Ko apskatīt Tbilisi - Leghvtakhevi kanjons

Ko apskatīt Tbilisi? Vecpilsētas šarms un vīna saldējums.

Apskates objekti Tbilisi turpina stāstu par Gruzijas neparasto arhitektūru. Ja vietas, kuras apmeklējām iepriekš stāsta par Gruzijas gleznaino dabu (ārpus pilsētām) un nākotnes skatījumu (Batumi), tad Tbilisi mums atklāj Gruzijas vēsturi. Caur iespaidīgajām Gruzijas hronikām, kas parāda šo stāstu uz saviem milzīgajiem pilāriem. Caur vecpilsētas ieliņām, kur mājas nobalansētas uz pašas klints malas. Centīšos atstāstīt to jums, cik labi vien spēšu.

Ko apskatīt Tbilisi 2 dienās?

Par cik mums Tbilisi bija tikai divas dienas, apskates programma bija diezgan intensīva. Bet atskatoties varu teikt, ka paspējām redzēt visu, ko bijām ieplānojuši. Ar vienu dienu gan varētu būt par maz.

Maršruts pastaigu ekskursijai pa Tbilisi centrālo daļu

Distance ar kājām ~3,5 km no Publisko pakalpojumu ēkas līdz trošu vilcieniņam (vienā virzienā)

Uzmet aci Tbilisi publisko pakalpojumu ēkai

Tbilisi Public Service hall atrašanās vieta

Sēnes? Medūzas? Ziedlapiņas? Kā jūs raksturotu šīs ēkas formu? Viens no Gruzijas neparastās arhitektūras paraugiem.

Tbilisi Public services hall

Tbilisi šķībais teātra pulkstenis – Instagrama spots

The Clock tower atrašanās vieta

Tu redzi lielo pulksteni, bet vai vari atrast pašu mazāko? Uz lielā pulksteņa ir ne tikai rakstainas flīzītes, bet blakus zīmītei par zemes svaru atrodams arī pavisam mazs pulkstenītis, kurš, starpcitu, strādā. Un kamēr esi Te neaizmirsti uztaisīt kādu jautru bildi.

Tbilisi šķībais pulkstenis
Mazākais pulkstentiņš uz Tbilisi pulksteņa torņa

Paejot nedaudz uz priekšu atradīsi arī Anchiskhati baziliku, kurā mēs diemžēl iekšā netikām, jo nebijām atbilstoši ģērbti. Bet nedaudz paskatījāmies caur durvīm. Mani pārsteidza, cik interjērs šķita tumšs. Ne tāds, kādu esmu pieradusi redzēt baznīcās. 

Un vēl nedaudz uz priekšu jūs atradīsiet ieliņu ar ļoti šarmantiem balkoniņiem.

Dekoratīvi balkoniņi Tbilisi

Sulfūra vannas

Sulfur baths atrašanās vieta

Uz sulfūra vannām var doties interesantā skata dēļ – no bruģa “sadīguši” kupoli. Patiesībā gan, tas nav bruģis, tas ir sulfūra vannu jumts, jo cik saprotu vannas atrodas pazemē. Bet bildes sanāk diezgan neparastas. Vai nu uz šejieni var doties izbaudīt vannošanās pieredzi. Tad ir nepieciešama iepriekšēja rezervācija.

Ko apskatīt Tbilisi - sulfūra vannu kupoli

Leghvtakhevi kanjons un ūdenskritums – brīnums pilsētas centrā

Leghvtakhevi canyon atrašanās vieta

Un pēkšņi aina mainās. Pašā pilsētas viducī atrodams kanjons un ūdenskritums. Vai varat iedomāties? Šī ir mana mīļākā apskates vieta Tbilisi. 

Vispirms jūs ieraudzīsiet vecos pilsētas mūrus un mīlnieku tiltiņu. Tā margas vai lūzt no mazām atslēdziņām, ko tur sakarinājuši pāri, kas apmeklējuši šo vietu. Jūs droši vien zināt šo tradīciju.

Apskates vieta Tbilisi - Leghvtakhevi kanjons

Dodoties tālāk, skatam paveras augstas klinšu sienas. Uz vienas malas nobalansētas mājas pasteļu toņos. Tām ir ļoti šarmanti, cakaini balkoniņi, bet es nezinu, cik omulīgi es tajos justos, ņemot vērā, ka ēkas pārkaras pāri kraujas malai.

Tbilisi nami kraujas malā

Un pašā kanjona galā atrodams 22 m augsts, skaists ūdenskritums.

Leghvtakhevi ūdenskritums

Miera tilta spēcīgais vēstījums

The Bridge of peace atrašanās vieta

Interesanta stikla konstrukcija ar spēcīgu vēstījumu. Par mieru starp cilvēkiem un nācijām. Bet visapburošākais šis tilts ir pēc tumsas iestāšanās, kad tajā sāk spēlēties gaismiņas. Tās sūta ziņojumu morzas kodā, nosaucot ķīmiskos elementus, kas ir cilvēka ķermenī. Tāpēc, ja pirmo reizi šo tiltu apskati dienā, neaizmirsti piestāt vēlreiz, pēc saulrieta.

Tbilisi Miera tilts dienā
Tbilisi miera tilts naktī

Brauciens ar trošu vagoniņu

Brauciens ir maksas.

Aerial Tramway iekāpšanas punkts

Kāpt kalnā vai lidot? Protams, ka ar gaisa trošu vilcieniņu uz cietoksni braukt ir daudz interesantāk, nekā doties ar kājām. Un biļetes cena ir, manuprāt, maciņam ļoti draudzīga. 

Un pirms brauciena brītiņu uzkavējies skaistajā Rike parkā, pie vēl vienas arhitektūras pērles Rike koncertzāles, kas veidota no divām metāla/stikla… abstraktām cauruļveida formām?

Tbilisi trošu vilcieniņš

Narikala cietoksnis

Narikala fortress atrašanās vieta

Izkāpjot no trošu vagoniņa jūs sagaidīs skaista pilsētas panorāma. Iespējams satiksiet muzikantus, kuri, ja pateiksiet, ka esat no Latvijas un veiksiet ziedojumu, uzpēlēs Latvijas himnu.

Tbilisi no augšas

Ja dosieties pa labi (stāvot ar muguru pret vagoniņu) varēsiet pieiet tuvāk Mātes Gruzijas statujai. Vienā rokā viņa tur vīnu priekš tiem, kuri nāk kā draugi, bet otrā zobenu, priekš tiem, kas nāk kā ienaidnieki. Es gan teiktu, ka labāks skats uz šo statuju paveras pa gabalu, tuvumā to apbrīnot grūtāk, jo tā ir ļoti augsta.

Ja dosieties uz otru pusi nonāksiet Narikala cietoksņa citadelē. Dažādām pārgalvības pakāpēm šeit būs atšķirīgi skati. Ja seko oficiālajai tūristu takai var apbrīnot cietokšņa mūrus, Sv. Nikolasa baznīcu, un pieiet pie maliņas paskatīties lejā. Tiem, kam bail no augstuma šis skats varētu būt nedaudz… neomulīgs. Man tas likās iespaidīgs. Bet nekādu drošības barjeru. Un tā kā ir cilvēki pārgalvīgāki par mani, redzējām arī daudzus, kas pa mazu, trepēm līdzīgu maliņu rāpās augšā uz cietokšņa mūriem. Nezinu vai tas ir atļauts vai nē. Tādi piedzīvojumi nav īsti manā gaumē.

Ko apskatīt Tbilisi - Narikala cietoksnis

Bonuss – pa ceļam neaizmirsti nogaršot vīna saldējumu

Protams, ka man bija jānogaršo vīna (vīnogu) saldējums. Drošs paliek nedrošs – divreiz. Garša nav izteikta, bet man liekas, ka varēju vīnu sagaršot. Un man garšoja. Šo saldējumu pārdod vairākos stendos vecpilsētā, sulfūra vannu un kanjona apkārtnē.

Meitene ar vīna saldējumu rokā

Ko vēl apskatīt Tbilisi

Nacionālais botāniskais dārzs

Ieeja ir maksas.

Botanical garden waterfall atrašanās vieta

Bambusi. Tiltiņi. Ūdenskritumi.

Es nevaru jums pastāstīt par augu daudzveidību Tbilisi botāniskajā dārzā, jo šajā lauciņā neesmu eksperts. Bet varu teikt, ka tā ir jauka pastaigu vieta. No turienes paveras skaists skats uz Narikalas cietoksni. Bet mana vismīļākā daļa ir tā, ko es pie sevis saucu par “tiltiņu rajonu”. Tāpēc, ka tur ir vairāki skaisti tiltiņi.

Vispirms arkveidīgais tilts pāri ūdenskritumam. Ļoti skaists, gleznains zemes stūrītis.

Ja dosies tālāk, nonāksi pie bambusu birzs. Arī tur ir tiltiņš, bet bambusi šoreiz ir skata zvaigznes. Interesants fakts – vai zināji, ka bambusi nav koki? Bambusi patiesībā ir ātri augoša, ļoti gara zāle.

Tbilisi botāniskā dārza ūdenskritums

Un ja turpināsi ceļu vēl tālāk nonāksi pie vēl viena, šarmanta, iekaramā tiltiņa pāri upītei, ar mazu ūdenskritumu fonā.

Lieliska pastaiga.

PS – mēs botānisko dārzu apmeklējām uzreiz pēc Narikalas cietokšņa, jo ieeja ir turpat blakus.

Tiltiņš Tbilisi botāniskajā dārzā

Mtatsminda parks naktī

Mtatsminda park

Funikuliera stacija, lai nokļūtu uz parku

Kāpēc naktī? Tāpēc, ka pilsēta lejā izskatās, kā gaismiņu jūra, bet visspožāk mirdz Svētās trīsvienības katedrāle. Visa vienā zeltā. Un televīzijas tornis spīd košās krāsās. Sarkanā. Zilā. Bet nešaubos par to, ka vieta ir interesanta arī dienā, jo tajā atrodas atrakciju parks.

Tbilisi televīzijas tornis naktī

Piedzīvojumi sākas jau ar braucienu kalnā, jo Tu pārvietosies ar funikulieri (tādu kā vilcieniņu). Parkā ir dažādas interesantas dekorācijas, ēdiena stendi un karuseļi. Mēs būtu gribējuši izbraukt ar panorāmas ratu, bet tas, diemžēl, nestrādāja. Spekulējām, ka tas dēļ ārkārtīgi stiprā vēja, kas plosījās Tbilisi mūsu ceļojuma laikā. Tāpēc izbraucām ar amerikāņu kalniņiem. Un Miks izmēģināja arī brīvo kritienu.

Brauciens nebija ilgs, viens aplis, bet labākā daļa ir tā, ka pēc brauciena vari nopirkt bildi (izdrukātu) ar savām pārbiedētajām sejām. Sanāk jautrs suvenīrs. 

Tbilisi no augšas naktī

Iespaidīgās Gruzijas hronikas

Chronicle of Georgia atrašanās vieta

Tu tās redzēsi jau pa gabalu. Gleznainā vietā, vienā pusē dzidra ūdens rezervārs, otrā pilsētas panorāma, slejas augstas trepes. Trepju virsotnē slejas milzīgi, tumši pilāri. Pilāru augšējā daļā attēlotas ainas no Gruzijas vēstures (par godu Gruzijas 3000 gadiem), bet apakšējā daļa stāsta stāstu par kristietību (par godu 2000 gadu, kopš kristietības ienākšanas Gruzijā).

Kā cilvēks Tu šajā vietā sajūties ļoti mazs.

Gruzijas hronikas - apskates vieta Tbilisi
Skats uz baznīcu pie Gruzijas hronikām

Tbilisi Svētās Trīsvienības katedrāle

Holy Trinity chatedral atrašanās vieta

Tbilisi redzēsi ļoti daudz baznīcu. Lai uz kuru pusi skatītos, tavā redzes lokā būs vismaz viena baznīca. Šī katedrāle nav tik sena, kā citas nozīmīgas reliģiskās celtnes tuvākajā apkārtnē. Tās pamati likti tikai 1995. gadā. Bet stāvot katedrāles pagalmā, es nevarēju nedomāt par to, cik iespaidīga savā klusajā varenībā tā ir.

Sv. Trīsvienības katedrāle Tbilisi
Sv. Trīsvienības katedrāle Tbilisi tuvplānā

Kur nogaršot Tbilisi labākos khinkali?

Mūsu izīrētā dzīvokļa īpašnieks Zadiaqo (atrašanās vieta) raksturoja kā vietu, kur iespējams nogaršot “labākos khinkali visā Tbilisi”. Un jāsaka, ka tie tiešām bija garšīgākie khinkali, ko mēs sava Gruzijas brauciena laikā baudījām. Jāatzīmē gan, ka mēs diemzēl nebijām Kazbegi reģionā, kas tiek saukts par khinkali dzimteni.

Jebkurā gadījumā, ja nezini, kas ir khinkali – tas ir tradicionās Gruzīņu ēdiens, kas atgādina lielus pelmeņus. Pildījumā var būt vai nu gaļa, vai sēnes vai siers. Un tos ēd specifiskā veidā. Paņem aiz galiņa (tur kur mīkla savērpta), kož, izdzēr buljonu, pēc tam apēd pārējo kinkali izņemot galiņu. Galiņu nekādā gadījumā nedrīkstot ēst, tas ir nepieklājīgi.

Gruzīņu Khinkali

Kur Tbilisi atrast garšīgākās Churchkhelas?

Churchkhela ir Gruzīņu saldums – rieksti uz striķīša, kas iemērcēti vārītā sulā. Ir pieejamas visdažādākās kombinācijas. Pat kivi sulā. Mans personīgais favorīts gan bija valrieksti aveņu sulā. Churchkhelas redzējām daudzos stendos vecpilsētā, bet nolēmām, ka visgaršīgākās tomēr var atrast tirgū. Mēs braucām uz Dezartieru tirgu (atrašanās vieta) – nevis tūristu tirgu.

Churchkhelas

Kāpēc doties ceļojumā uz Tbilisi? Jo Tevi gaida raibs skatu (cietoksnis, modernā arhitektūra, ūdenskritumi utt.) un garšu (kinkali, vīna saldējums, Gruzijas tradicionālās maizes utt.) baudījums. Manas divas dienas Tbilisi paskrēja vēja spārniem, bet ja Tev ir vairāk laika apsver iespēju doties nelielā izbraucienā uz Uplistsikhe vai Jvari, par ko vairāk vari lasīt šeit.

Ko apskatīt Tbilisi video formātā (angļu valodā)

Vairāk par Gruzijas piedzīvojumu

Ainava ar kalniem un drupām Gruzijā

Pilns 7 dienu Gruzijas izbraukuma maršruts

No Batumi līdz Tbilisi

Ko apskatīt braucot no Kutaisi uz Tbillisi - Uplistsikhe

Kā būtu ar izbraucienu ārpus Tbilisi? Piemēram, uz Uplistsikhe klinšu pilsētu vai Jvari klosteri?

Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē - skats ar mūri lietū

Citāda Gruzijas ainava – interesanti apskates objekti Kutaisi pusē

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi