Jelgavas Vecpilsētas nama telpa ar krāsni

Jelgavas Vecpilsētas māja – pasaka par 3 burvju lādēm

Vai esi dzirdējis pasaku par Jelgavas vecpilsētas mājas 3 burvju lādēm? Šajā pasakā galvenais varonis esi Tu. Par četriem zelta dālderiem Tev tiek dota atslēga un uzdevums izmantot šīs maģiskās lādes, lai atklātu Vecpilsētas nama noslēpumu.

Vai esi gatavs? Tad dodamies uz Jelgavu.

Vecpilsētas nama ieejas biļešu cenas un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Vecpilsētas kvartāla koka nami – pirmais uzdevums

Varonim pasakās tiek likti vairāki izaicinājumi. Tad nu Tavs pirmais uzdevums ir izstaigāt Vecpilsētas kvartālu, kurā atrodama senākā koka apbūve Jelgavā (no 18. / 19. gadsimta), un atrast kura no senajām, interesantajām koka mājām ir īstā. 

Šoreiz būšu Tava burvju krustmāte un pačukstēšu, ka nams kuru Tu meklē ir atjaunotā, tumši brūnā koka māja, kurai vienā pusē logi aizvērti ar smagiem slēģiem un piekarinātas lielas atslēgas. Noslēpumi ir jāsargā. Bet noskaņas dēļ ieteiktu izstaigāt visu Vecpilsētas ielu.  

jelgavas Vecpilsētas māja no ārpuses

Vecpilsētas mājas trīs burvju lādes

Iesākuma pārbaudījumu Tu esi izturējis. Lieliski. Bet Tavs galvenais uzdevums būs atklāt Vecpilsētas mājas stāstu.

Kad būsi nonācis nama iekšpusē, gluži kā pasakā Tev tiks dota iespēja atvērt trīs burvju lādes. Tikai šīs darbojas nevis uz burvju putekļiem, bet gan uz mūsdienu tehnoloģijām. Vecpilsētas namā lieliski saprot, kā izmantot spēļošanas elementus, lai ieintriģētu cilvēkus atklāt katru ekspozīcijas detaļu.

Tev tiks iedota arī burvju atslēga – audio gids ar pulti.

Tad tiek piespiesta poga un pukš! Lādes pa pusei atveras. Pēc tam Tev jāliek lietā savu piedzīvojumu meklētāja garu, lai atvērtu katru atvilkni, kurā slēpjas kāda kripatiņa stāsta. Informācija tiek pasniegta vai nu ar audio gida palīdzību, vai kā spēlīte, vai kā projekcija. Dažās atvilknēs atradīsi arī senus priekšmetus. Piemēram, kādu nezināmas izcelsmes mīlas vēstuli.

Lāde Jelgavas vecpilsētas namā

Kādus noslēpumus lādes klausītājam atklāj?

Vai zini kādus griestus mēdza saukt par Latviešu griestiem? Un kāpēc dēļu šķirbās mēdza mest monētas? Lādes tev to labprāt pastāstīs līdz ar citiem stāstiem par senā nama arhitektūru un atjaunošanu. Kā arī dzirdēsi stāstus par seno Jelgavas apbūvi un atklāsi lielo noslēpumu – kā šai ēkai izdevās paglābties 2. Pasaules kara laikā kad citas tika nodedzinātas.

Gribas uzslavēt stāstnieku – ja aizvērsi acis stāsts nojauks laika un telpas robežas un ļaus sajusties it kā Tu atrastos senajā Jelgavā. Bet kas ir stāstnieks? Atkal nāksies meklēt atbildi lādēs.

Vecpilsētas mājas arhitektūra – ieskaties nama dvēselē

Bet kad stāsta burvība gaist un Tu atver acis – izpēti nama interjēru.

Telpas ir visnotaļ neparastas – man gribētos teikt, pilnīgi kailas. Visi ārišķīgie slāņi ir noplēsti un palicis tikai tīrs, grambains, plaisains koks. Tāpat arī krāsns vienā no istabām ir pilnīgi kaila.

Vecpilsētas mājas interjērs

Sajūta ir tāda, ka tu skaties dziļāk par ādu – Tu skaties mājas dvēselē.

Cik bieži Tev ir tāda iespēja?

Jelgavas Vecpilsētas nama bēniņi – dārglietu medības

Bēniņos atsegtas sijas un jumta dagstiņi. Burtiski var redzēt, kā caur spraugām svilpo vējš. 

Telpā atrodama biedrības Mans Tautastērps attēlu izstāde par tautas tērpiem. Un ekspozīciju, kas atgādina vienu no tām dārgumu meklēšanas spēlēm, kurās tev jaatrod objekti. Jo vairāk Tu skaties, jo vairāk Tu ieraugi. Kaltēti ziedi. Veci telefoni. Eļļas lampa. Kas šajā kolekcijā piesaista Tavu uzmanību?

Vecpilsētas nama bēniņi
Priekšmeti Vecpilsētas nama bēniņos

Es nama noslēpumu uzzināju. Ja Tevi interesē vēsture, arhitektūra vai seni stāsti tad tagad ir Tava kārta.

Šķiet, jau vairākkārt esmu minējusi, ka man ir diezgan grūti nokoncentrēties uz garu aprakstu lasīšanu muzejos. Kas varētu būt diezgan šokējoši, ņemot vērā to, cik man ļoti patīk rakstīt. Bet ne par to ir mūsu stāsts. Stāsts ir par to, ka ja informācija tiek pasniegta caur audio gidu un spēlēm man ir daudz vieglāk nezaudēt interesi, kā rezultātā es uzzinu vairāk. Tāpēc noteikti esmu šāda veida izstāžu fans. 

Ko apskatīt Jelgavā - skats uz baznīcu, bāku un kuģi

Ko vēl apskatīt Jelgavā?

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian