Zakopāne - skats no kalna virsotnes ar bloga autori

Ko apskatīt Zakopanē? 5 idejas brīvdienām kalnos

Fonā miglā tīti Tatru kalni. Uz uguns cepas kazas siers. Tu divreiz pamirkšķini acis, un jau esi kalna virsotnē. Nākas satīties mētelī, jo kalnu vēji ir auksti. Bet tas nekas. Skats ir tā vērts un Tu zini, ka pēc tam Tevi gaida karsta termālā vanna. Ieintriģēju? Ja vēlies šo piedzīvot, jādodas uz Zakopani. 

Šajā rakstā palīdzēšu Tev saprast ko apskatīt Zakopanē, ja Tu vēlies pāris stundas pavadīt pasakaini skaistā dabā, bet astoņu stundu pārgājienam tomēr vēl neesi gatavs. Iemet somā piedzīvojumu kāri un siltas zeķes. Mēs dodamies uz Zakopani!

Klintis un krāsaini koki Zakopanē

Sāksim ar tām Zakopanes apskates vietām, kas iedvesmoja mani šo burvīgo zemes stūrīti apmeklēt – kalniem un gleznaini skaisto dabu. Velc kājās savus pārgājiena zābakus!

Siklawica ūdenskrituma taka Tatru nacionālajā parkā, Zakopanē

Takas sākumu atradīsi aptuveni šeit.

Par ieejas biļetšu cenām Tatru nacionālajā parkā informāciju atradīsi šeit.

Krāsaini koki Tatru nacionālajā parkā Zakopanē

Sasveicinies ar dabu!

Taka ved cauri skaistam mežam. Ik pa brīdim Tevi sveicina kāds dabas brīnums. Skaties uz vienu pusi – tur akmeņaina upīte ar dzidru (un ledus aukstu) ūdeni. Pacel acis uz augšu – tur aiz kokiem slēpjas augsta klinšu siena ar akmeņu pīķiem.

Akmens stabs Siklawicas ūdenskrituma takā Zakopanē

Kopumā es raksturotu lielāko takas daļu kā salīdzinoši vieglu, bet jāņem vērā, ka ceļš ved augšā kalnā. Beigu posms gan klāts ar akmeņiem, kas ir slideni. Uzmanīgi jāskatās, kur likt kāju. Tāpēc posms pēc glītajām koka mājiņām un milzu akmens, diemžēl, nav piemērots visiem.

Akmeņiem klāts grūtākais takas posms Siklawicas ūdenskrituma takā

Bet tos, kas taku ir pieveikuši galā gaida balva – skaists 23 m augsts ūdenskritums divos līmeņos. Savukārt priekš tiem, kas vēlas sevi izaicināt vēl vairāk – pirms ūdenskrituma taka sazarojas un pārgājienu var turpināt. Bet kas sagaida tur, nav ne jausmas. Mums pietika ar šo skaisto gabaliņu (2,5 km vienā virzienā).

Siklawica ūdenskritums Zakopanē

Nedaudz par praktiskajām lietām:

  • Auto stāvvietas pie ieejas takā ir maksas.
  • Ir vieta, kur uzpildīt dzeramo ūdeni, kas ir jauki. Bet tualetes (bezmaksas), gan atradām tikai takas sākumā.
  • Pie biļešu kases rīta pusē bija rinda. Bet kad gājām prom tā bija pazudusi. Biļetes varot pirkt arī internetā.

Pacelies elpu aizraujošos augstumos virs Zakopānes.

Atrašanās vieta kartē.

Biļešu cenas iespējams apskatīt šeit.

Šie ir tie skati, kas paliks atmiņā visu dzīvi. To skaistumu grūti vārdos aprakstīt.

Skats no Kasprowy Wierch trošu vilcieniņa Zakopānē

Pirmā piedzīvojuma daļa – brauciens ar Kasprowy Wierch trošu vilcieniņu

Pacelies virs koku galotnēm. 

Brauciena laikā ir interesanti vērot, kā koku jūra izsīkst, līdz tu nonāc tādā augstumā, kurā koki vairs neaug un ir tikai akmeņi. 

Augšupceļā pasažierus pavada audiogids, kurš pastāsta, kāpēc vidū jāpārsēžas uz otru vagoniņu, kā arī dažas citas interesantas detaļas. Bet ja citi pasažieri daudz trokšņo, tad dzirdēt ir pagrūti.

Skats ar kalniem un kokiem no Kasprowy Wierch trošu vilcieniņa Zakopanē

Otrā piedzīvojuma daļa – Kasprowy Wierch virsotnes izpēte

Es nebrīnos, ka tie, kas kaut ko meklē, lai to atrastu, bieži vien dodas vientuļos kalnu pārgājienos. Stāvēt uz akmens, aukstā kalnu vējā, un skatīties uz mežonīgo ainavu lejā – tā ir maģiska sajūta. Šķiet, ka pasaule ir Tev pie kājām, bet tajā pat laikā Tu saproti, cik mazs Tu patiesībā esi. 

Skats uz leju no Kasprowy Wierch Zakopanē

Viena lieta, kas mani pārsteidza – sniegs oktobra pašā sākumā. Kāds bija izveidojis pat divus plaukstas izmēra sniegavīrus. Bet tiem cilvēkiem, kas atbrauca t-kreklos tas noteikti bija lielāks pārsteigums. Laikam labi, ka ir iespēja nopirkt karstu dzērienu, kas Tevi sasildīs – uz vietas ir ēdnīca.

Vai arī, ja vēlies doties pidzīvojumos vari doties pa taku uz nākamo virsotni. Pasakaini skati Tevi pavadīs visas pastaigas laikā. Lejā ievēroju pat divus nelielus ezeriņus.

Sniegotas virsotnes Kasprowy Wierch Zakopanē

Nedaudz par praktiskām lietām

  • Biļetes noteikti jāpērk iepriekš. Es oktobrī pirku dienu pirms un jau nevarēju dabūt uz to laiku, kuru būtu gribējusi. Bail iedomāties, kas notiek vasaras sezonā.
  • Ja iegādāsies biļeti turp un atpakaļ, augšā tev būs 1h 45 min laika. It kā ja nokavē atpakaļ varot braukt arī ar nākamo reisu, bet cilvēku skaits vagoniņā ir ierobežots. Priekšroka esot tiem, kam biļetes ir uz konkrēto laiku.
  • Saģērbies siltāk, nekā tu ģērbtos dodoties pastaigā kalna pakājē. Un ja dodies laikā, kad kalnā varētu būt sniegs, velc atbilstošus apavus, kas neslīdēs. Savādāk sanāks pārvietoties pingvīnu stilā.
  • Pie paša trošu vilcieniņa ar auto piebraukt nevar. Tas jaatstāj kādā no maksas stāvvietām un tad vai nu jādodas tālāk kājām, vai jāmēģina noķert kādu busiņu vai taksi, kas aizvedīs vēl gabaliņu tālāk. Bet beigās tāpat nedaudz būs jāpaiet pašam.
Skats no kalna virsotnes Zakopanē

Pēc kārtīga pārgājiena nepieciešams atpūsties. Tāpēc turpināsim ar relaksējošām lietām ko darīt Zakopanē. Pārgājienu zābakus vari vilkt nost.

Atpūtini muskuļus mērcējoties Terma Bania termālajās vannās

Atrašanās vieta kartē.

Cenas vari apskatīt šeit.

Tev bija gara diena? Laiks relaksēties “vāroties” termālajos baseinos. 

Es teiktu, ka uz termālajām vannām vislabāk doties tad, kad ir vēss un tumšs. Iedomājies šādu skatu – Tu esi līdz kaklam iegremdējies baseinā zem klajas debess. Karstā ūdens kontrasts as vēso gaisu rada tvaikus. Ūdens tev apkārt kūp. Perfekta relaksācija.

Tā kā mūsu ceļojuma laikā visslavenākās Chochołowska vannas bija ciet plānotas apkopes dēļ, viesu namā pajautājām, kāda ir labākā alternatīva. Mums ieteica Terma Bania. No viesu nama bija jābrauc kāds gabaliņš, bet bija tā vērts.

Terma Bania ir tīras (tīrākas nekā vannas kuras apmeklēju Budapeštā). Un papildus termālajiem baseiniem tajās atradīsi arī burbuļvannas (par vietu tajās gan var nākties pacīnīties). Atradīsi arī ūdens virpuli, 3 slidkalniņus un ūdens bāru. Ir arī saunu zona, par kuru jāmaksā atsevišķi. Par to gan nemācēšu komentēt, mēs tur nebijām.

Terma bania nosaukuma zīme

Atpūta kādā no Zakopanes namiņiem ar skatu uz kalniem

Es parasti nerakstu par naktsmītnēm, jo katrs tās izvēlas atbilstoši savam budžetam. Bet šoreiz izdarīšu izņēmumu, jo nakšņošana namiņā ar skatu uz kalniem ir īpaša pieredze. Vai vari iztēloties sevi ar karstu kafijas krūzi rokā, uz balkona, skatoties uz kalniem, kurus vēl klāj rīta migla? Viss apkārt ir kluss. Zālē ir rasa un stikli ir aizsvīduši. Noskaņa ir maģiska.

Kafijas krūze ar Zakopanes kalnu ainavu fonā

Izvēles iespēju namiņiem Zakopanē ir daudz. Šoreiz paliku viesu namā Biała Owca (Baltā aita). Varu to rekomendēt foršā interjēra dēļ. Tas ir moderns, gaumīgs un veidots izmantojot aitu kā galveno varoni. 

Istabiņa viesu namā

Zakopanes Krupówki ielā kūsē dzīvība

Atrašanās vieta kartē.

Kaut kur spēlē mūziku. Kaut kur tirgo suvenīrus. Kaut kur smaržo pēc kaut kā cepta.

Ceru ka Tev patīk cilvēki. Jo uz šīs ielas ir cilvēku pūļi. Bet visi ir pacilātā noskaņojumā.

Krupówki iela Zakopanē

Gar malām sarindotas skaistas koka ēkas. Lielākajā daļā ir ēstuves vai veikali. Atliek tikai atrast sev vispiemērotāko.

Koka ēka Zakopanes galvenajā ielā

PS – Mēs pusdienas ieturējām Karczma gōrsleczka

Viņu mājaslapa.

Atradām staigājot pa galveno ielu. Porcijas ir lielas. Vietas daudz. Ēdiens likās garšīgs. Bet īpaši piesaistīja vietas interjērs. Pamata materiāls ir koks. Visur salikti dažādi priekšmeti – kannas, katli, segas, mucas, šūpulis… Ievēroju, ka no griestiem karājas spainis. Kāpēc? Kāpēc gan ne.

Kafejnīcas interjērs

Siers, siers un vēlvairāk siera! Zakopane ir siera mīļotāju pilsēta.

Siera mīļi sarosās!

Pirmo pieredzi ar Zakopanes sieru visticamāk izbaudīsi uz Krupówki ielas. Stendi, kuros šo delikatesi pārdod izkaisīti visā ielas garumā. Un siera variācijas ir visdažādākās. Kūpināts vai nekūpināts. Sāļāks vai mazāk sāļš. Ar tomātiem… Pēc garšas, manuprāt, atgādina siera pīnes, ko iespējams iegādāties Latvijā.

Bet kad šo sieru uzcep un pasniedz ar dzērveņu ievārijumu tas pāriet jau nākamajā līmenī. Tekstūra gan ir īpatnēja. Tāda gumijīga.

Zakopanes īpašais siers
Siers tiek cepts

Un visbeidzot pie Kasprowy Wierch vilcieniņa iespējams atrast kaut ko, par kā eksistenci es biju vieglā šokā. Kūpinātā sieta saldējums! Tu nepārklausījies. Un tas nav siera kūkas saldējums. Tas ir sāļš saldējums, kurš tiešām garšo pēc siera. Nevaru apsolīt, ka Tev garšos. Bet manas garšas kārpiņas bija šokā. 

Kūpinātā siera saldējums

Kārtējo reizi jāsaka – šī ir tikai maza daļiņa, no piedzīvojumiem, ko Zakopane var piedāvāt. Mums bija mini atvaļinājums (tikai 2 dienas), un es jau paspēju iemīlēties. Kalnos ir kaut kas maģisks. Vai Tu jau krāmē ceļa somu?

Krakovas pils

Vai ceļo uz Zakopani caur Krakovu?

Ko apskatīt Krakovā? Pūķis, pils un arkādes spēles

Plāno doties ceļojumā?

Atrakciju parks naktī

Kā saplānot ceļojumu?

Padomi no personīgās pieredzes

Ko darīt lidojuma laikā, lai nebūtu garlaicīgi

Ko noteikti noskaidrot pirms došanās uz ārzemēm, lai izvairītos no liekām galvassāpēm?

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi