Rīgas Jūgendstila muzeja ēdamgalds

Rīgas Jūgendstila centrs – ceļojums laikā bez laika mašīnas

Tu esi ielūgts ciemos. Bet tā vietā, lai brauktu ar auto ir jābrauc ar laika mašīnu. Jo ielūgums ir uz dzīvokli, kurā cilvēki dzīvoja ap 1903. gadu. Izklausās neiespējami? Izrādās, ka viss ir iespējams. Vismaz paviesošanās Jūgendstila laika dzīvoklī pa visam noteikti. Jo Rīgā ir vieta, kur kāda diena kādas ģimenes dzīvoklī ir sastingusi laikā. Paši saimnieki gan nekur neredzas, bet varbūt, ka tas ir pat labi, jo tad varēs ielūkoties arī pieliekamajā un guļamistabā, kur viesus parasti nelaiž. Un darbinieki pastāstīs dažas interesantas detaļas.

Dodamies ciemos uz Rīgas Jūgendstila centru!

Ieejas maksa un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Pirmais iespaids rodas, vēl pirms esi ienācis pa Jūgendstila muzeja durvīm

Kā es bieži mēdzu teikt – ir parastas ēkas un ir šādas ēkas. Ar šādas, es domāju tās, kas palik atmiņā. 

Protams, ka Jūgendstila muzejs ir iekārtots īstā Jūgendstila ēkā, kas lepojas ar šarmantām detaļām. Kaut arī manas zināšanas parJūgendstila arhitektūru ir minimālas, jau ejot pa ielu es sapratu, kura māja ir īstā. Jo šī, pateicoties savam tornītim, uzreiz izcēlās uz citu ēku fona. Lai gan jāatzīst, ka turpat netālu esošā Ekonomikas aukstskolas ēka arī radīja vēlmi izvilkt kameru.

Kā jau ejot pie kāda ciemos, lai tiktu iekšā jāzvana pie durvīm.

Rīgas Jūgendstila muzeja ēka

Pēc tam tavam skatam pavērsies grezna kāpņu telpa ar virpuļkāpnēm. Tā, kas neskaitāmas reizes parādās Instagrama bildēs, ja jau iepriekš mēģināji saprast pie kā iesi ciemos un meklēji attēlus par Jūgendstila centru.

Kā vēlāk uzzināju no filmiņas, vestibils un kāpņu telpa raksturoja nama īpašnieku. Ko stāsta šī? Man gribētos teikt ka par naudu (smejas). Un labu gaumi. Ejot ciemos pie šādiem saimniekiem vajadzēja uzvilkt ko šikāku. Bet sapucēties vēl būs iespēja. 

Spirāļveida kāpnes Rīgas Jūgenstila muzejā

Pagrabstāvs – ievads stāstam par Jūgendstilu

Ejot ciemos ir jāmāk vest sarunas, tāpēc pirms doties uz viesistabu iemācīsimies nedaudz vairāk par pašu Jūgendstilu. Tev palīdzēs ekspozīcijas digitālā daļa.

Iepazīst Rīgas Jūgendstila celtnes digitālajā ekspozīcijas daļā

Sāksim ar Jūgendstila arhitektūru Rīgā. Tevi gaida vizuāls stāsts par visām tām ēkām, kurām ikdienā paejam garām un nemaz nepamanam. Tāpēc izaicini sevi – pēc attēliem vai adresēm mēģini atrast sev zināmas ēkas un uzzināt par tām nedaudz vairāk. 

Otrajā ekrānā var izjust to saldeni sūro sajūtu skatoties uz to, kāda Rīga bijusi kādreiz. Vai Tu zini, kas reiz bija tā saucamā “Putnu pļava”? Kaut kas saistīts ar gondolām Rīgā. Bet priekšā neteikšu, būs jaatrod slaidos uz ekrāna.

Noskaties filmiņu, lai uzzinātu vairāk par tipisku Jūgendstila dzīvokli

Vai zini, kuras mums ikdienišķas lietas Jūgendstila laika dzīvoklī bija jaunums un ekstra? Viena no tām ir tā vieta uz kuru pat ķeizars iet kājām, ja zini par ko es runāju. 

Bet lai uzzinātu vairāk būs jānoskatās filmiņa vienā no pagrabstāva ekrāniem. Papildus uzzināsi arī par Jūgendstila dzīvokļa plānojumu, kas kalpo kā lielisks ekskursijas ievads. Noteikti iesaku to noskatīties, pirms tālākas izpētes. 

Ekrāns ar digitālo karti

Tagad Tu zini vairāk un esi gatavs smalkām sarunām viesistabā un varam doties uz pašu dzīvokli.

Ekspozīcijas sirds – Jūgendstila dzīvoklis

Šeit patiešām ir sastindzis laiks.

Tu ieej telpā un Tavā priekšā paveras visa Jūgendstila greznība – smalkas dekorācijas uz mēbelēm, griestiem, aizkariem un traukiem. Viss stāv savās vietās – šaha figūras sakārtotas spēlei, galds saklāts vakariņām. Nav grūti iedomāties, ka tūlīt viesistabā ienāks jauna meitene, kas sēdīsies pie klavierēm, bet namamāte aicinās Tevi piesēst uz kāda no smalkajiem krēsliem. Jo kalponei vēl nepieciešams nedaudz laika lai pabeigtu gatavot vakariņas. 

Jūgendstila muzeja ekspozīcija ar kamīnu

Es Jūgendstila centrā paviesojos Ziemassvētku sezonā, tāpēc redzēju arī daudz skaistu svētku dekorāciju, pastkaršu un grandiozu egli ar visdažādākajiem ornamentiem. No baleta kurpēm līdz strausam. 

Bet tā kā saimniekus nekur neredz ir iespēja ielūkoties arī tajās telpās, kurās viesus parasti nelaiž, piemēram, saimniecības telpās. 

Viesistabas interjērs Rīgas Jūgenstila muzejā

Neparasti priekšmeti uz katra soļa

Vai esi dzirdējis par koka ledusskapi?

Virtuve priekš manis bija viena no visinteresantākajām telpām, jo tajā atradu dažādas neierastas ierīces. Kā arī manai, mūsdienu cilvēka uztverei, jokainus traukus dzīvnieku formā. Vāvere, zivs, vēzis. Un protams senā krāsns ar metāla riņķiem, kas man mūžam atgādinās manas vecvecmāmiņas māju, kura sen jau nojaukta.

Koka ledusskapis

Es izciemojos kārtīgi un uzzināju daudz ko jaunu. Ja arī Tevi fascinē seni interjēri, skaistas detaļas un cilvēku dzīve daudzus, daudzus gadus atpakaļ, arī Tu to visu vari izpētīt Rīgas Jūgendstila centrā. Un nevajadzēs pat laika mašīnu.   

Ja Tevi interesē Jūgenstila centrs Tev varētu patikt arī šie muzeji

Jelgavas Vecpilsētas nama telpa ar krāsni

Jelgavas Vecpilsētas māja

Piedzīvojums vēstures, arhitektūras un stāstu cienītājiem

Vēsturiskais pagrabs Rīgas Melngalvju nama muzejā

Apskati arī citus interesantus muzejus Rīgā

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian