Ko apskatīt Jelgavā - skats uz baznīcu, bāku un kuģi

Ko apskatīt Jelgavā? Pastaigu laipa, moderns stāsts par vēsturi un citi piedzīvojumi

Satiksimies Jelgavā. Kādā saulainā brīvdienā. Mēs uzkāpsim Sv. Trīsvienības baznīcas torņa skatu platformā, paraudzīsimies uz Jelgavas panorāmu, un es Tev pastāstīšu par palienas pļavām, skulptūrām un citām interesantām vietām, ko apskatīt Jelgavā. 

Savu sarakstu ar ieteikumiem, ko darīt Jelgavā, es sākšu ar Sv. Trīsvienības baznīcas torņa apmeklējumu. Tāpēc, ka stāsts, kuru tajā dzirdēsi, ir lielisks prologs tālākai pilsētas apskatei.

Atklāj vēsturi caur mūsdienu tehnoloģijām Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī.

Atrašanās vieta.

Darbalaiku un ieejas biļešu cenas meklē šeit.

Interesants fakts – agrāk Jelgavā bijis peldošs plostu tilts, kurš uz rudeni bijis jāizjauc un pavasarī atkal jāuzstāda. Vai vēlies dzirdēt vēl kādu interesantu faktu par Jelgavas vēsturi? Tad Tev būs jādodas uz interaktīvo izstādi Sv. Trīsvienības baznīcas tornī.

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis

Šī vieta mani pārsteidza. 

Garām ejot, vairākkārt esmu uzņēmusi bildes ar šo vēsturisko ēku, jo tā man liekas ļoti skaista. Bet iekšā līdz šim nebiju bijusi. Tas, kas mani pārsteidza, ir atklāsme, ka svarīgs ir ne tikai stāsts, bet arī tas, kā to pastāsta. Man bieži vien ir grūti nokoncentrēties uz garu aprakstu lasīšanu, tāpēc muzejos parasti tikai apskatu pašus eksponātus, bet norādes neizlasu. Šeit stāstus par Jelgavas vēsturi stāsta caur spēlēm, video un audio, kas palīdz noturēt uzmanību un rada vēlmi atklāt vēl nedaudz vairāk.

Interaktīva karte

Ko Tu uzzināsi:

  • Vai dzirdi, kā klaudz zirgu pakavi senās Jelgavas ielās? 3. stāvā atradīsi karti, kurā parādīts, kā cauri gadiem Jelgava apbūvēta. Un uzzināsi dažādus interesantus faktus par pilsētas vēsturi. 
  • 4. stāvā Tev būs iespēja noskatīties modes skati. Tēma – mode Jelgavā cauri gadsimtiem. Īpašs akcents likts uz kāzu tērpiem.  
  • Bet, ja gribi uzzināt, kas ir kristīšanas mašīna un kā šī vēsturiskā ēka izskatījusies, kad tā darbojusies kā dievnams, noteikti noklausies audio ierakstus 5. stāvā, kas veltīti Sv. Trīsvienības baznīcas vēsturei. Šeit arī uzzināsi pilno stāstu, kas tad īsti notika ar baznīcas torni un kāpēc tā galā šobrīd ir stikla piramīda.
  • Un kā ķirsītis tortes galā – izstāžu zāle un skatu platforma, no kuras paveras brīnišķīgs panorāmas skats uz Jelgavu.
Ko apskatīt Jelgavā - Sv. Trīsvienības baznīcas skatu platforma

Tālāk dosimies izlocīt kājas uz manu mīļāko vietu, ko apskatīt Jelgavā, Pasta salu.

Ko darīt Jelgavas pasta salā?

Atrašanās vieta.

Strūklakas, skulptūras, skaistas taciņas, plus aktivitātes dažādām gaumēm. Vai ieintriģēju?

Strūklaka Jelgavā

Trīs dažādi skulptūru parki, ko apskatīt Jelgavas Pasta salā.

Vai tas ir zirgs? Un kas tas tāds? Pirmajā skulptūru parkā starp apstādījumiem gaumīgi izvietotas šamota skulptūras, kuru skaits gadu gaitā tiek papildināts starptautiskajā Šamata skulptūru simfozijā. Tās stāsta visdažādākos stāstus. Citas vairāk abstraktas, citas konkrētākas. Iespējams ievērosiet, ka visām skulptūrām ir daudz mazu caurumiņu un atverīšu. Izrādās, ka simfozija noslēgumā notiek šovs, kura laikā šīs skulptūras tiek dedzinātas no iekšpuses. Pašai pagaidām to nav izdevies pieredzēt, bet turēsim acis un ausis vaļā, lai nepalaistu garām kvēlojošās skulptūras nākamā simfozija noslēgumā. 

Salas viducī atrodamas smilšu skulptūras. Domāju, ka būsiet par tām dzirdējuši? Cenas un darbalaikus meklē šeit.

Šamota skulptūras Jelgavas pasta salā

Trešais skulptūru parks atrodams salas otrā galā. Pa ceļam uz to noteikti paspēsiet izbaudīt mieru un gleznainus upes skatus. Skulptūras salas tālākajā galā veidotas no koka. Manu uzmanību visvairāk piesaistīja otrādi apgāztais zirgs.

Apgāzta zirga skulptūra ko apskatīt Jelgavas pasta salā

Pasta salas romantika – strūklakas, tējnīca, bāka un kuģis.

No kurienes skan tā mistiskā melodija? 

Siltos vasaras vakaros, kad krēslo un ieslēdzas gaismiņas, Jelgavas Pasta salā ir īpaši romantiska noskaņa. Dažādās krāsās tiek izgaismotas strūklakas. Ja kāds vēlas norādīt uz to, ka strūklakas patiesībā nav Pasta salā, bet gan otrā krastā – droši. No Pasta salas uz tām paveras skaists skats. Gaismiņas iedegas arī nelielajā bākā un Sv. Trīsvienības baznīcas tornī. Manuprāt, ideāla vieta romantiskai pastaigai divatā.

Bāka un kuģis Jelgavas pasta salā

Bet saulainās dienās, man patīk tējnīcā pasūtīt tasi kafijas un kādu kūciņu. Es parasti apsēžos pie āra galdiņa ar skatu uz bāku un kuģi (cik saprotu tā ir svinību zāle), un mēģinu saprast, no kurienes skan klusā mūzika. Vai jau esi izdibinājis šo mistēriju? Es ceru, ka mūzika neskan tikai manā galvā.

Kafija un kūka Jelgavas tējnīcā

Aktivitātes dažādām gaumēm.

Pēc pastaigas Tev ir izvēle, vai nu doties tālāk, vai papildināt savu piedzīvojumu ar kādu aktivitāti svaigā gaisā. Siltajā sezonā vari izvēlēties :

  • Ķert sauli smilšu pludmalē.
  • Izpētīt Lielupi no cita lenķa, dodoties izbraucienā ar kuģīti, katamarānu vai sup dēli.
  • Pavingot āra trenežieros. Neesmu eksperts, bet aprīkojums izskatās pamatīgs, pat ar svarcelšanu.
  • Ja ceļo kopā ar mazajiem, ļaut bērniem izlikt pāri plūstošo enerģiju roteļlaukumā.

Ziemas sezonā pasta salā darbojas slidotava.

Jelgavas Pasta salas pludmale
Āra trenežieri

Pārej pāri Mītavas tiltam un apsveicinies ar Jelgavas studenta skulptūru.

Atrašanās vieta.

Vai gribi ievēlēties vēlēšnos? 

Tad tev jādodas pāri Mītavas tiltam, tā ir vēlviena populāra aktivitāte, ko darīt Jelgavā. Viducī apstājies pavērot skaisto skatu uz upi un Pasta salu. Pēc tam dodies pie Jelgavas studenta skulptūras. 

Mītavas tilts Jelgavā

Manuprāt, “Jēkabs Ceriņš” izskatās tāds nedaudz drūms, man rodas vēlme pacienāt viņu ar karstu kafiju. It īpaši tad, kad tiešām līst lietus. Laikam studentu dzīve nav diez ko salda. Bet runā, ja paberzēsi lietussarga rokturi un kaut ko no visas sirds ievēlēsies, šī vēlēšanās piepildīšoties.

Skulptūra Jelgavas students

Pēc tam, kad viens no Jelgavas simboliem nofotogrāfēts, nospraudīsim kursu uz vēl vienu negaidīti skaistu vietu, ko apskatīt Jelgavā, – pastaigu laipu Svētes palienes pļavās. Bet, dodoties uz to, pa ceļam aši piestāsim noķert bildē vēl kādu Jelgavas vides apskates objektu ar spēcīgu vēstījumu.

Laika rats 100 – simts gadu, simts akmeņu un laiks, kas nekad neapstājas.

Atrašanās vieta.

Arī šeit, tāpat kā baznīcas tornī, stāsts tiek pastāstīts interesantā veidā – Latvijas valsts pastāvēšanas gadi tiek atainoti kā akmeņi, ko cilvēki nes uz galvas. Bet katrs cilvēks ir spogulis. Tajā ieskatoties mēs redzam paši sevi. Jo mēs esam tie, kas veido šo valsti. Ļoti spēcīgs vēstījums.

Laika rats 100
Ko apskatīt Jelgavā - vides objekts Laika rats 100

Pastaigu laipa Svētes upes palienas pļavās – klusā dabas oāze pilsētā.

Atrašanās vieta.

Vasarā šeit viss ir pilns dzīvības. Koši zaļas niedres. Pa brīdim pazib kāds ūdens laukumiņš. Un pa kādam violetam ziedam (informācijas stends man iemācija, ka šis augs esot vītolu vijmietiņš). Pirms ierašanās mani uztrauca tas, ka laipa Svētes palienes pļavās atrodas pilsētā. Par cik dzīvojamās mājas ir pavisam tuvu, nebiju droša vai varēšu pastaigu pilnībā izbaudīt. Bet priecāšos pastāstīt, ka apskates vietā valda pilnīgs miers. Vasarā lielāko trādi – rīdi sarīko sienāži.

Palienes pļavas ko apskatīt Jelgavā

Pastaigām pa zaļo biezokni iekārtots koka laipu mudžeklis. Mani pārsteidza tas, cik laipu sistēma ir plaša. Pirmkārt, laipas sadalītas divās daļās. Starp abām ir diezgan liela atstarpe, lai nokļūtu no vienas pie otras, kādu gabaliņu jāiet pa grants ceļu. Viena no tām ir īsāka, bet to atsver fakts, ka tā atrodas pie dīķa. Pa to jādodas, ja gribi ieraudzīt kādu pīli. Otra ir garāka, met līkumus un sazarojas. Tai ir vairākas izejas. Kopējais garums ir 1665m, tā ka sanāks kārtīga pastaiga.

Ko apskatīt Jelgavā - pastaigu laipa Svētes upes palienes pļavās

Nedaudz vēlāk parunāsim par vēl vienām palienes pļavām, ko iespējams apskatīt Jelgavā – Lielupes palienas pļavām. Bet tas, ko gribu izcelt saistībā ar šo apskates vietu, – tā kā šeit ir dīķis un grāvji, ūdens šeit atrodams arī 30 grādu karstumā, kas nozīmē, lai noķertu to ūdenī grimstošo augu skatu nav jāgaida līdz pavasara paliem. Lai gan pavasarī skats noteikti būtu iespaidīgāks.

Pastaigu laipa Svētes upes palienes pļavās

Ja pēc pastaigu laipas apmeklējuma Tev vēl ir palicis spēks, Jelgavai vēl ir ko piedāvāt. Dosimies apskatīt Jelgavas pili. No ārpuses.

Iemūžini foto Jelgavas pils šarmu.

Atrašanās vieta.

Mani piesaistīja Jelgavas pils krāsu palete – tumši sarkanais ar baltajiem dekoriem un tumšajiem akcentiem. Drosmīga izvēle. Ja klausījies vēstures stundās, tad šo to par Jelgavas pili jau zināsi. Piemēram to, ka tā ir lielākā Baroka stila pils Baltijas valstīs.

Bet vai zināji, ka pie pils ir arī skaists parks ar tiltiņu, kur karstās dienās iespējams paslēpties koku ēnā?

Jelgavas pils

Visbeidzot dosimies uz Lielupes palienes pļavām un turēsim īkšķus, lai izdotos ieraudzīt kādu zirgu.

Uzkāp Pils salas skatu tornī.

Atrašanās vieta.

Uzkāp skatu tornī un varbūt Tev palaimēsies redzēt arī kādu savvaļas zirgu. Kaut vai kā pleķīti tālumā. Un arī ja neizdosies, tad vismaz varēsi izbaudīt skaistu skatu. Vienā pusē ir Jelgavas nami. Skaidri var redzēt Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torni un vēl kādas baznīcas smaili. Otrā pusē paveras gleznains skats uz upi. Ja uz Pasta salu es ieteiktu doties siltā laikā, tad šo vietu es rekomendētu apmeklēt mitrākā laikā, kad pļavas ir applūdušas.

Ar zirgiem gan ir laimes spēle. Tie ir savvaļas zirgi. Viņi dara, ko vēlas. Ir bijušas reizes, kad vēsākā laikā, var apbrīnot kā pāris zirgi cēli noiet tieši gar žogu. Bet var gadīties arī, ka zirgi kaut kur noslēpušies vai redzami tikai kā pleķīši zālē, kaut kur tālumā. Manā pēdējajā apmeklējuma reizē, karstā vasaras dienā, nevienu zirgu atrast neizdevās, tāpēc arī bilde ar šiem skaistajiem dzīvniekiem šobrīd iztrūkst. 

Un mana sirdsapziņa neļautu publicēt šo rakstu bez atgādinājuma – savvaļas zirgus barot nedrīkst!

Jelgavas Pils salas skatu tornis
Skats no Pils salas skatu torņa

Bonusiņi – divi alņi, ko apskatīt Jelgavā.

Šie pamata maršrutā nav iekļauti, bet ja sanāk pa ceļam, var piestāt uztaisīt kādu bildi. Pirmkārt, alni atradīsiet Jelgavas karogā. Bet tā, kā alnis Jelgavai ir nozīmīgs, divās vietās pilsētā atradīsiet arī aļņa skulptūras. 

Ar metāla alni varēsiet apsveicināties Ozolskvērā (atrašanās vieta). Tas ir pa ceļam uz Laika rats 100. Kāpēc gan nepiestāt? Ozolskvērā atradīsiet arī bērnu rotaļu laukumu un īpašu koku. Ozolu, protams. Tas pēc aptuveni 250 gadiem dzīves, nozāģēts un pārtapis vides objektā “Laika vilciens”.

Jelgavas metāla alņa skulptūra

Ar otru alni iepazīties iespējams pie Langervaldes meža (atrašanās vieta). Šis alnis veidots no koka, un viņam ir arī daži citi koka draugi. Pašu Langervaldes mežu caurvij taciņu tīkls. Vieta piemērota tiem, kas vēlas pabūt prom no pilsētas un izbaudīt pastaigu mežā.

Koka aļņa skulptūra Jelgavā

Ar to arī mans saraksts ar vietām ko apskatīt Jelgavā šobrīd noslēdzas, bet domāju, ka nākotnē tas tiks papildināts. Ja Tev ir interese vēl nedaudz parunāsim par praktiskām lietām.

Esi gatavs doties apskatīt kādu no šīm vietām? Lieliski. Bet kā pārvietoties Jelgavā no viena apskates objekta uz otru?

Ja Tevi interesē videi draudzīgāka opcija – Jelgava ir riteņbraukšanai draudzīga pilsēta. Tas ir veids, kādā es pārvietojos pa Jelgavu. Gandrīz visur ir velo celiņi un vietas, kur velo novietot. Vasaras sezonā uz ielām iespējams atrast Bolt skūterus. Arī kājāmgājējiem lielākajai maršruta daļai vajadzētu būt pa spēkam, vienīgi pastaigu laipa Svētes palienes pļavās atrodas diezgan tālu no citiem apskates objektiem, ar kājām līdz tai būtu jāiet kāda stunda. Bet tiem kas brauc ar auto – Jelgavā vienmēr var atrast, kur novietot mašīnu.


Tad satiksimies Jelgavā?

Ko vēl darīt Jelgavā

Jelgavas Vecpilsētas nama telpa ar krāsni

Jelgavas Vecpilsētas māja

Arhitektūras, vēstures un stāstu cienītājiem

Saldumi stendā Karameļu darbnīcā

Jelgavas Karameļu darbnīca

Apciemo konfekšu namiņu un uzzini kā top karameles

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian