Valmieras Dzirnavu ezeriņa strūklaka

Ko apskatīt Valmierā (un tuvākajā apkārtnē)? 2.dienu ceļojums

Laiks vasaras izbraucienam, vai ne? Nu tad dosimies noskaidrot, ko apskatīt Valmierā – pilsētā kura par savu galveno “ielu” sauc gleznaino upi Gauju, lepojas ar krāsainiem Mākslas soliņiem un ir paslēpusi sevī portālu uz sapņu zemi Neoniju. Un ja jau esam šajā pusē – klāt pieķersim arī sen kāroto Skaņākalna dabas parku, kurš esot pilns ar dažādiem apskates objektiem, no klintīm, līdz koka skulptūrām. Izklausās pēc perfekta plāna, vai ne?

Nu tad sapakojam līdzi pikniku un laižam! 

1. diena

Tā kā nakšņojam Valmierā, no loģistikas viedokļa visprātīgāk šķiet sākt ar apskates vietu, kas atrodas ārpus Valmieras.

Skaņākalna dabas parks –  apskates objektu džekpots.

Atrašanās vieta.
Cenas un darbalaiki.

Skaņākalna dabas parks pavisam noteikti vinnējis dabas apskates objektu loterijā – gluži kā pļavas vasarā piekaisītas dažādiem ziediem, tā šis dabas parks piekaisīts ar dažādiem apskates objektiem. 

Tev patīk klintis? Skaņajākalnā atradīsi trīs dažādas – klinti ar Enģeļu alu, kurā iespējams saskatīt stilizētu enģeļa siluetu, Neļķu klintis, kuras iespējams apskatīt pa gabalu, un, protams, Skaņākalna klinti, kas ir milzīga akmens siena.

Skaņākalna enģeļu ala

Varbūt Tevi interesē alas? Skaņākalna dabas takā atradīsi pamatīgu Velnalu – tādu, kurā var ielīst iekšā un vajag lukturīti. 

Vai varbūt Tev patīk koka skulptūras? Šajā takā atradīsi gan rūķus, gan putnus, gan raganu kas lido nevis uz slotas, bet gan ar propelleri tajā galā ar kuru parasti sēž uz slotas. 

Skaņākalna Velnala

Pilnu piedzīvojumu stāstu ar plašākiem aprakstiem par katru no Skaņākalna apskates objektiem lasi šeit

Bet tagad – laižam uz Valmieru.

Ir tīri likumsakarīgi, ka pēc tādas staigāšanas gribas ēst. Tāpēc pirmais pieturas punkts Valmierā ir vakariņas.

Kur Valmierā paēst? Sajūties kā Itālijā Vīnkalnu picērijā

Atrašanās vieta.

Kas gan vēl vairāk atgādina Itāliju, kā tikko krāsnī cepta pica – tā ar biezo maliņu, kas nav īsti perfekti apaļa, un glāze aperol sprica? PS – šim vasaras dzērienam ir pieejama arī bezalkaholiskā versija.

Garšas izjūtas, protams, ir dažādas, bet es teiktu, ka Vīnkalnu pica ir patiesi garšīga.

Un arī atmosfēra ir lieliska – picērija iekārtota senā ēkā. Terase dekorēta ar gaismiņām un ziediem. Kā arī nedrīkst aizmirst jauko apkalpošanu. Beigās ar rēķinu viesmīle atnes pat mazās košļenītes. Nevar nepasmaidīt. 

Valmieras Vīnkalnu picērijas pica

Valmieras pilsdrupas

Atrašanās vieta.

Tā kā pilsdrupas atrodas turpat blakus Vīnkalnu picērijai, šķistu nepareizi neaiziet arī līdz tām. Es kaut kā biju gaidījusi, vienu mūra sienu. Nezinu kāpēc, iespējams dēļ bildēm? Mūra siena tur patiešām ir.

Valmieras pilsdrupu siena

Bet izrādās, ka atsegts ir arī neliels pamatu fragments, kuru var izstaigāt un izlasīt, kas rakstīts informācijas stendos.

Valmieras pilsdrupu pagrabi

2.diena

Ko apskatīt Valmierā?

Valmieras baznīcas tornis

Valmieras apskati sākam ar mierīgu pastaigu ap Dzirnavu ezeriņu

Atrašanās vieta.

Dosimies izlocīt kājas un uztaisīt kādu skaistu bildi.

Parka sirdī Tu atradīsi gleznainu ezeru, kurā līkst lieli koki un gar malām aug ūdensrozes. Bet ezera centrā ir strūklaka, kas māk burvju triku – sākumā tā ir maza un tad izaug liela. Un atkal sarūk… Ir jauki tā nesteidzīgi doties apkārt ezeram un pļāpāt ar ceļojuma biedriem. 

Valmieras dzirnavu ezeriņa promināde

Re kur saules pulkstenis!

Un kas tad tas? Vai tik tas nav vēl viens meditācijas labirints? Apraksta nav, bet man pavisam noteikti izskatās līdzīgs tam ko redzēju gan Kubeseles dabas takā, gan pie Valguma pasaules. Kā Tev liekas?

Meditācijas labirints Valmierā

Gadījumā ja neesi lasījis šos piedzīvojumu stāstus, tad atgādināšu, ka meditācijas labirints ir labirints, kas palīdz atslēgt domas. Tavs uzdevums ir sekot līnijai, kas vijās viscauri labirintam un kaut kad aizvedīs tevi līdz centram. Bet tu nezini kad. Un tev par to nav jādomā – tev vienkārši jāiet.  

Dienas negaidītais atklājums – Valmieras muzeja garšaugu dārziņš

Atrašanās vieta.

Ir forši atrast apskates punktus, kurus tu negaidi.

Dodamies uz Gauja pusi, bet pa ceļam skatienu piesaista senatnīga, zaļgana ēka. Viena no tām, kuru vienkārši gribas nofotogrāfēt tāpēc, ka tā izskatās skaista. Un arī pagalms izskatās labiekārtots, ar gaismiņu virtenēm un puķu dobēm. Bet kas tad tas? Izrādās uz vārtiņiem ir QR kods.

Audio gids pastāsta, ka šī ēka ir “Veļas mazgātava” un tās pagalmā atrodams garšaugu un ārstniecības augu dārziņš, kuru apskatīt laipni aicināts katrs interesents.

Valmieras muzeja Garšaugu dārzs

Augi sastādīti (kā es tās saucu) rūtiņdobītēs. Var iet spēlēt spēli “cik daudzus atpazīsti tu?” Es atpazinu baziliku un dilles. 

Bet ja tavas zināšanas botānikā ir tik pat neesošas cik mana spēja no rītiem funkcionēt bez kafijas, tad ir pieejamas arī lapas ar uzrakstiem kādi augi šajā dārziņā atrodami. 

Ja Tev būtu jāizvēlas tikai viena lieta ko apskatīt Valmierā – izvēlies braucienu ar Gaujas tramvaju

Atrašanās vieta.
Cenas un atiešanas laiki.

Kāpēc? 

Kaut arī brauciens ar mazo, apzīmēto kuģīti, nav pārāk garš, papildus skatiem uz Gaujas krastiem var uzzināt arī kā radies Valmieras nosaukums (neticēsi runa ir par Vaļiem), dzirdēt kādas nedienas piedzīvojis Valmieras ūdenstornis un iemācīsties citus interesantus faktus par Valmieru.

Gaujas tramvajs Valmierā

Kā arī brauciena laikā iespējams redzēt Kazu krāces un pabraukt zem tilta. Vai zināji, ka vēlēšanos var ievēlēties ne tikai pirmo reizi braucot pāri tiltam, bet arī pirmoreiz pabraucot zem tā?

Valmieras Kazu krāces

Un vēl viena interesanta lieta ko ievērosi braucot ar Gaujas tramvaju – Valmierā gar upes malu visi soliņi ir apgleznoti. Tie ir Mākslas soliņi, kurus no parastiem soliem par mākslas darbiem pārvērtuši dažādi mākslinieki. 

Brauciens ir patiešām jauks. Bet, ak vai, sāk smidzināt lietus… Bet nav jābēdājas, ir jāmeklē kāda apskates vieta Valmierā, kas ir zem jumta. 

Valmierā ir portāls uz citu dimensiju – mākslas galerija Neonija

Atrašanās vieta.
Cenas un darbalaiki.

Tāds romantiskais sci-fi…

Vai kādreiz esi vēlējies uz brīdi nonākt citā pasaulē? Valmierā ir durvis, kas darbojas kā portāls uz sapņu zemi Neoniju. Vietu, kur zied floriscējošas puķes, uz kurām nosēdušies neona tauriņi un nav ikdienas rūpju un bažu.

Neonā ziedi un tauriņi

Nu tad dodamies iekšā! Tur mūs sagaida tumsa, mierpilna mūzika un tekoša ūdens skaņas. Gluži kā vizualizācijas meditācijās (ja kādreiz esi mēģinājis ko tādu). 

Šajā paralēlajā pasaulē saules nav, bet noslēpumainu gaismu izstaro katrs gliemežvāks, katrs diedziņš. Maģija pavisam noteikti slēpjas detaļās. 

Katra telpa ir nedaudz savādāka. Vienā putniņi plunčājas putnu vannā ar neona strūklaku. Nākamajā virs galvas mirdz mazi punktiņi – gluži kā zvaigznes debesīs. Bet vēl citā, zem tavām kājām ir viss plašais visums… Vienā brīdī tu esi zemūdens valstībā, bet jau nākamajā – pie kādas senas, maģiskas ēkas. 

Visuma grīda Valmieras Neonijā

Pirms prombraukšanas vēl piesēžam kafejnīcā kaut ko pirms ceļa uzkost un pie blakus galdiņa dāma saka: uz Valmieru jau neviens nebrauc atpūsties… Kā tad ne? Mēs atbraucām un bija forši! Ir skaistā Gauja, ir māksla. Un tepat netālu ir foršs dabas parks (Skaņaiskalns). Plus Valmieras tuvumā ir vēl vesela kaudze citu apskates objektu, kurus šoreiz apskatīt nesanāca. 

Enģeļu ala Skaņākalna dabas parkā

Skaņākalna dabas parks un Dauģēnu taka

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian