Meklē ideju aktīvam randiņam? Ar laivām vai supiem Kaņiera ezerā + Pastaiga pa Kaņiera niedrāju taku.

Ik pa brītiņam gribas izrauties no ikdienas rutīnas un izplānot kaut ko īpašu. Kvalitatīvi pavadīt laiku kopā. Kaņiera niedrāju laipu jau iepriekš bijām izstaigājuši, mums tur patika un gribējās aizbraukt vēlreiz. Tomēr likās, ka tikai ar pastaigu pa niedrāju taku nepietiks (maršruts nav pārāk garš), tāpēc radās šāds pavisam vienkāršs plāns, kuru varu rekomendēt arī citiem – vispirms izbrauciens ar laivām vai supiem pa Kaņiera ezeru (atkarībā no personīgās preferences un cilvēku skaita), pēc tam pastaiga pa niedrāju laipu, un beigās mazs pikniks ar līdzi paņemtajiem našķiem uz soliņiem pie putnu vērošanas torņa. Lieliska ideja aktīvam randiņam. Bet tik pat labi varētu derēt arī piedzīvojumu dienai ar ģimeni.

Tips: Aktivitāte un apskates vieta

Atrašanās vieta: Kaņiera laivu noma

Izmaksas: Laivu un supu nomas cenas un kontakti

Izbrauciens ar supiem vai laivām Kaņiera ezerā

Vispirms par tehnisko pusi.

Sākām ar šo aktivitāti, jo tā bija jārezervē uz konkrētu laiku – vieta ir diezgan populāra un sup dēļi (mūsu šīs reizes izvēle), cik sapratu, šobrīd pieejami tikai trīs. Toties tie izskatījās diezgan jauni un bija ērti. Laivu ir krietni vairāk (dažādos izmēros), bet tā kā vieta ir populāra starp makšķerniekiem, vienalga ieteiktu rezervēt iepriekš. Un nevaru nepieminēt, ka personāls arī bija ļoti atsaucīgs, par ko īpašs prieciņš.

Kaņier ezera laivu noma
Laivas Kaņiera ezerā, Jūlijs 2020.

Par pašu piedzīvojuma daļu.

Galvenokārt šo vietu ūdenspriekiem izvēlējāmies skaisto skatu dēļ (bet tas, ka nav jābrauc pārāk tālu no Rīgas, un tas, ka blakus ir pastaigu taka, arī spēlēja lielu lomu). Ezers ir plašs, stundas laikā visu nepaspējām izbraukāt, un starp niedru pudurīšiem ūdenī var uzspēlēt mazas “paslēpes”. Jāuzmanās tikai neuzskriet kādam gulbim, kurš, iespējams, arī spēlē paslēpes aiz niedrēm.

Ar supu Kaņiera ezerā
Ar supu Kaņiera ezerā, Jūlijs 2020.

Daļa laivu mājas darbojas kā skatu tornītis, kas nozīmē, ka var teikt ka šajā apkārtnē ir veseli divi tornīši, un pirms došanās tālāk vajag uzkāpt arī šajā, lai pēc tam varētu salīdzināt ar skatu no putnu vērošanas torņa, kas atrodams otrā takas galā. Īpaši jauki šeit izskatās mazās laiviņas, kas sarindotas piestātnē.

Pastaiga pa Kaņiera niedrāju taku

Šī ir viena no tām vietām, kur bildes vienkārši nevar nesanākt.

Izcili fotogēniska. Šaura koka laipa, kurai abās pusēs saaugušas niedres, kas vējā viegli šūpojas un kutina gājējus.

Vasarā tās ir koši zaļas, bet saka ka rudenī (paši rudenī vēl neesam bijuši) izkalstot pelēk brūnas, kas rada pavisam citu noskaņu. Arī laipa zem kājām nedaudz kustas pie katra soļa, jo tā izrādās ir peldošā laipa. Interesanti, ka nedaudz līdzīgu skatu, kad niedres izstiepušās pamatīgā augstumā, nesen redzēju arī Kazdangas ezera laipā, bet tur niedres vēl nesniedzas līdz cilvēku galvām, tāpēc lai panāktu Kaņieri tām vēl jāpaaugas…

Kaņiera niedrāju taka
Kaņiera niedrāju taka, Jūlijs 2020.

Divatā blakus iet gan nesanāks, jo laipiņa tiešām ir šaura. Kas nozīmē, ka arī izmainīties ar citiem cilvēkiem grūti, tāpēc takā vajadzētu ievērot vienvirziena kustību. Bet zīmi, kas skaidri norādītu, kurš virziens tad ir pareizais, nemanījām. Un, kad esi nonācis takas beigās, saproti, ka ir maza problēma – auto atstāts otrā galā… tāpēc mums gribot, negribot sanāca iet atpakaļ pa to pašu taku.

Kaņiera taka
Un arī šāds, nedaudz savādāks skats atrodams takā, Jūlijs 2020.

Kaņiera putnu vērošanas tornis

Par cik mēs neaizraujamies ar putniem, tornītī uzkāpām paskatīties uz aizaugušo ezeru no augšas. Neteiktu, ka tornis ir pārāk augsts, bet tas jau arī netiek saukts par skatu torni… Un paskatīties no cita leņķa vienmēr ir interesanti. Pēc tam piesēdām uz diviem platajiem soliem torņa pakājē apēst līdzi paņemtos našķus.

Kaņiera putnu vērošanas tornis
Kaņiera putnu vērošanas tornis, Jūlijs 2020.
Skats no putnu vērošanas torņa, Jūlijs 2020.

Ja nu kādam interesē idejas kādus uzgraužamos ņemt līdzi – mēs parasti ņemam ogas (ja nekas cits nav sezonā, tad vismaz vīnogas), riekstus, sieru, sagrieztus dārzenīšus vai arī, ja īpaši pacenšamies, sataisām wrapus. Tos ir ērti ēst, jo nevajag galda piederumus un sastāvdaļām var izmantot gandrīz jeb ko, kas ir mājās un atbilst Tavai diētai. Vēsākā laikā svarīga ir arī tēja vai kafija. Un, protams, nevar aizmirst arī par roku dezinfekcijas līdzekli, ar ko pirms ēšanas notīrīt rokas, un dodoties uz šo konkrēto vietu arī kādu maisiņu, kurā aiznest projām savus gružus  – pie skatu torņa un laipas neatradām nevienu miskasti, tuvākā, šķiet, ir pie laivu bāzes.

Skats uz Kaņiera ezeru no augšas ar dronu

Un pastaiga caur niedrēm nav vienīgais veids kā iejusties putna ādā (redzēju šādu ieteikumu vairākās vietnēs), Miks izlidoja arī ar savu uzticamo draugu dronu – šeit viņa veidots video ar skatiem no augšas.


Kopumā vienkāršs, bet aizraujošs plāns, kā kvalitatīvi pavadīt dienu svaigā gaisā, skaistā vietā. Ir iespēja gan izkustēties, gan izrunāties. Protams, šis nav vienīgais ezers, kurā izbraukt ar laivām vai supiem… iespēju Latvijā ir diezgan daudz, viss lielākoties atkarīgs no tā, uz kuru vietu visērtāk aizbraukt. Un, ja aktivitātes uz ūdens nav tavā gaumē, šo daļu var arī izlaist, un, ja vēl to neesi izdarījis, vienkārši doties apskatīt neparasto Kaņiera niedrāju taku, jo to gan vismaz vienreiz ir vērts redzēt.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian