Brīvdabas muzejs Ragkāpas dabas takā - dzīvojamā telpa

Ko redzēt Ragakāpas dabas parkā un Jūrmalas brīvdabas muzejā?

Dažiem perfektais spēka kokteilītis ir no ingvera un citiem garšaugiem, bet citiem gada drūmajā laikā duku dod pastaigas piejūras gaisā un jaunu vietu iepazīšana. Ragakāpas dabas parks ir viens no tiem “ašajiem” koktēlīšiem – gatavs pavisam ātri, jo atrodas tikai ~20 km no Rīgas (atkarībā no kuras vietas rēķina). Un derēs tiem, kas meklē labāko variantu par zemāko cenu, jo Ragakāpas dabas parkā ieeja ir bez maksas. Un sastāvdaļu sarakstā ir tādi labumi kā jūras gaiss, pastaigu laipas, senas priedes un slepenā piedeva – Jūrmalas brīvdabas muzejs.

Laižam uz Ragakāpas dabas parku?

Galvenais tikai pirms došanās pārbaudi Jūrmalas brīvdabas muzeja darba laiku, jo tas salīdzinoši ātri veras ciet. Un atceries, ka sezonā iebraukšanai Jūrmalā jāiegādājas caurlaide.

Piejūras gaiss Ragakāpas dabas parkā un seno priežu stāsts

Atrašanās vieta kartē

Ragkāpas dabas taka vedīs augšā un lejā pa koka laipiņām un kāpnītēm – kā jau pa kāpām. Pastaigas laikā sanāk paskatīties uz mežu un taciņām no dažādiem augstumiem. Pa ceļa izveidoti arī vairāki soliņi kur piesēst, paelpot svaigo gaisu.

Ragkāpas dabas taka

Un pastaigas laikā nevar neievērot cik Ragakāpas dabas takā īpatnēji koki. Bet ja paši tiešām nepamanīsiet, tad informācijas zīmes jums pateiks priekšā. Un pastāstīs, ka priedes ir ievērojama vecuma un šeit stādītas, lai novērstu kāpu kustēšanos. Bet daudzas no tām tagad nokaltušas, žuburotas, mezglainas, saliekušās… citādas. Dažas labi iederētos kādā filmā par raganām (bet tas domāts labā nozīmē, jo ir interesanti).

Ragkāpas dabas taka

Jūrmalas brīvdabas muzejs – Ragakāpas dabas parka ne tik slepenā sastāvdaļa

It kā ar pastaigu pa skaistu dabas taku nebūtu pietiekami Ragakāpas dabas parks lutina arī ar iespēju ieskatīties vēstures lappusēs un uzzināt vairāk par zvejniecību. 

Atrašanās vieta kartē

Senlatviešu mājiņas Jūrmalas brīvdabas muzejā

Līdzīgi kā Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, šeit atrodamas senlatviešu mājas ar salmu jumtiem un citas saimniecības ēkas. Pa lodziņu ieskatījāmies pirtiņā, kas man atsauca atmiņā pirtspriekus bērnībā, kad ciemojos laukos, kur cilvēkiem nebija dušas, tāpēc viņi katru nedēļas nogali kurināja pirtiņu lai nomazgātos. Es atceros mazgāšanos pilnīgā tumsā, uz lāviņas, karstumā ar bērzu slotiņām un koka baļļu, kurā tiek ieliets ūdens, kas sakarsēts uz krāsns…

Ekspozīcija brīvdabas muzejā Ragkāpas dabas takā - senlatviešu sēta

Aizsapņojos. Atgriežoties pie ekspozīcijas.

Zveiniecības instrumenti Jūrmalas brīvdabas muzejā

Var ieskatīties arī dzīvojamajā istabā un ēkās, kur bija pilns ar, kā es tos saucu, “moku rīkiem”, bet kā citi cilvēki tos sauc, instrumentiem laivu un citu zvejniecības lietu pagatavošanai. 

Kā arī muzeja teritorijā redzamas laivas, enkuri, koka varde un peldratu reprodukcija. Un, protams, arī vēsturiskais zvejas kuģis “ Undīne”. Īsumā – ir iespēja apskatīt visādas interesantas lietas, ko ikdienas dzīvē diez ko bieži nesanāk ieraudzīt. 

Sena koka ēka Ragkāpas dabas takas brīvdabas muzejā

Turp (uz Piejūras brīvdabas muzeju) gājām pa koka laipām, atpakaļ – pa meža taciņām, lai nedaudz pamainītu skatus. Ja dodies ne tik siltā laikā noteikti ieteiktu uz Ragakāpas dabas taku paņemt līdzi termosu ar savu mīļāko silto dzērienu. Uz soliņu gan mums bija sacensības ar citiem dabas takas baudītājiem, bet izdevās atrast stūrīti kut piesēst, padzert tējiņu. Un pabijām arī pie pašas jūras. Ja esi liels staigātājs pa pludmali šeit varot aiziet arī līdz Lielupes ietekai jūrā. Paši līdz turienei čāpot gan neizmēģinājām. Ar Ragakāpas dabas parku vien pietika, lai diena būtu piepildīta.

Alternatīvas idejas Ragakāpas dabas parkam

Lilastes pludmale

Pārgājiens no Lilastes līdz Gaujas ieteikai jūrā

Tikai daba – bez piedevām

Sēra dīķi - vieta kur aizbraukt rudenī

Kur aizbraukt netālu no Rīgas

Idejas drūmajam laikam

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian