Skats ar Tallinas vecpilsētu.

Ko apskatīt Tallinas vecpilsētā? Nedēļas nogale Tallinā.

Tallina ir noslēpumu pilna – Vai Tu zināji, ka Tallinas vecpilsēta ir pilna ar torņiem? Kopumā esot saglabājušies 26 aizsargtorņi… Un vai Tu zini, kur meklēt Tallinas aizgādni Vana Tomasu (Veco Tomasu)? Un kur Tallinā redzēts īpaši daudz spoku? Jā, šovasar jau vienreiz biju Tallinā. Bet man tur patika tik ļoti, ka aizbraucu vēlreiz – sameklēju informāciju par interesantiem apskates objektiem Tallinas vecpilsētā un viduslaiku restorāna adresi un nedēļas nogalē vedu ģimeni pašas vadītā ekskursijā vēstures noskaņās, kurā mēģināju izdibināt Tallinas noslēpumus. Padalīšos ar maršrutu arī ar jums.

Ko apskatīt pa ceļam uz Tallinu

Mērķis protams bija Tallina, bet kā gan izturēt garāku izbraucienu ar auto bez mazas pieturas pa ceļam, lai izstaipītu kājas? Šoreiz izvēlējāmies man neierastu aktivitāti – apciemot zvēriņus.

Satiec alpakas Pērnavas alpaku fermā (Alpakafarm OÜ)

Maksas(cenas/darbalaiki)
Atrašanās vieta

Alpakas ir foršas! Skaisti zvēriņi ar lielām acīm un smieklīgām frizūrām. Un tik mīksti! Mūsu apmeklējuma laikā visas alpakas izskatījās noskūtas, bet pūka uz kakla vienalga bija tik maiga! Izrādās alpakām nepatīkot, ja tām bužina galvu, tāpēc, lai dzīvnieciņus neaizbiedētu, esot jāglauda tieši kaklu. Bet kā pievilināt alpakas pie žoga? Ar burkāniem, protams, – uz vietas par 1 eiro iespējams iegādāties krūzīti sagrieztu burkānu, ar ko alpakas pabarot. Es sākumā šaubījos, vai ar vienu krūzīti uz visu ģimeni pietiks, bet izrādījās, ka tiešām pietika. Mēģināt barot alpakas ar līdzpaņemtu ēdienu gan ir aizliegts.

Fermā ir arī citi dzīvnieciņi – aitiņas, kaziņas, jūrascūciņas, bet alpakas, šķiet, šeit laupa tiem visu apmeklētāju uzmanību.

Ko apskatīt pa ceļam uz Tallinu - Alpakas alpaku audzētavā
Jauns draugs, Augusts 2020.

Apskates objekti Tallinas vecpilsētā

Es zināju, ka viens no populārajiem objektiem, ko apskatīt Tallinā, ir TV tornis. Biju dzirdējusi arī par Garo Hermani (īpaši augsts tornis) un Resno Margaretu (īpaši plats tornis). Bet izrādās, Tallinas vecpilsēta ir pilna ar aizsargtorņiem un pilsētas mūru fragmentiem, kas līdz mūsdienām apskaužami labi saglabājušies – jāatzīst, ka daudz labāk nekā Rīgā. Tie izkaisīti starp Tallinas vecpilsētas namiem, un, klaiņojot pa ieliņām, ik pa brīdim sanāca kādam uzdurties, bet dažus, slavenākos jau iepriekš bijām atzīmējuši kartē, un devāmies medīt to fotogrāfijas. Kopā esot jābūt 26, bet es visus neatradu. Tāpēc es izaicinu arī Tevi – uzspēlēsim spēli – cik daudz torņu Tallinā vari saskaitīt Tu?

Šajā sarakstā gan apskates objektus Tallinas vecpilsētā sarindošu nevis tādā secībā, kā mēs paši tos apskatījām (mūsu secība nebija diez ko loģiska, jo pirmās dienas vakarā devāmies relaksēties spā, kas lika sadalīt apskates objektus divās dienās, un maršruts sanāca garāks nekā vajadzētu), bet gan sarindošu tos secībā, kas man liekas visefektīvākā, vadoties pēc attālumiem no viena apskates objekta līdz otram.

Kopējā distance kājām:
Šādā secībā aptuveni 2,7 km


Kur atstāt auto:
Ja nav iespējas atstāt auto pie viesnīcas,auto var atstāt maksas stāvvietās (dažādas cenas atkarībā no zonas). Dažās no stāvvietām ir automāti, kuros var mest monētas, bet citās var norēķināties, izmantojot PARGI.EE aplikāciju (informācija kā to izmantot atrodama šeit ) Tuvākā bezmaksas stāvvieta, ko atradām, ir šeit (aptuveni 20 min gājiena attālumā).

Fotogēniskais Torņu laukums

Atrašanās vieta kartē

Visi torņi, kas saglabājušies no senajiem nocietinājumiem, ir veidoti līdzīgā stilā, ar biezām akmeņu sienām. Šī ir tā vieta, kas bieži redzama Instagram bildēs, kur vienā rindā kadrā ietilpināti veseli četri aizsargtorņi ar spiciem sārtiem jumtiem.

Ko apskatīt Tallinā - Torņu laukuma torņi.
Torņu laukums, Augusts 2020.

Melngalvju nams (Mustpeade Maja) un citi vēsturiskās arhitektūras paraugi Pika ielā (Piik Street)

Atrašanās vieta kartē

Kad izlasīju, ka viens no apskates objektiem Tallinas vecpilsētā ir Melngalvju nams, protams, vajadzēja to apskatīt, lai salīdzinātu ar Rīgas melngalvju namu. Kaut arī abas ēkas kalpojušas vienai un tai pašai organizācijai (neprecētu ārzemju tirgotāju biedrība Livonijā), manuprāt, tās ir pilnīgi atšķirīgas. No Tallinas melngalvju nama atmiņā vislabāk palikušas tieši greznās ārdurvis. Dzirdēju, ka Tallinā kopumā ir ļoti daudz interesantu durvju un var doties ne tikai torņu medībās, bet arī durvju medībās, līdzīgi kā Dublinā, kur viens no tūristu izklaidēm ir meklēt un fotografēt krāsainās ārdurvis.

Bet Melngalvju nams nav vienīgā interesantā celtne uz Pika ielas – atklājām, ka šeit ir vairāki vēsturiski nami ar interesantām fasādēm, piemēram, Pūķa galerija, kuras eksterjēru rotā drakoni. Ja Tu esi viens no tiem cilvēkiem, kuriem interesē vēsturiskas ēkas, – šajā ielā noteikti ir jāpiestāj.

Tallinas Melngalvju nama fasāde un durvis.
Melngalvju nama durvis, Augusts 2020.

Rātsnama detaļas, kuras Tu iespējams neievēroji

Atrašanās vieta kartē

Pagājušajā reizē jau rakstīju par rātslaukuma krāsainajiem namiem un to, kā sākumā noturēju rātsnamu par baznīcu. Bet šoreiz parunāsim par interesantām detaļām.

Visu pastaigu mani vecāki meklēja, uz kura torņa atrodams Vana Tomass jeb Vecais Tomass, leģendām apvīts vējrādītājs, Tallinas sargs, kurš kļuvis par vienu no pilsētas simboliem… beigās, kad bijām visu izstaigājuši un neviena torņa galā Tallinas aizgādni nebijām redzējuši, izmantojām Google palīdzību un atklājām, ka Vana Tomass (replika gan, ne orģināls) atrodams tieši rātsnama torņa galā, un mēs visu laiku tam bijām staigājuši garām… Gājām atpakaļ un pārbaudījām – vēja rādītājs sarga formā ar karodziņu rokā tiešām atrodams rātsnama torņa spicē.

Tallinas rātsnama tornis ar Vana Tomasu galā
Vana Tomass rātsnama torņa galā, Augusts 2020.

Otrā interesantā detaļa, kam pievērst uzmanību, kad būsiet tur, – drakoni, kas kā caurules lien ārā no sienas ēkas augšējā daļā. Šīs vietas sarunu tēma ar ceļojuma biedriem – ko tie simbolizē un kāpēc tiem galvā kroņi?

Tallinas rātslaukuma pūķa formas notekcaurule
Paskaties augšup, Augusts 2020.

Nedaudz vēstures fotogēniskajā Katrīnas pasāžā (Katariina Käik)

Atrašanās vieta kartē

Skaista vēsturiska ieliņa, fotovieta. Iepriekšējā ceļojumā jau novērtējām sijas, kas iet pāri ejai un padara šo ieliņu atšķirīgu, bet šoreiz nesteidzīgā garā pamanījām arī vēsturisko plākšņu fragmentus uz sienas… Parakņājos internetā, lai noskaidrotu, kas tie tādi, un izskatās, ka tie ir kapakmeņi no svētnīcas iekšienes. Viena no sienām Katrīnas pasāžas ejā ir daļa no kādreizējās Svētās Katrīnas Baznīcas, no kā ieliņa arī ieguvusi savu nosaukumu.

Katrīnas pasāža Tallinā
Katrīnas pasāža, Jūlijs 2020.

Pastaiga pa senajiem pilsētas nocietinājumiem (Hellemanni torn ja linnamüüri platvorm)

Maksas ieeja (cenas/darbalaiki)
Atrašanās vieta kartē

Par nelielu samaksu pa koka laipu iespējams izstaigāt fragmentu no kādreizējajiem pilsētas nocietinājumiem (arī tie salīdzinoši ļoti labi saglabājušies) un ieiet divos no torņiem, iztēloties, cik grūti pa šaurajām kāpnītēm kāpt bija bruņiniekiem pilnā ekipējumā.

Kopumā, jauka maza pastaiga. Dīvainā kārtā mūsu uzmanību piesaistīja tieši viduslaiku sausā tualete vienā no torņiem – to veido caurums mūri, kas nozīmē, ka tad, kad tā tika izmantota, viss krita taisni lejā garāmgājējiem uz galvas… bet, kā jau mēs zinām, viduslaiku cilvēki nebija tie tīrīgākie.

Tallinas nocietinājumi ko apskatīt Tallinas vecpilsētā
Pastaiga pa nocietinājumiem, Augusts 2020.

Viru vārti (Viru Väravad)

Atrašanās vieta kartē

Divi tornīši ar spiciem jumtiem un ceļš starp tiem veido vārtus uz vecpilsētu. Vadoties pēc internetā pieejamās informācijas, patiesībā kādreiz šie divi tornīši kalpojuši kā priekšvārti, aiz kuriem bijuši vēl vieni vārti. Ar šo objektu man gan personīgi bija neliela problēma – modernā ēka, kas redzama tieši caur vārtiem galīgi neiederas bildē. Bet tas, protams, ir sīkums.

Viru vārti Tallinā
Drusciņa vēstures mūsdienu pilsētā, Augusts 2020.

Vai Tu satiksi mūka spoku Dāņu Karaļa dārzā (Taani Kuninga Aed)?

Atrašanās vieta kartē

Atkal torņi? Jā, es teicu, ka to Tallinā ir daudz, bet Jaunavas tornis (Neitsitorn) ir nedaudz citāds, jo tā forma ir kantaina, nevis cilindriska kā citiem torņiem… Un šī esot viena no vietām, kur Tallinā redzēts un dzirdēts visvairāk spoku (sieviete, mūki un pat suņa spoks…), kas nav nekāds brīnums, ja ņem vērā, ka šeit esošie torņi (Stable tornis un Jaunavas tornis) kalpojuši kā cietums. Mūku spoki, iespējams, iedvesmojuši arī parkā novietotās mūku statujas, kuras, manuprāt, ir diezgan baisas, jo tām nav sejas.

Mūka spoks dāņu karaļa dārzā - apskates vieta Tallinā
Viena no 3 mūku statujām, Augusts 2020.

Garais Hermanis (Pikk Hermann)

Atrašanās vieta kartē

Pieejot tornim tuvu klāt pamatīgi jāatliec galva, lai redzētu tā virsotni un Igaunijas karogu. Šis ir visatpazīstamākais no Toompea pils 3 torņiem (ceturtais nav saglabājies līdz mūsdienām), un, ja man jābūt godīgai, – par pārējiem torņiem iepriekš vispār neko nebiju dzirdējusi. Bet kas liekas interesanti – daļa pils (tai skaitā Garais Hermanis) ir akmens cietoksnis, bet daļa veidota baroka stilā. Šobrīd Toompea pilī darbojas Igaunijas parlaments.

Tallinas Garais Hermanis
Garais Hermanis, Augusts 2020.

Apskati Tallinas vecpilsētu no augšas bez maksas no Kohtuotsa skatu platformas (Kohtuotsa vaateplatvorm)

Atrašanās vieta kartē

Manā subjektīvajā viedoklī šis ir visskaistākais skats uz Tallinu. Namu jumti, baznīcu torņi… Spēlē kāds ielu muzikants. Perfekts noslēgums ekskursijai pa vecpilsētu. Perfektas bildes. Priecīgi līdzi gājēji.

Tallinas panorāma no Kohtuotsa skata laukuma
Kohtuotsa skatu platforma saulrietā, Jūlijs 2020.

Maltīte viduslaiku noskaņās

Restorāns Old Hanza (Olde Hansa)

Atrašanās vieta kartē

Tā kā visa pastaiga noritēja vēsturiskā gaisotnē, restorāns, kurā iespējams izbaudīt viduslaiku noskaņu – sveču gaismā, viduslaiku mūzikas pavadībā iespējams baudīt viduslaiku kungu ēdienu – likās ideāli piemērots. Bet jāsaka uzreiz, Tu maksā par pieredzi, tāpēc ēdiens nebūs lēts. Mums par pamatēdienu un dzērienu sanāca aptuveni 20 eiro no cilvēka, bet, ja izvēlas eksotiskākas gaļas, cena būs vēl augstāka.

Mēs ar to bijām rēķinājušies un bijām gatavi maksāt par piedzīvojumu, tāpēc nenožēlojām.

Viduslaiku restorāns Tallinā
Viduslaiku restorāna atmosfēra, Augusts 2020.

Kas Tevi sagaida?

Telpas iekārtotas viduslaiku stilā, izgaismota ar svecēm. Arī darbinieki iejūtas tēlā: “tas būs 20 zelta gabalu… nevis “20 eiro”… Dzērienus pasniedz māla krūzēs (ja lieto alkoholu ļoti interesants ir tumšais alus ar ārstniecības augiem). Var atrast gan neparastākus ēdienus, gan kaut ko, kas ir pavisam tuvs mūsdienu restorāna ēdienkartei – es pasūtīju ceptu lasi ar grūbām (mans Tēvs pirmo reizi mūžā atzina, ka grūbas esot ēdamas), meža sēņu mērci un kaut kādu īpatnēju pīrādziņu vai maizīti. Ja godīgi, nav ne jausmas, kas tas bija par mīklas izstrādājumu. Tas tā, lai dotu jums iespaidu par to, kādus ēdienus šeit var atrast.

Blakus ir arī veikaliņš, kurā iespējams iegādāties tos pašus viduslaiku alus, garšvielas, našķus un dažādus suvenīrus.

Ko vēl apskatīt Tallinā, izņemot Tallinas vecpilsētu

Mums pietika laika ne tikai izstaigāt vecpilsētu, bet arī apskatīt vēl kādu interesantu vietu Tallinā. Pagājušajā izbraucienā uz Tallinu iekāpām īstā zemūdenē Hidroplānu ostā (lasi rakstu par manu iepriekšējo ceļojumu uz Igauniju ar auto), šoreiz, lai padarītu ceļojumu kaut nedaudz maciņam draudzīgāku, izvēlējāmies mierīgu pastaigu Kadriorgas pils dārzā.

Pastaiga krāšņajā Kadriorgas pils dārzā (Kadrioru kunstimuuseum)

Atrašanās vieta kartē

Baroka stilā veidotā pils ar dārzu man raisīja asociācijas ar Rundāli, bet te krāsu palete ir cita, un pati pils ēka šķita mazāka. Iekšā muzejā mēs negājām, tikai izstaigājām plašo dārzu ar lapeni, strūklakām, grezniem ziedu stādījumiem un augiem noaugušiem tuneļiem.

Kadriorgas pils ko redzēt Tallinā
Kadriorgas pils un dārzs, Augusts 2020.

Ticējums vēsta, ka tad, kad pirmo reizi pārej pāri tiltiņam, Tu vari iedomāties vēlēšanos. Šeit bija daudz mazu tiltiņu, tāpēc Tev ir lieliska iespēja īsā laika posmā ievēlēties pulku vēlēšanos.

Parks, kas stiepjas aiz pils, ir pilns ar augstiem kokiem un lieliem akmeņiem. Vai vari atrast to nokaltušo koku, kura forma atgādina cilvēku?

Vīnstīgu Tunelis
Augiem apaudzis tunelis, Augusts 2020.

Pastaigas turpinājums Japāņu dārzā (Jaapani Aed)

Atrašanās vieta kartē

Šis dārzs patiesībā atrodas Kadriorgas pils parka otrā galā, tāpēc ērti apskatīt kopā ar parku, un ir iemesls iziet cauri arī tai parka daļai, kurā aug augstie koki. Tas veidots, iedvesmojoties no Japāņu stila, bet mans Tēvs, kurš pastiprināti interesējas par Japānas kultūru, gan teica, ka no Japāņu stila šeit redzams maz… Tā kā es no tā pilnībā neko nesaprotu, man likās ļoti jauks, skaists parks ar mazu ūdenskritumiņu, tiltiņu, un dīķīti.

Tallinas Japāņu dārzs - skats uz kokiem un ūdeni
Japāņu dārzs Tallinā, Augusts 2020.

Šis izbrauciens atšķiras no lielākās daļas braucienu, par kuriem šeit esmu gremdējusies atmiņās – šoreiz nebraucu meklēt mieru pie dabas, bet gan izzināt vēsturi un pastaigāties pa pilsētas ielām… Es melotu, ja teiktu, ka esmu pārāk ieinteresēta vēsturē, bet man patīk uzmeklēt tādas nelielas, pārsteidzošas detaļas, kas liek vietas atcerēties un uzņemt skaistas fotogrāfijas – tam apskates objekti Tallinas vecpilsētā ir ideāli piemēroti. Un uz Tallinu no Rīgas var paspēt aizbraukt nedēļas nogalē, kā arī maršruts atbilst jebkuram gadalaikam, kas nozīmē, ka tā ir lieliska ideja arī tiem gadalaikiem, kad daba atpūšas.

Un lai sagatavotos ilgākam braucienam ar auto vari ieskatīties arī sarakstā ar 8 idejām, ko darīt gara brauciena laikā, lai nebūtu garlaicīgi.

Ko vēl apskatīt Igaunijā?

Iekāp īstā zemūdenē, ielien tumšā alā vai uzkāp putna ligzdā

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi