Vēsturiskais pagrabs Rīgas Melngalvju nama muzejā

Ko darīt Rīgā lietainā laikā? Interesanti muzeji.

Tātad, Tu esi nolēmis izlīst no migas – lieliski! Bet laiks ir dranķīgs. Ne tik lieliski. Nenokar degunu! Es tev pastāstīšu par 5 neparastiem muzejiem, ko apmeklēt Rīgā lietainā laikā (vai citos ne pārāk patīkamos laika apstākļos). Un nebēdz prom pie vārda muzejs. Šajā sarakstā es atlasīju tos, kuros redzēju kaut ko neparastu, kaut ko, ko nebiju gaidījusi. Vienā no šīm vietām Tev būs iespēja paspēlēt spēlītes, citā paceļot laikā, bet vēl citā padarbināt iztēli un palauzīt galvu apbrīnojot mākslu. 

Nāc, pārvērtīsim lietainu dienu par piedzīvojumu!

Ja jau zini kas ir tavā gaumē klikšķini uz sirsniņai tuvākās tēmas īsceļa:

Bet ja nē – lasi visu pēc kārtas un apsver visas kandidatūras.

Videospēļu muzejs – ko lietainā laikā Rīgā darīt retro videospēļu entuziastiem?

Ieejas maksa un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Palīgā! Kuru pogu man ir jāspiež?

Agrāk konsoles bija mazdrusciņ savādākas. Tad nu skaties uz vecajām konsolēm un lauzi galvu, kuru pogu jāspiež, lai galvenais varonis kustētos. Vai kā es – spied visas pogas pēc kārtas un ceri, ka Mario izdzīvos. 

Retro konsoles spēle Rīgas videospēļu muzejā

Rīgas videospēļu muzejs paslēpts kāda spēļu veikala otrajā stāvā. Līdz Krakovas līmenim, tam gan vēl augt un augt, bet arī šeit vari uzpēlēt vairākas vecās konsoles un pāris arkādes spēles.

Kā arī varēsi apskatīt ekspozīciju ar datoriem, Tamaguči, visādiem kontroles ievadrīkiem un citiem gadžetiem.

Videospēle ar arkādes spēlēm fonā videospēļu muzejā Rīgā

Šī lietainā laika aktivitāte gan, protams, ir gaumes jautājums. Kamēr es spēlēju spēlītes man vienā pusē bija vīrietis, kas ļoti entuziastiski stāstīja sievai “O, paskaties, šī spēle ir no astoņdesmitajiem…” Bet otrā pusē bija bariņš pusaudžu, kas nedaudz paspaidīja pogas un atzina, ka neesot tik interesanti, kā viņi bija gaidījuši. 

Un ja runājam par mīnusiņiem – muzejā bija ļoti maz vietas un bišķiņ sasmacis gaiss. Bet es ar to varēju sadzīvot.

Rīgas Jūgendstila centrs – lietainā laikā iekāp laika mašīnā un paviesojies Jūgenstila dzīvoklī

Ieejas maksa un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Šoreiz tava superspēja ir ceļošana laikā. Izmantojot šo superspēju, kādā lietainā dienā, Tu varēsi apciemot kāda cita grezno Jūgenstila dzīvokli. Kamēr saimnieku nav mājās, varēsi ielūrēt pat pieliekamajā. Viss kas Tev jādara lai šo neparasto spēju aktivizētu – jānopērk Rīgas Jūgendstila centra biļete.

Spirāļveida kāpnes Rīgas Jūgenstila muzejā

Šis nav muzejs, kurā visi priekšmeti salikti aiz stikla vitrīnām. Šis ir muzejs, kurā kāda diena kādas ģimenes dzīvē šķiet iesaldēta laikā. Galds klāts vakariņām un salonā viss sagatavots omulīgam vakaram ar šaha spēli un gramafonu. 

Ieintriģēju?

Lasi pilnu rakstu par šo piedzīvojumu šeit.

Viesistabas interjērs Rīgas Jūgenstila muzejā

Rīgas Melngalvju nams – lietainā dienā kļūsti par tūristu savā pilsētā

Ieejas maksa un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Sāksim ar mazu jautru stāstiņu – kad biju maza, man bija bail no Rīgas Melngalvju nama, jo tumsā man likās, ka uz jumta ir skeleti.

Skeletu tur nav. Bet ir kareivju statujas. Kā arī grezno fasādi rotā astronomiskais pulkstenis, lauvas un citas dekorācijas. Melngalvju nams pavisam noteikti ir viena no acīm tīkamākajām ēkām Vecrīgā.

Rīgas Melngalvju nama fasāde

Bet vai Tev kādreiz ir uzmācies jautājums – kas Melngalvju namā ir iekšā? Es biju dzirdējusi, ka muzejs. Bet tagad pēc kādas lietainas dienas Rīgā, varu pastāstīt Tev pilnu reportāžu, par to, ko tur var apskatīt. Rīgas Melngalvju nama iekšpusē atradīsi trīs stāvus – vēsturiskos pagrabus, kabinetus un greznas zāles.

Rīgas Melngalvju nama interjērs - krēsli un dīvāns

Pagrabos valda tā nedaudz intriģējošā, labirinta noskaņa un vēstures elpa. Redzēsi atsegtus senos mūrus, kaut kur krāsnī deg uguns. Bet izstāde papildināta ar dažādiem seniem priekšmetiem – svariem, muciņām, statujām.

Rīgas Melngalvju nama pagrabu izpēte lietainā dienā

Kabinetos un balles zālēs atradīsi greznus interjērus ar dekoratīviem griestiem un greznām krāsnīm. Parasti šādus skatus ceļojot redzu pilīs, kas pārveidotas par muzejiem – pie mums Rīgā, izrādās tādus var atrast tieši Melngalvju namā.

Rīgas Melngalvju nama interjērs

Vietas mācība

Izrādās ka uz tabakas trauciņiem mēdza likt mazliet nerātnas ainiņas – mani īpaši uzjautrināja viena uz kuras bija cilvēks, kam suns noplēsis biksiņas un rēgojas pliks mēnestiņš.

Digital art house – ko darīt lietainā laikā tiem, kas vēlas paceļot sapņu pasaulē

Ieejas maksas un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Kad gleznas Tev apkaŗt atdzīvojas, rodas sajūta, ka Tu esi sapnī. Un tad vairs nav svarīgi, vai laiks ir lietains vai ārā plosās putenis. Tu atstāj Rīgas ielas un dodies iespaidu ceļojumā.

Izstādi no Monē līdz Kandinskim es raksturotu kā populāru mākslas darbu remiksu patīkamas mūzikas pavadījumā. Fragmenti no slaveniem mākslasdarbiem tiek iekustināti un projecēti uz sienām un grīdas – no puteklīšu balerīnām līdz Kliedzienam, kas izkūp dūmos. 

Ja Tev ir diezgan grūti nokoncentrēties uz statiskām gleznām rāmjos, šis varētu būt nedaudz sapņaināks un nedaudz kustīgāks variants priekš Tevis. Bet ja esi mākslas entuziāsts – kad redzi darbus citos izmēros un citos lenķos var atklāties nianses, ko iepriekš nebiji pamanījis. 

Manuprāt diezgan laba, sapņaina relaksācija lietainai dienai. 

Un ja Modernistus jau esi redzējis, cik saprotu Digital art house piedāvā arī citas izstādes, kas mainās ik pa pāris mēnešiem. Plus, ja Tev patīk baudīt mākslu ar glāzi vīna, ēkā ir arī kičīgs bāriņš.

Projekcija uz sienām un grīdas

Zuzeum – ko lietainā laikā Rīgā darīt mākslas mīļotājiem

Ieejas maksa un darbalaiki.

Atrašanās vieta kartē.

Ja tevi fascinē visa veida māksla – tad Zuzeum mākslas muzejs būs lietainā laika apskates vieta priekš Tevis.

Zuzeum muzeja fasāde

Par šādiem muzejiem ir nedaudz grūtāk pastāstīt, jo izstādes ik pa laikam mainās, tāpēc, tas ko redzēju es var atšķirties no tā, ko redzēsi Tu. 

Es pabiju izstādē “Pieaug? Izaug?”, kurā atradu gleznās paslēptas emojis, abstraktas līnijas, kolekciju ar košļājamo gumiju papīriem (kurš vēl atceras tās košļenes uz kuru papīrīšiem bija komiksi), un pat pa kādam plikumam. Kā arī NFTs, kas liek aizdomāties par mākslas mijiedarbību ar digitālo pasauli.

Kopš mana apmeklējuma izstāde ir nomainījusies, uz jauno vēl neesmu paspējusi tikt. Tāpēc man mazliet ar savu rekomendāciju jāšauj aizsietām acīm. Bet, kaut arī izstādes mainās, mākslas “garša” paliek – tas ir kaut kas, kas liek palauzīt galvu, lai saprastu kādu ziņu pasaulei autors ar konkrēto darbu ir vēlējies pastāstīt.


Lietum un aukstumam nepieveikt tos, kuriem sirdī mājo piedzīvojumu meklēšanas gars! Šoreiz piedzīvojumus meklējām nevis dabas takās, bet, atbilstoši lietainam laikam, Rīgas muzejos. Un tā kā kultūras un izklaides iespēju skaits galvaspilsētā turpina pieaugt, tad saraksts ar lietām, ko darīt Rīgā lietainā / aukstā laikā tiks papildināts līdz ko es izmēģināšu vēl kaut ko jaunu, par ko pastāstīt Tev pie tējas tases. 

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian