Nedēļas nogale Ventspilī - Govs ceļotāja

Atkal Ventspilī? Vēl viens foršs maršruts pa Ventspili vasaras brīvdienām.

Saulainas pastaigas pa Ostas promenādi ar lielajām bojām, gulšņāšana pludmalē un viesošanās Ventspils brīvdabas muzejā, atgriežoties pagātnē pie vecās malkas krāsns ar izņemamajiem metāla riņķiem, ko atceros no vecvecmāmiņas mājas. Nedēļas nogale piejūras kūrortā bez nepieciešamības iegādāties lidmašīnas biļetes. Dažas idejas ko darīt Ventspilī vasarā, ja laimējas tur pavadīt nedēļas nogali.

Tips: Izbraukums ar mašīnu vai autobusu un kājām

Ilgums: 2 dienas

Izmaksas: Ieejas maksa Piejūras brīvdabas muzejā. Pārējais bezmaksas.

Ventspils ostas promenāde un milzīgo boju izstāde

Atrašanās vieta kartē

Manā galvā ostas rajonam būtu jābūt kaut kam… izteikti industriālam, nemierīgam, iespējams drūmam… bet Ventspils ostas promināde pilnīgi un noteikti tāda nav. Tā ir skaista vieta mierīgai pastaigai saulainā vakarā, kur iekārtoti soliņi un milzīgu boju izstāde. Patiesībā gan tās ir parasta izmēra navigācijas bojas… tikai es nezināju ka tās mēdz būt tik lielas, tāpēc saku “milzīgas” (salīdziniet cilvēku un boju foto). Manas zināšanas par šo tēmu ir ļoti ierobežotas, bet pie katras bojas ir plāksnīte kādam nolūkam tā paredzēta, tāpēc ja izvēlēsieties šo vietu pastaigai visticamāk par šo tēmu uzzināsiet nedaudz vairāk. Un fonā skatu papildina osta.

Ostas ielas promenādes bojas - Ko apskatīt Ventspilī

Šajā pusē atrodamas arī pāris govis, tai skaitā mans šī brauciena favorīts, govs ar pleznām, kas izskatās kā pa pusei iemērkta naftā (atrodama Ventspils pils tuvumā).

Viena no Ventspils govīm

Zvejas kuģi kuros var uzkāpt – Azova un Grots

Atrašanās vieta kartē

Turpinot par jūrniecības tēmu – šos ūdens transpporta līdzekļus iespējams apskatīt pavisam tuvu, var pat uzkāpt izstaigāt klāju.

Un runājot par objektiem, kuros var uzkāpt – tur pat atrodams arī neliels skata tornis, no kura iespējams apskatīt pludmali no augšas.

Zvejaskuģi ko apskatīt Ventspilī

Ceļojums ir svarīgāks kā galamērķis – ceļš uz Ventspils dienvidu molu 

Atrašanās vieta kartē

Vispirms pa ceļam uz molu ievērojām mākslasskolas gleznojumus uz sienas, kas pavada gājejus krietnu gabalu – tajos var uzmeklēt dažādas asociācijas ar Ventspili, piemēram, to zābaku ar lielo muti no Reņķa dārza vai Ventspils pils aprises. Veids kā padarīt savu ceļu interesantāku – izaicinot sevi vai ceļabiedrus izskaidrot visu attēlu saistību ar Ventspili. Pastaigas laikā satiksi arī govi Matrozi, kā arī uzmanību visticamāk piesaistīs interesantās formas (bloki?) no kā mols veidots. 

Ventspils mols

Ventspils Enkuru taka

Atrašanās vieta kartē

Enkuru taka ar lielajiem, senajiem enkuriem man asociējas ar bērnību – šķiet ka tā šeit bijusi mūžīgi. Un tā pārceltuve pāri dīķītim, kur var aiz ķēdes pārvilkties uz nelielas koka platformas no viena ūdenskrātuves gala līdz otram, tā arī vēl funkcionē. Šeit ir arī šķēršļu josla bērniem “Džungļu taka”, kur var kāpelēt un līst cauri dažādiem šķēršļiem. 

Ventspils enkuru taka

Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja iespaidīgās vējdzirnavas

Atrašanās vieta kartē

Piejūras brīvdabas muzeja ievērojamākais eksponāts, manuprāt, ir vējdzirnavas – lielas, gaišas, tajās var ieiet iekšā un apskatīt kas dzirnavām vēderā. Neaizmirsti arī izlasīt nostāstu par indiāņa statuju!

Dzirnavas Ventspils brīvdabas muzejā - nedēļas nogale Ventspilī

Citas celtnes manām ne-vēsturnieka acīm liekas diezgan līdzīgas brīvdabas muzejiem Rīgā un Jūrmalā, iespējams ielūkoties dzīvojamajās mājās un klētīs, vasaras virtuvē kas ir neliela mājiņa ar lielu katlu. Interesants ir senais pulkstens, kurā iekarināts liels akmens.

Pulkstens Ventspils brīvdabas muzejā

Ventspils pludmale – sakopta un patīkama, negribējās doties prom

Atrašanās vieta kartē

Var ērti gulēt saulītē, var peldēties – ūdens jūnija vidū bija ļoti dzidrs un tīrs, bērniem ir šūpoles un citi kāpelējamie, kur piestāt, kad nepieciešams paņemt pauzi no smilšu piļu būvniecības. Pludmalei ir vairākas ieejas un pat ja esi otrā galā, dodoties pastaigā pa ūdeni, iespējams aiziet līdz molam. Vakarā iespējams noķert skaistu saulrietu, bet populāra foto vieta ir vides objekts – Latvijas kontūra kas uzstādīta kāpās, ja nekļūdos pie piektās ieejas.

Latvijas kontūra Ventspils pludmalē

Reņķa dārzs – vēl viena bērnības atmiņa

Atrašanās vieta kartē

Šeit atrodami vairāki objekti, kas attēloti sienas gleznojumos pie mola – kurus minēju jau iepriekš. Tas zābaks ar lielo muti, platmale… un dažas citas lietas, kas piederējušas milzim Lutausim. Kaut kā sireāla un tajā pašā jauka un bērnišķīga sajaukums.

Zābaks Renķa dārzā

Bet tas nav viss – šeit atrodami arī milzīgi kukaiņi, kuri man rādītos murgos un bariņš akmens aitiņu, kā arī plašs zaļš zālājs un soliņi kur atvilkt elpu.

Kukaiņa skulptūra Reņķa dārzā Ventspilī

Viss it kā jau zināms , bet tikko kā paiet pāris gadi, manuprāt, var braukt atkal un piedzīvot to pašu Ventspili no jauna – izstaigāt Ventspils apskates vietas, kuras palikušas siltā atmiņā un no jauna atklāt detaļas par kurām jau bija piemirsies. Šis maršruts lieliski piemērots divām dienām (ieskaitot gulšņāšau pludmalē), bet ja ar to ir par maz var iemest aci arī manā pagājušā gada Ventspils izbrauciena maršrutā, kurā stāstīju par Piedzīvojumu parku, nesteidzīgo braucienu ar mazbānīti un Tirgus laukuma pulksteni, kas spēlē īpašu melodiju.

Ventspils tvaika lokomatīve

Apskati idejas, kas apkopotas arī otrā Ventspils izbraukuma rakstā

Parunāsim par govīm un tvaika lokomotīvēm

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi