Krakovas pils

Ko apskatīt Krakovā 2 dienās? Sajūti vēstures elpu

Vai kādreiz esi iztēlojies kāda bija dzīve karaļu un karalieņu laikmetā? Kad tirgus laukums bija pilsētas dzīves centrs un aiz augstiem pils mūriem notika greznas balles, svinīgas pieņemšanas un bargas tiesas? Labas ziņas! Man ir laika mašīna – biļete uz Krakovu. Vietu, kurā lieliski saglabājušās daudzas vēsturiskās ēkas. Un Tev nav jāiztēlojas, kā klaudzēja zirgu pakavi senajās pilsētas ielās, jo tur Tu tos tiešām vari dzirdēt. 

Dodamies piedzīvojumā! 

Krakovas pils fragments

Ar ko sāksim? Agrāk pilsētas apjoza augsti aizsargmūti, un tajās varēja iekļūt tikai pa vārtiem. Kaut arī Krakovā no aizsargmūriem maz kas palicis pāri, sekojot tradīcijai, tāpat kā daudzi senie viesi, Krakovas vecpilsētā ieiesim pa Sv. Floriāna vārtiem.

Pilsētas mūri, Barbakans un Sv. Floriāna vārti

Atrašanās vieta kartē.

Ja nāksi no Centrālās stacijas puses Tu vispirms ieraudzīsi Barbakanu.

Ir parastas būves un ir šādas būves. Pirmajā acu uzmetienā Barbakans atgādina muciņu ar spiciem tornīšiem. Bet patiesībā tas ir nocietināts priekšpostenis, kas sargāja vārtus.

Krakovas Barbakans

Tālāk Tevi sagaida Sv. Floriāna vārti. Tie ir samērā vienkārši, bet skaisti. Mūra akmeņi kontrastē ar smalki veidoto Sv. Floriāma atveidu, kas torni grezno. Ja arī tev rodas jautājums, kas ir Sv. Floriāns – viņš esot ugunsdzēsēju, skursteņslauķu un tērauda apstrādes strādnieku aizgādnis (avots).

Iedomājis, cik daudz karaļu, ārzemju sūtņu un slavenu pilsētas viesu devušies cauri šiem vārtiem, tāpat kā Tu.

Sv. Floriāna vārti Krakovā

Tālāk Tev nepieciešams iegādāties dāvanas, ko pārvest no sava tālā ceļojuma. Tāpēc pārskaiti zelta monētas auduma maciņā, kas karājas Tev pie jostas un esi gatavs kaulētis. Mēs dodamies uz tirgus laukumu!

Krakovas vecpilsētas sirds – tirgus laukums (Rynek Główny)

Atrašanās vieta kartē.

Gluži kā senatnē, tirgus laukumā kūsā dzīvība. 

Krakovas tirgus laukums

Tūristus uz šejieni vilina Sv. Marijas baznīca – tik augsta, ka grūti ietilpināt kadrā. Vai ievēroji, ka katram tornim savādāka cepure?

Sv. Marijas bazilika

Laukumu grezno arī kāds vientuļš tornis. Vienīgais, kas palicis pāri no kādreizējā rātsnama. Izrādās augšā esot skatu platforma (maksas). To es sava ceļojuma laikā nezināju. Bet tagad vismaz Tu zini.

Rātsnama tornis

Brīdi pakavējies, lai iemūžinātu laukumu atmiņā (vai nu savā, vai telefona), bet tad steigsimies tālāk. Mūs gaida arhitektūras meistardarbs pašā laukuma centrā.

Cloth hall – senais tirzniecības centrs

Kad vēl Tev ir bijusi iespēja iepirkties vietā, kas kā tirzniecības centrs kalpojusi jau vairākus gadsimtus atpakaļ?

Krakovas Cloth hall

Kaut arī 19. gs. ēka piedzīvojusi rekonstrukciju, nav grūti iztēloties kņadu, kāda šeit valdīja, kad renesanses laikmeta pārdevēji šeit tirgoja tādas dārgas importa preces kā zīds un garšvielas, kā arī vietējo sāli un audumus. 

Iztēloties to nav grūti tāpēc, ka ieejot galvenajā ejā, atklāsi, ka tirzniecība šeit notiek vēl šodien. Tikai mūsdienās tiek pārdoti suvenīri. 

Cloth hall kolonnas

Vienalga, vai esi ieradies iegādāties kādu mīksto pūķīti vai tikai paskatīties, neaizmirsti pacelt acis uz augšu. Tu ieraudzīsi interesantus griestus ar ģērboņiem un lieliem lukturiem.

Krakovas Cloth hall galvenā eja ar tirgotāju stendiem

Un tagad uzvelc savas labākās izejamās drēbes un atkārto reveransu. Mēs esam ielūgti vizītē uz Krakovas pili.

Iespaidīgā Vāveles (Wawel) pils

Atrašanās vieta kartē.

Jau stāvot pie pils augstajiem mūriem rodas sajūta, ka gaidāms kaut kas iespaidīgs. Ja Tev Krakovā ir laiks apmeklēt tikai vienu apskates vietu, es ieteiktu doties uz Vāveles pili.

Vāveles pils mūri

Pils teritoriju iespējams apskatīt bez maksas

Pilī izmantotas daudzas dažādas formas un toņi – rodas sajūta ka tā salikta kopā no dažādiem Lego komplektiem.

Un ir daudz mazo, interesanto detaļu. Paskaties uz vienu pusi – ēkas stūris skaisti apaudzis ar vīteņiem. Paskaties uz otru pusi – ievērosi ka katedrāles pulkstenī paslēpta saule un mēness.

Tornis Vāveles pilī Krakovā

Kāds fotografē torni. Kāds cits savukārt fotogrāfē zāles pļāvēju robotu, kas iemaldījies centrā esošajās drupās, kuras apstādītas ar puķēm, un šķiet, īsti nevar atrast ceļu ārā.

Vāveles katedrāles tornis ar pulksteni

Skaistais iekšpagalms

Hastag – estētika.

Tu izej cauri nelielai arkai un šķiet no pasaules ir izsūktas krāsas – visapkārt viss ir balti bēšs. Bet intrigu rada visas elegantās detaļas. Arkas, velves, kolonnas. Un zīmējumu josla zem jumta.

Pačukstēšu – šī ir perfekta vieta fotogrāfijām. Ja vien izdodas noķert kadru kurā nav daudz citu cilvēku. Uztver to kā izaicinājumu.

Krakovas Vāveles pils iekšpagalma galerijas

Maksas izstādes Vāveles pilī – kas bija tā vērts, lai gaidītu rindā uz biļešu kasi?

Vispirms ātri par tehnisko pusi. Kā jau minēju, pils teritoriju iespējams apskatīt bez maksas. Bet, ja vēlies apskatīt kādu no izstādēm iekštelpās, būs jāiegādājas ieejas biļete. Vienu kopīgu biļeti uz visu nopirkt nav iespējams. Tāpēc Tev būs jāpieņem sarežģītais lēmums, ko apskatīt un ko izlaist.

Mēs uz pili gājām trīs piegājienos un vienalga nepaspējām apmeklēt visu. Tāpēc parunāsim tikai par to, ko redzēju un varu novērtēt.

Biļešu cenas un darbalaikus meklē šeit.

Vāveles katedrāle

Katedrāles biļešu cenu un darbalaiku meklē šeit.

Interjērs ir ļoti grezns. Viss zeltā. Daudz smalku detaļu. Bet fotogrāfēt nedrīkst.

Nedaudz neomolīgu sajūtu gan rada zārki, kas katedrālē atrodami (vismaz man). Bet citādi, ļoti iespaidīga celtne.

Vāveles katedrāle no ārpuses

Visinteresantākā piedzīvojuma daļa, manuprāt, ir kāpšana zvanu tornī. Kāpņu telpa ir šaura un tumša. Vari priecāties, ka Tev mugurā nav bruņas. Kad kāpsi augšā pa trepēm, ik pa brīdim tavā priekšā iznirs pa metāla zvanam. Katrs nākamais ir lielāks par iepriekšējo. Ieskaties bildē rūpīgi. Vai Tu arī redzi galvu? Diezgan baisa.

Zvans Vāveles katedrālē

Pašā augšā ir arī lodziņš, pa kuru, caur restēm, var palūrēt uz pilsētas panorāmu.

Sandomierska tornis – ātrā pietura

Šis tornis ne vienmēr ir atvērts. Bet ja ir, tas kalpo kā lielisks skata tornis. Iekšā ir gandrīz pilnīgs tukšums, bet var apskatīt senos mūrus un sijas. 

Pačukstēšu – ja negribas stāvēt rindā uz biļešu kasēm uz šo torni un Pūķa alu, biļeti var iegādāties biļešu automātā, kas paslēpts zem trepēm pie torņa ieejas.

Torņa iekšpuse

Gaumes lieta – pieņemšanas telpas

Man liekas, šis ir māte, meita, kleita variants. Ja Tev patīk seni interjēri (piemēram, Rundāles pils) tad Tev patiks arī šī aktivitāte. Ir iespēja izstaigāt vairākas telpas ar troņiem, gleznām un dekoratīvām senlaiku krāsnīm. Īpaši grezni ir griesti.

Pieņemšanas telpa Vāveles pilī

Lai būtu godīgi, jāpiemin arī tās lietas, kas īsti nebija manā gaumē. Nedaudz biju vīlusies Pūķa alā. Bija interesanti redzēt, kā izskatās zem pils pamatiem un iztēloties, ka Tu esi slepenā ejā. Bet es tur neredzēju nekādu saistību ar pūķiem. Mans ieteikums viņiem būtu uztaisīt pāris instelācijas. Kādu kāju, kas palikusi pāri no pūķa pusdienām vai ko tamlīdzīgu.

Un tā kā vēlos, lai Tu pilnībā varētu izbaudīt savu ceļojumu, jāpiemin vēl kāda lieta, ko man pastāstīja kāda cita ceļojumu satura veidotājas Instagram. Darbinieki ļoti strikti skatoties uz pils slēgšanas laiku. Jau 10 minūtes pirms aizvēršanas vairs neļaujot uzņemt bildes. Tāpēc, lai nebojātu noskaņojumu, ieplāno savu vizīti pilī tā, lai nav jāiziet pēdējajā minūtē. Mēs izgājām 30 minūtes pirms slēgšanas un nekādu starpgadījumu nebija. 

Krakovā ir (gandrīz) īsts uguni spļaujošs pūķis

Atrašanās vieta kartē.

Dosimies pūķu medībās?

Pie Krakovas pils atrodama pūķa statuja, kas ik pa brīdim tiešām spļauj uguni. Perfekta foto vieta. Kā arī varēsi palielīties draugiem, ka redzēji pūķi (un nekļuvi par viņa vakariņām).

Krakovas uguni spļaujošais pūķis

Ar to mūsu ceļojums Krakovā iet uz beigām. Bet ja leksi pa taisno no senatnes uz mūsdienām var sareibt galva. Tāpēc, lai atklimatizētos, pirms atgriežšanās ikdienā, dosimies uz vēl vienu interesantu apskates vietu Krakovā, kas uz lielās laika skalas ir nedaudz tuvāk mūsdienām. 

Nostalģija Krakovas arkādes spēļu muzejā

Atrašanās vieta kartē.

Cenas un darbalaikus meklē šeit.

Telpā valda pustumsa, bet krāsas no arkādes spēļu automātiem žilbina.

Arkādes spēles Krakovas spēļu muzejā

Spožāk par ekrāniem, gan, visticamāk spīdēs tavas acis. Vai arī Tev skatoties filmas ir bijusi fantāzija par piektdienas vakaru, kad Tu ar draugiem esi salasījis pilnu sauju monētu, kuras izbarot arkādes spēļu mašīnai, lai uz maiņām spēlētu Packmen? Vai Super Mario. Man likās, ka es šādu fantāziju nekad nespēšu realizēt, jo arkādes spēļu laiks jau sen ir pagājis.

Bet Krakovas spēļu arēna piedāvā iespēju uzspēlēt šīs un citas spēles, kā arī patrennēties zombiju šaušanā (lai tu būtu gatavs zombiju apokalipsei). Un varēsi izbraukt ar virtuālo moci. Vai tanku. 

Pats labākais – Tev nekad nebeigsies monētas. Jo Tu maksā par pavadīto laiku, nevis katru individuālo spēli.

Viena no spēlēm Krakovas spēļu muzejā

Ko Krakovā nogaršot (tiem, kas neēd gaļu)

Visbeidzot pirms garā ceļa atpakaļ tagadnē ir laiks kaut ko uzēst. Tā teikt ceļa kājai.

Kā būtu ar Obwarzanek garšīgu maizes gredzenu, kas pārkaisīts ar sāli un sēzama sēklām (vai magoņu sēklām).

To iespējams iegādāties pārvietojamajos stendos vairākās pilsētas vietās, piemēram, tirgus laukumā.

Klinģeris pārkaisīts ar sezama sēklām

Bet ja meklē ko saldāku nogaršo Paczki – Polijas tradicionālo virtuli. Šis gardums būs mīksts un pārklāts ar cukura glazūru. Bet pildījumu vari izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Es pagaršoju ar rožu ievārījumu.

Arī šo našķi pārdod vairākās vietās pilsētā, bet to nāksies meklēt aiz skatlogiem, nevis ēdiena ratiņos.

Virtulis cukura glazūrā

Savukārt, ja vēlies ko sātīgāku, es nevaru vien beigt slavēt Pierogies.

Iztēlojies kā Tev priekšā noliek karsti kūpošu šķīvi ar šiem, īpašajiem pelmeņiem. Veģetāriešiem piemērota būs variācija ar kartupeļiem un sieru.

Pierogi

Beidzot esam atgriezušies mūsdienās. Ceru, ka tie, kas vairāk interesējas par vēsturi man piedos, ja nojaucu kādu faktu. Bet mans mērķis bija aizvest Tevi iespaidu ceļojumā. Vai izdevās?

Un šī ir tikai viena no Krakovas sejām. Šoreiz laika mašīna aizveda mūs uz karaļu laikmetu, bet ja ir vēlme vari to iestatīt arī uz kādu citu vēsturs lapusi. Krakovai ir daudz stāstu, ko Tev pastāstīt.

Zakopāne - skats no kalna virsotnes ar bloga autori

Mēs no Krakovas tālāk devāmies uz Zakopani. Vai tev ir līdzīgs plāns?

Ko Zakopoanē apskatīt tiem, kas nav gatavi doties 8h pārgājienos

Divi cilvēki kas ceļojot kopā ir dusmīgi viens uz otru

Kā ceļojot kopā ar citiem nesaiet ragos?

Ceļot kopā ar citiem nav nemaz tik vienkārši

Atrakciju parks naktī

Kā saplānot ceļojumu?

Padomi no personīgās pieredzes

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian