Ko apskatīt Koknesē?

Ko apskatīt Koknesē? Zelta rudens meklējumos Kokneses parkā

Ja neesi gatavs stāvēt rindā uz iebraukšanu Siguldā vai vienkārši šajā rudenī vēlies izmēģināt ko jaunu – viena no skaistākajām vietām, kad koku lapas kļūst krāsainas, ir Koknese, kas gada krāšņākajā laikā (bet, protams, arī citos gadalaikos) priecē ar rāmu pastaigu pa Kokneses parku un iespēju izložņāt Kokneses viduslaiku pilsdrupas. Ko tad īsti redzēt Koknesē? Šeit būs dažas idejas no mūsu sestdienas izbrauciena kopā ar drusciņu informācijas, kas padara katru apskates vietu nedaudz īpašāku.

Tips: izbraukums/pastaiga

Izmaksas: Ieeja kokneses pilsdrupās 1.60 eur pieaugušajiem

Kokneses parks zelta rudenī

Atrašanās vieta kartē

Es teiktu, ka Kokneses parkam ir divas daļas. Viena ir skaisti iekārtota – tur redzami ziedi, dīķīši un koka skulptūras. Šī puse man atgādina senas muižas dārzu.

Tur atradīsiet arī nelielu strūklaku “Fauna Galvu”. Kad pienācām klāt, likās, ka strūklaka pārstājusi liet ūdeni, bet tikko kā pagriezām muguru, pēkšņi no Fauna mutes parādījās ūdens strūkla. Fauns kā jau fauns, spēlē ar cilvēkiem jokus. Manuprāt, izskatījās diezgan draudīgs.

Ko apskatīt Koknesē - Kokneses parks
Kokneses parks, Oktobris 2020

Otra parka daļa šķiet vairāk cilvēka roku neskarta – taciņas, kas rudenī ir oranžu lapu piebērtas ved starp kokiem gar Daugavu, kur rudenī iespējams vērot skaistus skatus – krāsainos kokus ūdens otrā pusē un Kokneses pilsdrupas tālumā. Šeit pastaigas laikā atrodama lapene jeb tējas namiņš – ideāla vieta romantiskām fotogrāfijām.

Lapene kokneses parkā
Tējas namiņš rudenī, Oktobris 2020.

Pērses ūdenskrituma atveids – stāsts par Kokneses zudušo brīnumu

Atrašanās vieta kartē

Vai esat par šo ūdens kritumu ko dzirdējuši? Ja atbilde ir nē, iespējams, jūs pārsteigs fakts, ka reiz tas bijis augstākais Latvijas ūdenskritums, kas sasniedzis pat 3 metru augstumu… Ja esat lasījuši manu rakstu par izbraucienu uz Salaspili, iespējams atcerēsieties, ka es minēju Daugavas muzeja bilžu projekciju ar interesantām Latvijas vietām, kas tika appludinātas HES būvniecības laikā. Pērses ūdenskritums ir viena no šīm vietām. Tāpēc mums diemžēl to neredzēt. Ja nu vienīgi senās fotogrāfijās… Ja interesē apskati zudusilatvija.lv.

Žēl, protams, ka tā. Taču šajā stāstā ir arī neliels gaismas stariņš – Kokneses parkā pie dīķa pavisam nesen, 2019. gadā, izveidota strūklaka – Pērses ūdenskrituma atveids, kas piešķir parkam īpaši romantisku noskaņu un tiem, kas zina Pērses ūdenskrituma stāstu, liek aizdomāties par zudušo skaistumu.

Ko apskatīt Koknesē - Pērses ūdenskrituma imitācija
Pērses ūdenskrituma imitācija, Oktobris 2020

Kokneses pilsdrupas – vislabāk atpazīstamais apskates objekts Koknesē

Atrašanās vieta kartē

Droši vien šī ir cilvēku pirmā asociācija, kad tiek uzdots jautājums – ko apskatīt Koknesē. Bet tas, kas mani pārsteidza – ieraudzīju zīmītes “Kokneses Viduslaiku pilsdrupas” un “Kokneses muižas jaunās pilsdrupas”. Es nezināju, ka te ir divas.

Kokneses viduslaiku pilsdrupas tad, nu lūk, ir tie augstie mūri Daugavas krastos, kurus var “izložņāt”. Šeit atrodami arī seni lielgabali – interesants fakts no aprakstu kartītes, šie lielgabali, uzspridzinot pili, iespridzināti ūdenī un vēlāk izvilti ārā.

Apskates objekts Koknesē - logs Kokneses pilsdrupās
Kokneses pilsdrupas, Oktobris 2020

Kā arī pils pagrabā izveidota neliela moku kambara instalācija ar tādiem plaši pazīstamiem šausmu rīkiem kā moku rats un moku krēsls – to gan var apskatīt tikai pa mazu durvju lodziņu.

Ja jau šoreiz runājam par to, kā vietas izskatījušās senākos laikos, zudusīlatvija.lv var pabrīnīties arī par to, ka Kokneses pils kādreiz bijusi augstu kalnā, bet tagad pēc HES celtniecības atrodas pie paša ūdens virsmas.

Kokneses pilsdrupas
Kokneses pilsdrupas, Oktobris 2020

Kokneses muižas jaunās pilsdrupas savukārt saglabājušās daudz mazāk, pāri palikušas tikai pamatu drupas, kas šķita jocīgi, ja reiz šīs drupas ir jaunākas – muiža celta baronam 1894. gadā un nopostīta Pirmā pasaules kara laikā. Pamatu drupas var atrast Kokneses parka teritorijā sekojot norādījuma zīmēm – tās atpazīsi pēc nelīdzenajiem zemes vaļņiem un nelielajiem mūra fragmentiem, kas izkaisīti starp tiem.

Ko vēl apskatīt Koknesē? Likteņdārzs

Atrašanās vieta kartē
Ir maksas autostāvvieta – 2 eiro

Šeit ieradāmies, kad jau sāka satumst, tāpēc bilžu šai vietai šoreiz nav. Citreiz.

Var redzēt, ka šeit vēl viss tikai top un attīstās. Lēni aug sastādītie koki un lēni uz priekšu stiepjas Likteņdārza draugu aleja, kas tiek veidota no bruģakmeņiem ar ziedotāju vārdiem.

Ja viesojaties Likteņdārzā, noteikti dodieties uz tālāko galu, kur izveidota skatu platforma ar nojumi – no tās paveras lielisks skats uz Kokneses pilsdrupām. Kā arī, pastaigājoties Likteņdārzā, var uzdurties vietai, no kuras paveras gleznains skats uz Kokneses baznīcu otrā upes pusē. Un nebaidieties, ka Google darbalaiks norādīts tikai līdz 17.00 – parks ciet netiek slēgts un to iespējams apmeklēt arī vēlākās stundās.


Protams, koku lapas ir krāsainas arī tepat Rīgas parkos, un brauciens līdz Koknesei bija investīcija ceļā pavadītā laika ziņā, tomēr es nekad nelaidīšu garām iespēju izpētīt kādu vēl neiepazītu vietu. Šī man atmiņā palikusi ar tikko jūtamu senatnes elpu un krāsainu koku jūru otrā ūdens pusē.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian