Ko apskatīt Vidzemes piekrastē Veczemju klintis

Ko apskatīt Vidzemes piekrastē? Klintis, pļavas un mols

Šajā maršrutā ar vietām ko apskatīt Vidzemes piekrastē pirmā pietura ir kāda skaista pludmale, kura ir slavena ar savām sarkanā smilšakmens klintīm. Bet man personīgi tajā gribētos izcelt tieši akmeņainās piekrastes šarmu. Runa, protams, ir par Veczemju klintīm. Bet pēc tam dosimies tālāk gar Vidzemes piekrasti, un atradīsim plašas pļavas kas iestiepjas jūrā – Randu pļavas. Vasarā tur valda idillisks miers. Un visbeidzot dosimies pastaigā pa Vidzemes piekrastes pērli – milžu bruģi, kas iestiepjas jūrā. 

Mēs šos apskates objektus Vidzemes piekrastē apmeklējām dažādu izbraucienu laikā (tāpēc arī bildes ir no dažādiem gadalaikiem), bet ja es brauktu vēlreiz noteikti saliktu tos kopā vienā garā maršrutā.

Izmaksas: Pie Veczemju klintīm jāmaksā par autostāvvietu.

Vidzemes piekraste – viena jūrmala 3 dažādas atmosfēras

Vidzemes piekraste ir kā kaleidoskops. Katrā apskates vietā Vidzemes jūrmalā valda nedaudz citāda noskaņa.

Veczemju klintis – kurš gan nav dzirdējis par šo populāro apskates vietu Vidzemes jūrmalā

Atrašanās vieta

Dzirdējis baumas par šo vietu Tu visticamāk esi. Bet vai Tu esi tur bijis?

Teikšu uzreiz, kad devāmies uz Veczemju klintīm, mans mērķis bija redzēt tieši klintis. Bet jāatzīst ka pašas klintis aizņem salīdzinoši mazu teritorijas daļu (ja salīdzina, piemēram, ar Līču-Lanģu klintīm). Tāpēc apskate neaizņems pārāk ilgu laiku.

Un, ja savācas daudz apmeklētāju, pie “instagramīgākās” iedobes klintī var veidoties pat fotografēties gribētāju rinda… (vismaz sociālās distancēšanās laikā, kad cilvēki, šķiet, pavada vairāk laika ārpus mājas). Bet skats ir skaists un bildes sanāk skaistas, tā kā piestāt šajā apskates vietā noteikti ir vērts.

Veczemju klintis Vidzemes piekrastē
Veczemju klintis, aprīlis 2020.

Akmeņainā jūrmala

Tomēr atskatoties uz braucienu, tas, kas pie Veczemju klintīm man personīgi patika visvairāk, bija tieši akmeņainā jūrmala. Jo tālāk no klintīm dodies, jo akmeņaināks paliek krasts. Un šķiet, ne visi cilvēki ir gatavi pastaigāties, kāpelējot pa lieliem akmeņiem, tāpēc attālinoties no klintīm mums bija iespēja pabaudīt divvientulību un skaisto jūru.

Ko apskatīt Vidzemes piekrastē akmeņainā jūrmala
Akmeņainā piekraste pie Veczemju klintīm, aprīlis 2020

Turpat blakus ir arī kempings, kurā iespējams izīrēt piknika vietas un atstāt auto maksas stāvvietā, jo cik saprotu, bezmaksas stāvvietu tuvākajā apkārtnē nav.

Bet kad akmeņu šķēršļu josla pieveikta un skaistākie foto noķerti var sēsties mašīnā doties tālāl uz nākamo apskates vietu Vidzemes jūrmalā.

Randu pļavu plašums, kas ienes dvēselē mieru

Atrašanās vieta

Randu pļavās valda pilnīgs miers.

Šo vietu ieteiktu apmeklēt vasaras pilnbriedā. Tad Randu pļavas šķiet reizē tukšas (liels plašums ko aizņem pļava, kas tālāk iestiepjas  jūrā) un reizē pilnas – pilnas ar dzīvību, kukaiņiem, putniem. Ejot jāuzmanas neuzkāpt kādai no ķirzaciņām, kas saulē gozējas uz laipas.

Pļavas vidū atradīsi nelielu koka ēku, govju ganības un skatu torni, kurā uzkāpt paskatīties uz visu šo plašumu no augšas.

Koka ēka Randu pļavās Vidzemes piekrastē
Randu pļavas, aprīlis 2020
Randu pļavas ko apskatīt Vidzemes piekrastē
Randu pļavas, Jūlijs 2021

Pirms došanās prom vēl reizi dziļi ieielpo svaigo piejūras gaisu un laižam tālāk uz nākamo (un šai reizei pēdējo) vietu ko apskatīt Vidzemes jūrmalā. Gatavojies – būs iespaidīgi. 

Ainažu mols – Vidzemes piekrastes pērle

Atrašanās vieta

Milzīgs akmeņu ceļš, kas iestiepjas jūrā. Tāds kā milžu bruģis, kas sākumā salikts kārtīgi, bet uz galu, it kā vēja izsvaidīts, pārvēršas par nelielu šķēršļu joslu.  Priekš manis viena no atmiņā paliekošākajām vietām ko apskatīt Vidzemes piekrastē.

Ainažu mols
Ainažu mols, jūlijs 2020

Ko tālāk? Tu esi gandrīz ar vienu kāju Igaunijā. Dodies izpētīt kaimiņzemi. Idejas atradīsi šeit. Vai, ja pase nav līdzi siltā vasaras vakarā var palikt teltī pie jūras un baudīt saullrietu un saullēktu. Vai pēc garas un piedzīvojumiem bagātas dienas doties mājup.


Man jūra vienmēr ir patikusi, tā ir nomierinoša. Katrā no šiem punktiem ko apskatīt Vidzemes piekrastē daba un atmosfēra ir dažāda, kas, vienalga viena izbrauciena laikā vai vairākos mazos ceļojumos, ļauj izbaudīt pilnu emociju gammu.

Lilastes pludmale

Lilaste – baudi jūru tuvāk pie Rīgas

Skats ar Tallinas vecpilsētu.

Laižam tālāk uz Igauniju

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian