notika dievkalpojums. 

Šauļu katedrāle

Un pēc tam var aizstaigāt līdz Šauļu bulvārim. Tur atradīsi dažas mazas interesantas detaļas – skulptūras. Ja pacelsi acis uz augšu atradīsi kaļu skulptūras uz jumta. Visnotaļ kaķiem draudzīga pilsēta. 

Bet visiem labi zināms, ka pastaigāties ir interesantāk tad, ja par vietu zini ko interesantu. Vai zināji, ka Šauļi bija trešā vieta Eiropā, kas pārvērta vienu no pilsētas centrālajām ielām no ielas, kas paredzēta auto uz ielu kas domāta gājējiem? (Avots)

Kaķu skulptūras uz jumta Šauļos

Pakrojas muižas laternu festivāls – tik tiešām pastaiga brīnumzemē

Pakrojas muižas atrašanās vieta kartē.

Laternu festivāla cenas un darbalaiki. 2022.gadā piedzīvojumu piektdienās, sestdienās un svētdienās iespējams apmeklēt līdz 8. janvārim.

Pakrojas muižas gaismu festivāls gluži kā Ziemassvētku gaismiņas stāsta stāstu par gaismas uzvaru pār tumsu. Bet tas ir nedaudz citādāks stāsts. Muižas pagalmā tu atradīsi pūķus un pie ieejas tevi sagaidīs visi ķīniešu zodiaka dzīvnieki. Neaizmirsti nofotogrāfēties pie savējā!

Bet pārsteigums – papildus Āzijas laternām atradīsi arī ar gaismiņu virtenēm dekorētas statujas, Ziemassvētku eglītes, karuseļus bērniem un slīpumu, pa kuru drosmīgākie slidinas ar ragaviņām. 

Ienirstam pasakā!

Pūķa laterna Pakrojas laternu festivālā

Pakrojas muižas gaismas festivāla pārsteigumi, kas vislabāk palika atmiņā

Tu ej, skaties gaismiņas – vienā pusē dekoratīvi pāvi, otrā uz muižas ēkas kustās ziedu projekcijas. Cik skaisti! Un te pēkšņi Tu ieraugi kamieli. Zirgi un rati šādā vietā mani nepārsteidza, bet kamieli, kas vadā bērnus izjādēs gan nebiju gaidījusi.

Bet ja uz nedaudz nopietnākas nots, tad īpaši mīlīgas ir pandas ar mazajiem pandu bērniņiem. Gluži vai gribas viņus sabužināt un saspiest.

Laternas pandu formā Pakrojas muižas laternu festivālā

Un es noteikti ieteiktu doties uz saliņu, uz kuras dejo gaismiņas. Tur karājas sapņu ķērāji un šūpuļtīkli, un mazie kustīgie gaismas krikumiņi atgādina jāņtārpiņus. Labojums – jāņtārpiņus Ziemassvētku kostīmos, jo gaismiņas ir krāsainas. Šī saliņa ir patiesi sapņaina.

Dejojošas gaismiņas Pakrojas muižas parkā

Kā arī tev ir dota vienreizēja iespēja iziet cauri krokodīlam un palikt vienā gabalā.

Pakrojas krokodīla laterna

Pakrojas muižas festivāla gadatirgus

Pastaiga ziemas brīnumzemē nav iedomājama bez siltas tējas vai karstvīna tases. Kaut kā taču ir jaatkausē tie ziemas salā nosalušie pirkstiņi. Šīs īpašās ziemas zupas var nopirkt vairākos stendos, pa taisno no kūpušiem katliem.

Bet vēderiņus (vai acis) var papriecēt ar dažādiem gardumiem. Redzējām interesantus sierus, halvas un praņikus kas ir mušmiru, kastaņu un kukurūzas vālīšu formā. Un protams arī mūsu pašu konfektes gotiņas.

Cilvēku bariņš pie pārdevēja stenda ārā

Pakrojas muižas kompleksa senās ēkas

Papildus Āzijas lielajām laternām Pakrojas muižas festivālā var aši ieiet pasildīties kādā no muižas kompleksa senajām ēkām, piemēram, spirta darītavā, kur var redzēt kaut kādu mistisku aparātu. Kurš zina kas tas ir? 

Bet pavisam aši – no vēstures puses man nedaudz bija mazuma piegarša. Taču tā kā šī brauciena mērķis bija laternas, kuru parkā bija pa pilnam, tas ātri vien tika aizmirsts. 

Senlaicīgs aparāts Pakrojas muižā
Izpušķota eglīte un šūpuļkrēsli

Pirmkārt jāsaka ka šī bija lieliska ieskaņa svētku sezonai, bet tik pat labi tā varētu būt arī perfekta izskaņa. Jo kaut arī Ziemassvētku tēma kaut kur nedaudz viltīgi slēpjas aiz stūra, liela daļa skaisto laternu ir par daudz karstākām tēmām (kas var būt karstāks par pūķi?). Otrkārt, jāsaka ka saņēmu vairāk nekā biju gaidījusi – teritorija ir patiesi plaša un kad jau liekas ka apskatīts viss, izrādās ka vēl kāds stūrītis nav atklāts. Rekomendēju. 

Ziemassvētku noskaņa - egle, kamīns un dekorācijas

Kā atrast Ziemassvētku sajūtu?

Idejas kā padarīt Ziemassvētku laiku īpašu

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian