Pārgājiens pa Siguldu - skats ziemā

Ko apskatīt Siguldā? Pārgājiens ziemā, bet skaisti ir arī citos gadalaikos

Ko apskatīt Siguldā? Ideju ir vairāk nekā vienā dienā laika, tāpēc šoreiz izvēlējāmies apļveida maršrutu, lai auto varētu atstāt vienā punktā un pēc iespējas vairāk izstaigāt ar kājām, bet pārējos Siguldas apskates objektus pietaupīt kādai citai dienai. Aptuveni 14 km garā pārgājiena laikā redzējām gleznainus skatus pāri koku galotnēm, klinšu atsegumus, Gūtmaņa alu (kā tad bez tās) un kārtīgi saelpojāmies svaigu gaisu.

Neliels brīdinājums – ja plānojat pārgājienu pa Siguldu ziemā, kad viss piesnidzis – iesaku vispirms izvērtēt  savu sagatavotību, jo uz savas ādas izbaudījām, ka nogāzes, pa kurām ved taka ir slidenas un kāpjot lejā vairākas reizes paslīdējām, nokritām un divreiz pat neatlika nekas cits kā šļūkt lejā no kalna… Bet ja tas jūs nebaida – tad uzvelciet zābakus ar kārtīgām gropītēm, ielieciet somā termosu ar karstu tēju un dodieties piedzīvojumā. Citos gadalaikos šādai problēmai nevajadzētu būt.

Tips: Pārgājiena maršruts

Distance ar kājām: ~14km

Izmaksas: Bezmaksas

Ķeizarskats – skaista vieta Siguldā, kur palūkoties uz koku jūru no augšas

Atrašanās vieta kartē

Savu pastaigu sākām ar burvīgu skatu pāri koku galotnēm , kas tālumā saplūst tādā kā migliņā… viena no tipiskajām asociācijām ar Siguldu, ja nekļūdos. Šī varētu būt lieliska vieta kur klusi malkot tēju vai kafiju un skatīties uz upi, kas vijas lejā.

Siguldas Ķeizarskats ziemā
Ķeizarskats ziemā, Februāris 2021

Šeit mēs izvēlējāmies grūtāko ceļu un devāmies lejā pa diezgan stāvu kalnu, kurš ziemā bija īpaši slidens, lai gar upi dotos uz Velna klintīm. Pēc Google maps iznāk, ka ir alternatīva versija – doties pa ceļu līdz Kājnieku tiltam un tad no kājnieku tilta pa taciņu līdz klintīm, ko visticamāk var izmantot, ja laika apstākļi kāpienu lejā no kalna padara pārāk bīstamu, tomēr, tā kā paši izvēlējāmies doties lejā pa kalnu, šo alternatīvu nevaru pilnībā izvērtēt. 

Velna klintis un taka gar Gauju

Aptuvena atrašanās vieta kartē

Kādu laiciņu sanāk baudīt mieru ejot pa skaistu meža taku, gar upi , līdz vietai, kur otrā Gaujas pusē redzami orandžbrūni klinšu atsegumi un tajos paslēpta arī Velnala, kas esot sena kulta vieta. Klāt šai alai gan, diemžēl, piekļūt nav iespējams.

Ko apskatīt Siguldā ziemā - Velna klintis
Velna klintis, Februāris 2021

Pārgājiens pa Siguldu turpinās ar Kājnieku tiltu pār Gauju

Atrašanās vieta kartē

Tiltu pamata uzdevums ir ļaut cilvēkiem šķērsot upi, bet nereti tie ir arī skaisti veidoti un fotogēniski – tāds ir arī Kājnieku tilts pār Gauju. Neatceros no kurienes nācis šāds ticējums, bet bērnībā kāds man stāstija, ka pirmo reizi dodoties pāri tiltam, pār kuru nekad neesi gājis, varot iedomāties vēlēšanos. Nezinu vai tas tiešām tā ir, bet par sliktu jau nenāk un ļauj staigājot padomāt par to, ko dzīvē vēlies.

Ko apskatīt Siguldā ziemā - kājnieku tilts
Kājnieku tilts, Februāris 2021

Ko var redzēt pastaigājoties pa Piķenes krauju

Aptuvena atrašanās vieta kartē

Tālāk turpinājām ceļu gar Gaujas otru krastu pa Piķenes krauju – pastaiga ved pa meža taku, bet vienā sānā redzami klinšu atsegumi, un ja uzmanīgi tiem seko tad ziemā , kad ārā ir kārtīgi mīnusi var ieraudzīt arī nelielu ūdenskritumiņu, kas sasalis veido lāstekas  un Mazo Velnalu, kuru var atpazīt pēc tādas kā kolonnas, kas sadala alas ieeju uz pusēm.

Jābrīdina, ka šeit vietās, kur sanāk kāpt uz leju ziemā ir īpaši slidens un jābūt uzmanīgam.

Mazā Velnala - Siguldas pārgājiens ziemā
Mazā Velnala, Februāris 2021

Tā kā interesantu vietu ko apskatīt Siguldā ir ļoti daudz, kad pēc garāka gājiena gar Gauju nonācām vietā kur virziena rādītājs uz vienu pusi rāda Tiltu pār Gauju, kas ļautu nonākt atpakaļ otrā krastā un apskatīt, piemēram, panorāmas ratu vai Livonijas ordņa pilsdrupas , bet otrā virzienā rāda uz Krimuldas pili, nonācām izvēles priekšā. Izlēmām, ka dosimies līdz Krimuldas pilsdrupām un tad pa kalnu lejā uz Gūtmaņa alu, bet no gūtmaņa alas uz Tiltu pār Gauju. Krimuldas pilsdrupas, diemžēl lielu iespaidu uz mani personīgi neatstāja – maz kas no tām saglabājies, bet Gūtmaņa ala likās gājiena vērta. Ja Gūtmaņa alu esat jau vairākkārt redzējuši, iespējams, jums interesantāk varētu likties izlaist šo maršruta daļu un uzreiz doties uz Tiltu pār Gauju.

Vai pastaiga pa Siguldu ir iedomājama bez Gūtmaņa alas?

Atrašanās vieta kartē

Šeit biju piestājusi vairākas reizes, bet tas bija tik sen, ka biju aizmirsusi cik šī ala patiesībā liela. Un pilna ar dažādiem skrāpējumiem no seniem laikiem. Šoreiz acīs iekrita vairāki gravējumi kas saistīti ar skolām. Interesants fakts ko es iepriekš nezināju – agrāk gravējumus uz alas sienām veikuši par samaksu.

Gūtmaņa ala Siguldā ziemā
Gūtmaņa ala ziemā, Februāris 2021.

Atpakaļ ceļš ar pieturu pie Panorāmas rata un lielā S! burta

Atrašanās vieta kartē

Atpakaļ devāmies pēc kartes, pa īsāko ceļu , kas ņemot vērā gabalu, ko bijām nogājuši līdz Gūtmaņa alai nebija nemaz tik īss, piestājot tikai vēl vienā punktā – pa trepītēm, kas ved augšup tieši aiz Tilta pār Gauju (augstais kāpiens bija īsts kardio treniņš) nonācām pie slavenā Panorāmas rata un populārās foro vietas – burta S ar izsaukuma zīmi.  Šeit var uzņemt, manuprāt, ļoti skaistas bildes, jo fonā paveras brīnišķīgs skats ar nogāzi un koku galotnēm. 

Siguldas S! apsnidzis
S! sniegā, Februāris 2021

Sigulda šķiet katrā gadalaikā ir citāda – vai vismaz sajūta ir citāda, tāpēc pat ja ir sanācis Siguldas apskates objektos paviesoties zelta rudenī, iesaku aizbraukt arī vasarā vai ziemā, paskatīties uz vietām un lietām caur citu krāsu filtru. Šis maršruts ir tikai viena ideja – vēl palika daudz neapskatītu vietu kā pašā Siguldā, tā tuvākajā apkārtnē par kurām, cerams, savos iespaidos varēšu padalīties nākotnē.

Mazāk zināmas apskates vietas siguldā - Kraukļu aiza

Ko vēl apskatīt Siguldā?

Mazāk zināmas vietas – Sateseles kanjons, Kraukļu aiza, Daudas ūdenskritums…

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi