Ko apskatīt braucot no Kutaisi uz Tbillisi - Uplistsikhe

Ko apskatīt braucot no Kutaisi uz Tbilisi? Uplistsikhe un Jvari.

Brauciens no Kutaisi uz Tbilisi ir garš (~229km). Un reizēm nervus kutinošs. Uz ceļa var izskriet kāda govs vai ruksis. Un vietējie brauc pēc pavisam citādiem noteikumiem, nekā mēs esam pieraduši. Tomer, tajā pat laikā, skati pa logu ir glezaini skaisti un pa ceļam ir arī vairākas ievērojamas apskates vietas – Uplistsikhe klinšu pilsēta un UNESCO iekļautais Jvari klosteris.

PS – abas minētās apskates vietas ir tuvu Tbilisi, tāpēc raksts būs noderīgs arī tiem, kas nobāzējušies Tbilisi un vienkārši vēlas doties mazā izbraukumā ārpus galvaspilsētas.

Mainīgie skati pa logu, braucot no Kutaisi uz Tbilisi

Gruzijā dažādi apgabali ir kā dažādas pasaules, kuru vienojošā nots ir kalni. Kutaisi pusē, skatoties pa logu, redzēsi zaļus, kokiem apaugušus kalnus. Bet tuvojoties Tbilisi viss kļūst sausāks, un krāsu palete pāriet uz siltiem, brūniem toņiem. Ja nekad neesi šo maršrutu braucis, skats pa logu ir visnotaļ baudāms. 

Skats pa logu pa ceļam no Kutaisi uz Tbilisi

Pēc kāda laika ielu malās parādās tirgotāju stendi. Reizēm vietās, kurās tu nesaproti kā kāds vispār varētu apstāties. Tur pārdod keramiku, augļus, kukurūzu, tekstilizstrādājumus un pītus krēslus.

Ceļmalas veikals braucot no Kutaisi uz Tbilisi

Ašā pietura Surami cietoksnī

Surami fortress atrašanās vieta

Ja pa ceļam nepieciešams izlocīt kājas, var piestāt Surami cietoksnī. Apskate neprasīs vairāk kā 10 minūtes, jo, diemžēl, no cietokšņa maz kas saglabājies. Bet tas, kas piesaista šajā vietā ir panorāmas skats, kas paveras no cietokšņa. It īpaši skaistais skats no mazā lodziņa.

Skats no Surami cietokšņa loga
Surami cietoksnis

Uplistsikhe noslēpumi

Uplistsikhe atrašanās vieta

Ir ieejas maksa.

Skats ir ļoti neparasts un intriģējošs. Tur ir daudz kambaru, bedrīšu, aliņu kurās ielīst un klinšu kurās uzkāpt. Velc ērtus apavus!

Tie, kas skatās rūpīgi, kādā klintī izcirstā telpā atradīs smalkus griestu dekorāciju fragmentus. Un tas skats tālumā! Pasakaini.

Klintis Uplistsikhe alu pilsētā

Savā laikā Uplistsikhe ir bijusi daudz kas. Tā ir bijusi pagānu klosteris. Vēlāk tur uzcelta kristiešu bazilika. Tā ir bijusi arī nozīmīgs cietoksnis. Un apmetne/pilsēta. Vismaz tā stāsta filmiņā, kuru iespējams noskatīties teritorijā esošajā muzejā. Ieteiktu to izdarīt, pirms doties izpētīt šova zvaigzni – klintīs izscirsto templi/cietoksni/pilsētu. Jo šī filmiņa palīdzēs labāk saprast vietas nozīmi un vēsturi.

Uplistsikhe alu pilsēta Gruzijā
Uplistsikhe alu pilsēta Gruzijā

Visbeidzot, ja esat nopirkuši pilno biļeti, piedzīvojums noslēdzas vīna pagrabā. Jums pastāstīs par Gruzijas vīna darīšanas tradīcijām – vīnu tur taisa speciālos traukos, kas ierakti zemē. Un būs iespēja nogaršot četrus vietējos vīnus.

Ņem vērā – vietai ir ierobežots darba laiks, tāpēc, ja brauc no Kutaisi uz Tbilisi, jāizbrauc pietiekami agri, lai paspētu. Ja brauc pretējā virzienā no Tbilisi uz Kutaisi, vai pat tālāk uz Batumi, tā, visticamāk nebūs problēma.

Vina darīšanas trauki Uplistsikhe

Klosteris kalna galā – Jvari

Jvari monastery atrašānās vieta

Arī šo vietu redzēsiet jau pa gabalu. Klosteris slejas pašā kalna galā.

Daļa cilvēku šeit brauc, lai apskatītu 586-605. gadā celto klosteri, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Jvari klosteris

Bet citi turp dodas, lai apskatītu pasakaino skatu, kas paveras stāvot pie cietokšņa mūriem. No turienes ir redzama vieta, kur vienā saplūst divas upes. To lieliski papildina pilsētas mājiņu jumti, un protams, gleznainie kalni fonā. Manuprāt, kalni visu padara skaistāku.

Mums gan nepaveicās. Google bija rakstīts, ka klosteris strādā līdz 10 vakarā, bet kad ieradāmies, klostera durvis bija slēgtas. Virsū zīmīte, ka darba laiks ir līdz 17.30. Tāpēc klostera interjēru, diemžēl, neredzējām. Bet skats ārpusē vien bija brauciena vērts.

Skats uz vietu, kur divas upes satiekas no Jvari klostera

Es biju sagatavojusies garajam braucienam no Kutaisi uz Tbilisi atbilstoši manam rakstam par to, kā pārdzīvot garus lidojumus vai braucienus ar auto, bet beigās visu ceļu vienkārši skatījos pa logu, jo skati bija tik interesanti. Un Uplistsikhe ir iekļuvusi manā Gruzijas brauciena trīs interesantāko vietu topā. Noteikti rekomendēju tur paviesoties.

Un jau pavisam drīz pastāstīšu par mūsu piedzīvojumiem Gruzijas galvaspilsētā – Tbilisi.

Nokalakevi karstie avoti netālu no Kutaisi

Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē? Gruzijas brauciea 2 daļa

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi