Mazāk zināmas apskates vietas siguldā - Kraukļu aiza

Ko vēl apskatīt Siguldā? Manuprāt, mazāk zināmas apskates vietas

Ko vēl apskatīt Siguldā, kad paši populārākie Siguldas apskates objekti jau izstaigāti? Mēs teorētiski zinājām, ka Siguldai ir vēl otra puse, kuru līdz šim apskatīt nebija sanācis (jo ar vienu dienu visam nepietiek), un nu beidzot aizbraucām un praksē izstaigājām, manuprāt, mazāk zināmus, bet pavisam noteikti ievērības vērtus apskates objektus Siguldā. Kraukļu kalna alu un Pēteralu, kuras atrodama Vējupītes gravā, kas pati par sevi ir skaista vieta pastaigai pie dabas – tāda kā ieleja mežā ar klinšu atsegumiem. Kā arī uztaisījām ašu pitstopu pie trešā augstākā ūdenskrituma Latvijā –  Daudas ūdenskrituma.

Šajā maršrutā bija daudz kāpelēšanas augšā un lejā, ko jāņem vērā izvērtējot vai šī pastaiga ir piemērota tieši Tev.

Izbraukuma maršruts: auto + pārgājiens

Ilgums: 1 diena

Izmaksas: Bezmaksas

Daudas ūdenskritums Siguldā

Atrašanās vieta kartē

Jautrs stāstiņš, kā mēs Daudas ūdenskritumu gandrīz palaidām garām. Smejieties droši! Man pašai arī liekas smieklīgi. 

Novietojām auto ceļa malā un devāmies zīmes norādītajā virzienā pa taciņu. Pēc kāda gabaliņa dzirdējām ūdens čalošanu un nogriezāmies. Tur ieraudzījām nelielu ūdens kaskādīti. Uz brīdi biju pilnīgi vīlusies –  kāds atkal atradis lenķi no kura nofotogrāfēt mazu ūdenskritumu, tā, lai tas izskatās liels, kad patiesībā tāds nav… Tomēr kaut kas šeit nelikās kā vajag, tāpēc  pirms mest plinti krūmos nolēmām vēlreiz pārbaudīt Google atrastās bildes. Vēlreiz ieskatoties attēlos sapratām ka, mazā ūdens kaskādīte pilnīgi noteikti neizskatās tāda kā Daudas ūdenskritums attēlos…

Pasmējāmies par sevi,  atguvām cerību un devāmies tālāk, kur pēc neilga laiciņa atkal izdzirējām ūdens čalošanu un atradām Daudas ūdenskritumu, kas patiesībā ir trešais lielākais Latvijā, un pavisam noteikti ir tāds pats kā bildēs. Runā (un arī uz zīmītes bija rakstīts), ka aukstā ziemā šajā ūdenskritumā veidojoties arī ļoti skaisti ledus kritumi.

Daudas ūdenskritums siguldā
05/2021

Tālāk ar auto devāmies Pēteralas ielas virzienā, kur atstājām auto uz ielas tuvākajā atļautajā vietā (pārējie objekti sasniedzami tikai ar kājām), bet cik saprotu tuvākā auto stāvvieta ir pie Paradīzes kalna, ja auto atstāj tur, tad visticamāk izdevīgāk būtu iet pretējā secībā nekā gājām mēs.

Taka gar Sateseles avotu un pilskalnu

Avotu Google maps kartē neatradu bet jādodas no Pēteralas ielas šajā virzienā un pa ceļam redzēsiet norādes zīmīti.

Mērķis bija apskatīt abas alas par kurām lasīsiet turpmāk, bet negaidījām, ka ceļš uz tām būs tik interesants.

Pa ceļam ieraudzījām zīmīti uz Sateseles avotu, paskatījāmies lejup – garas trepes ved dziļi lejā gar iespaidīgu sarkanorandžu klinšu atsegumu. Pašā apakšā caurulīte no kuras tek avotiņš. Papriecājāmies, uzņēmām bildes, gājām tālāk. Nonācām pie vietas, kur no kalna lejā paveras skaists skats uz koku galotnēm un kokā iekarinātas šūpoles. Pēc tam sākās mežš un trepītes, Vējupīte un citi skaisti dabas veidojumi. 

Mazāk zināms apskates objekts Siguldā - Sateseles avots
05/2021

Kraukļu kalna ala Kraukļu aizā –  vēl viena skaista ala ko apskatīt Siguldā

Atrašanās vieta kartē

Visi šķiet zina Gūtmaņa alu. Bet vai visi zina Kraukļu kalna alu ? Es personīgi to pieskaitītu pie mazāk zināmiem apskates objektiem Siguldā, jo nevienā no daudzajām skolu ekskursijām, kurās šajā pusē esmu bijusi, neviens nebija mani aizvedis līdz sarkani oranžajās Kraukļu aizas klintīs paslēptajai alai. Arī šī klints tāpat kā Gūtmaņa ala nav paglābusies no daudzajiem skrāpējumiem un gravējumiem ar cilvēku vārdiem un gadskaitļiem.  

Te pat blakus bija arī kāpnes uz Paradīzes kalnu, vēl vienu Siguldas apskates vietu, no kuras, kā runā, paveroties skaists skats (kam es pilnībā ticu, jo Siguldā daudzviet ir vērojami ļoti skaisti skati), bet tā kā saule jau bija norietējusi un sāka satumst, nolēmām, ka nevarēsim to izbaudīt pilnā krāšņumā, un gribējām vēl paspēt aši  aizčāpot uz pēdējo apskates objektu mūsu plānā – Pēteralu.

Ko vēl apskatīt Siguldā - Kraukļu aiza
05/2021

Un vēl viena ala – Siguldas Pēterala

Atrašanās vieta kartē

Devāmies tālāk pa gravu, pa trepītēm un koka laipām, gar kokiem un smilšakmens atsegumiem, sekojot norādes zīmēm uz Pēteralu. Tā savukārt izskatās kā šaura, gara plaisa smiltsakmeņu sienā, kas to padara nedaudz savādāku (manuprāt, diezgan svarīgi apskatot vairākas alas vienā reizē, lai neliktos, ka atkārtojas viens un tas pats). 

Pa ceļam uz alu vienā no klinšu iedobumiem, gar kuru veda koka laipas ieraudzījām arī rūķīša statuju. Nevaru gan apsolīt ka tā tur vēl būs, kad ekspedīcijā dosieties jūs, varbūt rūķītis pa nakti būs aizstaigājis kaut kur citur, bet tas bija pa pusei interesants pārsteigums, pa pusei kā aina no filmas, kurā statujas atdzīvojas un pašas pārvietojas uz visnegaidītākajām vietām.

Mazāk zināms apskates objekts Siguldā - Pētera ala
05/2021

Sigulda nebeidz pārsteigt.

Tik daudz ko apskatīt, ka dienām ir ko staigāt, kā arī sportiņš kārtīgs kāpelējot pa visām tām trepītēm. Cik gan tur kopā varētu būt pakāpienu? Reizēm gan ejot pa gravu uzmācās neliels uztraukums, ka ja nu no kāda no atsegumiem kaut kas birst lejā vai notiek kas tamlīdzīgs, bet tā kā šis ir staigāšanai izveidots maršruts, kur takas speciāli iekārtotas pieklusināju savu uztraukumu un iepazinu vairākus, manuprāt, mazāk zināmus apskates objektus Siguldā, kuri iespējams ieinteresēs arī jūs.

Ko apskatīt Siguldā ziemā - Velna klintis

Ko vēl apskatīt Siguldā?

Populārākie apskates objekti. Mēs gājām pārgājienā Ziemā, bet skaisti ir arī citos gadalaikos.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian