Ko apskatīt Batumi - skats uz Batumi no augšas

Ko apskatīt Batumi, Gruzijā? Jūra, izklaide un gaismiņas naktī.

Ko apskatīt Batumi? Gruzija ir ļoti daudzveidīga. Katrai pilsētai ir sava noskaņa. Batumi varētu raksturot kā nākotnes pilsētu. Man tā kaut kādā ziņā atgādināja Dubaiju. Palmas. Pludmales promenāde. Tiek būvētas augstas viesnīcas. Un naktī pilsēta iemirdzas krāsainās gaismiņās. Mēs Batumi pavadījām 2 sava Gruzijas ceļojuma dienas – pirmo un pēdējo. Pastāstīšu, ko Batumi noteikti ieteiktu apskatīt.

Ko apskatīt Batumi Miracle park? Alfabēta tornis, panorāmas rats un Ali un Nino skulptūra.

Miracle park atrašanās vieta

Šeit vienā vietā sadzīvo stāsti par traģisku mīlestību, Gruzijas unikālo kultūru un jautriem vasaras vakariem.

Ko apskatīt Batumi miracle park - skats ar panorāmas ratu, Alfabēta torni un mīlestības skulptūru

Bijām tur vairākas reizes. Vispirms pa dienu, lai izbrauktu ar panorāmas ratu. Paskatījāmies uz jūru un pilsētu no nedaudz augstāka skatu punkta. Brauciens nebija garš, bet mēs to izbaudījām.

Batumi panorāmas rats un bāka naktī

Apskatījām arī Mīlestības skulptūru. Tas diemžēl ir viens no traģiskajiem mīlas stāstiem. Skulptūrā attēlotais vīrietis un sieviete kustās viens otram pretī. Liekas viņi tiecas pēc skūpsta. Tad viņi uz brīdi saplūst vienā, lai pēc tam atkal attālinātos. Atbilstoši stāstam, kas esot iedvesmojis šo mākslas darbu – tad, kad Ali un Nino, mīlnieki, kas nākuši no dažādām pasaulēm, beidzot varētu būt kopā, viņus šķir nāve.

Ali un Nino skulptūra

Pēdējā vakarā atgriezāmies apskatīt parku tumsā. Jo Batumi gandrīz viss izskatās labāk tumsā. Tad īpaši izcēlās izgaismotais alfabēta tornis. Tā dizains, manuprāt, ir ļoti labi izdomāts – spirāles veido DNS, kurā iepīti gruzīnu unikālā alfabēta burti. 

Batumi alfabēta tornis naktī

Batumi neparastās arhitektūras pērles.

Iedomājieties otrādi apgāztu, mazāka izmēra Balto namu (meklē šeit). Gruzijas lielās pilsētas izceļas ar kreatīviem arhitektūras risinājumiem. Skaties un brīnies. Batumi pie šīs kategorijas es pieskaitītu māju ar panorāmas riteni tās sienā, kura tika uzbūvēta, bet vēl aizvien stāv tukša (meklē šeit). Viesnīcu, kas veidota, lai izskatītos līdzīga Kolizejam.

Māja ar panorāmas ratu sienā

Un Čačas torni (meklē šeit). Nevis dēļ tā izskata, bet dēļ idejas, ka no tā strūklakām ūdens vietā varētu tecēt alkohols (gruzīnu slavenā čača).

Čačas tornis

Batumi bulvāris – ne tikai pastaiga gar jūru.

Batumi Boulevard Fountains atrašanās vieta

Batumi bulvāris nav tikai 7km gara promenāde gar jūru, kur iespējams doties garās pastaigās un naktī vērot uguns dejotāju šovu. Tas ietver sevī arī skaistu, zaļu parku ar kokiem, kolonnām, strūklakām.

Mēs savu pastaigu sākām no Miracle park pa promenādi, kura gan dienā, gan vakarā bija pilna ar priecīgiem tūristiem un uzkodu stendiem. Vienā pusē jūra, otrā palmas un tālāk pilsēta.

Batumi bulvāra palmas un velosipēdistu celiņš

Pēc maza brītiņa ieraudzījām sānu ceļu uz skaistu laukumu. Vienu no mūsu mīļākajiem Batumi. Iespējams tāpēc, ka tur ir bambusu audze. Bambusi mani vienmēr ir fascinējuši. Vai arī tāpēc, ka tur ir strūklakas, kas dienas laikā izskatījās diezgan parastas, bet naktī tās tika izgaismotas un sāka “dejot”, šaudoties dažādos augstumos. Muzikantu skulptūras kolonnu galos “spēlēja” tām melodiju.  

Ja arī jūs, tāpat kā es, meklējāt kartē Batumi dejojošās strūklakas, un apmulsāt, jo atradāt divas dažādas, nesatraucieties. Batumi tiešām ir divas dejojošās strūklakas. Šīs (kuras tikušas izveidotas jau 77. gadā) un otras, ezerā iepretim rotējošajai skulptūrai. Par tām pastāstīšu vēlāk. 

Bambusu audze
Batumi dejojošās strūklakas naktī

Tālāk devāmies pa parka daļu, kurā atradām skaisti apcirptus kokus, kolonnas, ziedošas puķes. Savukārt, ja turpinātu pastaigu pa promenādi, varētu redzēt vairākas skulptūras. Piemēram, tās cilvēku figūras ar sirdīm, kuras visticamāk esat redzējuši kādās bildēs.

Batumi bulvāra parks

Noskaidro mēness pozīciju, izmantojot astronomisko pulksteni Eiropas laukumā.

Batumi Europe squere atrašanās vieta

Laukumu ieskauj elegantas ēkas, vidū slejas augsta statuja, kas attēlo Medea ar zelta aunādu rokā. Tā simbolizē slavu un labklājību. Šeit atrodams arī astronomiskais pulkstenis, kurš rāda ne tikai laiku, bet arī saules un mēness stāvokli, zodiaka zīmes un citus parametrus.

Ēka eiropas laukumā
Batumi astronomiskais pulkstenis

Argo trošu vilcieniņš, kas paceļ nervus kutinošā 256m augstumā

Argo cable car apakšējās stacijas atrašanās vieta

Sagatavojieties pacelties virs mājām un koku galotnēm. Abos galos, uzsākot kustību, bija tāds nedaudz aizdomīgs paātrinājuma moments, bet viss bija kārtībā, man vienkārši bija nedaudz bail. Brauciens bija daudz garāks nekā Tbilisi. Droši vien tāpēc, ka paredzēts panorāmas skatu vērošanai, nevis lai nokļūtu no punkta A uz B.

Galā ir vismaz uz brīdi jāizkāpj ārā, jo atpakaļ vagoniņš dodas ar cilvēkiem, kas gaida rindā. Tāpēc saglabājiet biļeti atpakaļceļam. Galapunktā ir kafejnīca, vīna veikals un skatu platforma, no kuras var vērot gan apkārtni, gan to, kā brauc vagoniņi.

Argo trošu vilcieniņš un panorāmisks skats

Dejojošās strūklakas Ardagani ezerā – gaismu un skaņu baudījums.

Ardagani lake dancing fountains atrašanās vieta

Šī ir vieta, kur noteikti jāpiestāj vakarā, – gaismu, krāsu un mūzikas šovs ir iespaidīgs. Un pēc tam, kad saule ir norietējusi, vienā ezera pusē izgaismojas lunaparks, bet otrā košās krāsās iemirdzas augstceltnes. Kaut arī Batumi nav liela, vasaras naktīs šeit var noķert to “lielpilsētas noskaņu” ar neonu, augstām mājām un jautriem cilvēkiem.

Dejojošās strūklakas

Kur paēst Batumi? Izgaršo Gruziju.

Mēs pieļāvām kļūdu, domājot, ka iepriekš ēstuvi meklēt nav nepieciešams, gan jau gruzīnu ēdiens tur būs uz katra stūra. Bet izrādījās, ka kafejnīcu un restorānu izlase Batumi ir ļoti internacionāla, tāpēc nācās pastaigāt apkārt līdz atradām vietiņu, kur var nobaudīt kārtīgu Adžārijas hačapuri. Kopumā mums ļoti garšoja maltītes divās ēstuvēs – Heart of Batumi un Sazandari. Jāsaka, ka Sazandari, viss bija krietni asāks, bet, cik saprotu, gruzīnu ēdieniem ir jābūt asiem.

Nogaršo Adžārijas hačapuri.

Iztēlojieties tikko ceptu, karstu maizes laiviņu, kurā iekšā ir izkusis siers – tas biezpienīgais, nedaudz sāļais. Un tajā peld trekns klucis sviesta, bet pa virsu ir svaiga ola. Tu nolauz laivas kraukšķīgo galiņu un ar to lēni iemaisi olu un sviestu sierā. Pēc tam katru nolauzto maizes gabaliņu kārtīgi izmērcē šajā masā un ēd.

Gruzijā ir daudz dažādu maižu. Un vairāki dažādi hačapurī (maize ar sieru) veidi. Bet tieši sātīgais Adžārijas hačapuri bija tas, kurš nozaga mūsu sirdis pirmajās pusdienās Batumi, un pēc tam mēs to pasūtījām visās vietās, kur ēdām. Salīdzināšanai. Izpētījām, ka maize, kas izmantota hačapūri pamatnei dažādās kafejnīcās atšķiras. Reizēm tā vairāk atgādināja picas mīklu, reizēm lavašu, bet tā vienmēr ir garšīga.

Hačapuri maize Gruzijā

Miks teica, ka Batumi galīgi nebija tādā, kā viņš bija gaidījis. Ja neskaita klaiņojošos suņus uz ielām. Un es piekritīšu – Batumi ir ļoti atšķirīga no visas pārējās Gruzijas. Tajā vairāk redzamas citas kultūras. Bet tas nenozīmē, ka tajā nebūtu savu pērļu. Gluži otrādi, es teiktu, ka, dodoties ceļojumā uz Gruziju, ir vērts dienu vai divas piestāt šajā pilsētā, lai izbaudītu arhitektūru, izklaidi un atpūstos pludmalē. Dažādība tikai paspilgtina ceļojuma paleti.

Un kur tālāk? Mēs īrējām mašīnu un braucām uz Kutaisi pusi pabaudīt dabu. Par to jau drīzumā.

Ko darīt lidojuma laikā, lai nebūtu garlaicīgi

Ko noteikti noskaidrot pirms doties ceļojumā uz ārzemēm, lai izvairītos no liekām problēmām

Ko apskatīt Kutaisi apkārtnē - skats ar mūri lietū

Dodamies tālāk – Ko apskatīt braucot no Batumi uz Kutaisi

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi