Ko apskatīt Jaunpilī - gleznains skats pāri ezeram

Ko apskatīt Jaunpilī? Romantiska pastaiga saulainā vasaras svētdienā.

Ko apskatīt Jaunpilī? Apskati Jaunpils pili un ļauj sirsniņai papriecāties par brīnišķīgo skatu pāri Jaunpils dzirnavu ezeram. Piesēdi un ieelpo mieru parka šūpolēs. Nedaudz izloki kājas apskatot Kartavkalna dabas taku, kas piemērota vieglai, īsai pastaigai.

Izmaksas: Ja neiet pils muzejā – bezmaksas. Muzejā ieeja par maksu.

Kartavkalna dabas taka ko var apskatīt netālu no Jaunpils

Atrašanās vieta kartē

Dabas taka salīdzinoši īsa aptuveni 1,1km, entuziastiskiem staigātājiem var rasties mazuma piegarša, bet ja apvieno ar citiem apskates objektiem Jaunpilī, tad ir vērts piestāt un apskatīt, ko šis senais pilskalns var piedāvāt.

Kartavkalna dabas takas koka nocietinājums

Dabas takas pērle – lapegļu aleja, kas liks Tev sajusties pavisam mazam

Kartavkalna dabas takas sākumā mani pārsteidza Kartavkalna aleja, kurā ceļotājus sagaida milzīgas slaidas lapegles, blaus kurām cilvēks var sajusties pavisam sīciņš… Šādas milžu alejas man vienmēr izraisa apbrīnu, jo es saprotu, ka viens cilvēks savas dzīves laikā šādu brīnumu nevarētu izveidot – tas prasa ļoti, ļoti daudz laika, kurš mums nav dots.

Lapegļu aleja Kartavkalna dabas takā

Dodoties tālāk pa Kartavkalna dabas taku – mežš un neliela senlatviešu apmetnes rekonstrukcija

Takas centrā izveidota neliela senlatviešu apmetnes rekonstrukcija – vārti un mazs tornītis. Un, protams, nevar aizmirst koka vardi. Pēc tam Kartavkalna dabas taka ved caur mežam un otrā galā izved pie plaša lauka, kur tālumā var redzēt Jaunpils namus.

Un jā, vietas nosaukums ir saistīts ar Karātavām – vairāk par pilskalna vēsturi var izlasīt Jaunpils novada mājaslapā.

Kartavkalna Dabas taka ko apskatīt Jaunpilī

Jaunpils pils romantiskais šarms un notekcauruļu briesmoņi

Atrašanās vieta kartē

Noteikti vispopulārākais objekts ko apskatīt Jaunpilī. Skaistākais skats uz Livonijas ordeņa pili, manuprāt,  paveras no nelielās saliņas pils priekšā uz ko ved mazs tiltiņš.

Jaunpils pils

Bet atmiņā vispaliekošākie pēc manām domām ir briesmoņi, kas atrodami pie notekcaurulēm – vienas galā kaut kas zobains, otras sākumā pie jumta kaut kas sēž. Uzmeklējiet! Un nevar nepieminēt ezeru – skats pāri ūdenim tālumā saulainā dienā arī ir kā gleznā.

Jaunpils pils notekcauruļu briesmonis

Kas pilij vēderā? Pils pagalmā iekārtots krogs un uzmanību piesaista laika zoba apgrauztās velves? arkas? (skaties attēlā).

Pils iekšpusē ir muzejs, un cik saprotu ar gidu ir pieejamas ekskursijas arī pa pils telpām, bet mēs šoreiz papriecējām acis ar cilindrisko torni un citām detaļām tikai no ārpuses.

Jaunpils pils pagalms

Ko vēl redzēt Jaunpilī? Pastaiga Jaunpils parkā

Atrašanās vieta kartē

Pēc Jaunpils pils apskates var doties pastaigā pa plašo zaļo parku, kur iespējams pašūpoties šūpolēs, kas veidotas no soliņa un iekārtas milzīgā vecā kokā. Šeit viesojoties mēs satikām kādu vīru tā ap 80 ar pilnu ķerru disku, kurš parka lapenītē pašrocīgi atskaņoja vecās labās Latviešu dziesmas, un mūsu izbrauciena laikā radīja vēl īpašāku atmosfēru. Cerams ka mums visiem arī viņa gados būs tāds entuziasms!

Jaunpils pils parka šūpoles ko redzēt Jaunpilī

Kā arī vienā no Jaunpils parka kokiem ieraudzījām stārķu ligzdu ar visu iemītnieku – ja brauksies apskatīt Jaunpili pirms gājputni dodas prom visticamāk arī jūs varētu šo putnu satikt. Turpat ir arī Jaunpils baznīca – vienkārša bet glīta. 

Jaunpils baznīca starp kokiem

Kad pastāstiju saviem kolēģiem par brīvdienu piedzīvojumu apciemojot Jaunpils apskates vietas saņēmu jautājumu – Tu tur vēl nebiji bijusi? Tas taču ir pavisam tuvu Rīgai, tikai stundas brauciena attālumā. Kaut kad skolas laikos biju, bet tad skatījums uz dzīvi bija pavisam citāds. Šajā braucienā tika pārspētas manas ekspektācijas – ļoti skaisti, skats pāri ezeram un uz pili vasarā kā glezna, idēli romantiskai pastaigai ar otro pusīti un tā kā nav tālu no Rīgas, izbrauciens uz Jaunpili neprasīja lielu plānošanu, no rīta izdomājām un tajā pašā dienā vienkārši aizbraucām.

Lāčupītes dendrārijs

Lāčupītes dendrārijs

Alternatīvs pastaigas maršruts tajā pašā sapņainajā noskaņā

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi