Lāčupītes dendrārijs

Kur aiziet romantiskā pastaigā? Lāčupītes dendrārijs

Mazie, romantiskie džungļi, kas apslēpti mežā netālu no jūras. Sociālajos tīklos visbiežāk parādās bildes tieši ar fotogēnisko koka namiņu. Bet retāk gadās dzirdēt, ka šeit ir arī skaists, zaļš mežs, kas ideāls nesteidzīgām pastaigām svaigā gaisā, un piekraste, kurā pēc dendrārija apskates pie jūras pabaudīt mieru. Vislabāk, šķiet, uz šejieni aizbraukt siltajā laikā, kad zied rododendri, kas pārvērš to par mazu, klusu pasaku dārziņu, kurā doties jaukā, sapņainā pastaigā.

Tips: Pastaiga

Atrašanās vieta: Lāčupītes dendrārijs un dabas taka

Izmaksas: Bezmaksas

Pastaiga mežā ar iespēju nokļūt pie jūras

Meklējot dendrāriju, kārtējo reizi apmaldījāmies – pie Latvijas valsts mežu koka plāksnes aizgājām vispirms taisni līdz jūrai, tad paklaiņojām pa takām, kas atrodas no plāksnes pa labi… Bet īstenībā ir jāiet no plāksnes pa kreisi! Tomēr tas deva mums iespēju izstaigāties pa skaistām taciņām zaļā mežā, kur starp priedēm zemi sedz košas sūnas un mellenāji (ja nekļūdos, neesmu augu eksperts) – te valda piejūras mežu miers un svaigais gaiss.

Pastaiga pa mežu Lāčupītes dendrārijā
Mežs pie Lāčupītes dendrārija, Jūnijs 2020

Maldoties apkārt, uzgājām arī vietu, kur kādreiz bijis mazs tiltiņš, no kura pāri palikuši vairs tikai striķi un stiprinājumi.

Un pa taciņu iespējams nokļūt arī pie jūras, kur pasēdēt, pasauļoties vai ieturēt pikniku smilšainajā piekrastē, kas šķiet tikpat mierpilna kā mežs.

Salūzis tiltiņš
Apmaldījušies uzgājām salauztu tiltiņu, Jūnijs 2020.

Romantiska pastaiga augu valstībā

Kad bijām izmaldījušies pa meža takām, pirmie ziedošie krūmi bija pozitīva zīme, ka beidzot esam nonākuši uz īstā ceļa. Atzīšos, ka nevaru precīzi pateikt, kādi augi šajos mazajos džungļos atrodami, zinu, tikai ka noteikti ir rododendri un to, ka teritorija ir aizsargājama un tajā atrodami dažādi svešzemju koki un krūmi.

Tomēr mans zināšanu trūkums par šo tēmu nebija traucēklis – bija ļoti skaisti. Tieši pirms Jāņiem viss vēl ziedēja, bet vairs ne pašā pilnbriedā, pāris nedēļas atpakaļ droši vien būtu bijis vēl skaistāk. Un tiem, kam interesē (un kuri nezina), dendrārijā ir izvietotas arī mazas plāksnītes ar augu nosaukumiem.

Augi Lāčupītes dendrārijā
Viena no mazajām taciņām starp augiem, Jūnijs 2020

Fotovieta – slavenie namiņi

Kaut arī vietas nosaukumā izcelti dendroloģiskie stādījumi dabas takas pērle, kuru tik bieži sanāk redzēt bildēs sociālajos tīklos, protams ir augu valstībā paslēptais koka namiņš ar sūnaino, trijstūra jumtiņu un raibiem aizkariem.

Tur pat netālu izrādās ir arī otrs, mazs koka namiņš, kuram gan nav trijstūra jumtiņa, bet kurš, manuprāt, arī izskatās tikpat jauki, paslēpies kokos un dzeltenos ziedos. Nedaudz atgādina rūķu mājiņas. Bet rūķīši tur visticamāk nedzīvo, un uz namiņiem zīme, ka iekšā iet nedrīkst. Tad nu mani nedaudz sāka mocīt doma, kā gan cilvēki, kuriem šie namiņi pieder, jūtas, ka visi nāk un tos fotografē? Bet beigās vienalga tos nofotografēju – vismaz lai iedvesmotu cilvēkus uz šejieni atbraukt, paskatīties, cik te jauki.

Lāčupītes dendrārija namiņš
Namiņš Lāčupītes dendrārijā, Jūnijs 2020.

Uz šo vietu siltā laikā, manuprāt, varētu doties gan romantiskā pastaigā – randiņā (redzēju te dažādu vecumu pārus, arī jau sirmā vecumā, par ko bija īpašs prieciņš), gan uz šejieni varētu doties meklēt mieru zaļajos mežos un pie jūras. Iepriekš esam uz šejieni braukuši tieši lai pasēdētu pludmalē. Šajā reizē šeit piestājām garāka izbrauciena laikā, dodoties Engures virzienā, tāpēc droši teikšu, ka vietu var izvēlēties gan kā galamērķi, gan kā pieturas punktu.

1 dienas izbrauciena Kurzemes virzienā galamērķis Kolka

Ko vēl apskatīt tā paša izbrauciena laikā?

Turpini ceļu Kurzemes virzienā līdz Engurei vai Kaltenes Kalvām

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi