Kaltenes Kalvu dabastaka Kurzemē

Kaltenes Kalvas – vai otrie Pokaiņi? Akmeņu krāvumi un dabas taka.

Ar Pokaiņiem Kaltenes Kalvām noteikti ir zināma līdzība – arī šajā Kurzemes dabas takā atrodami mistiski akmeņu krāvumi un dažāda izmēra apsūnojuši akmeņi, kurus kā vēsta leģendas šeit esot sanesis velns. Ir teorijas, kas šo vietu saista ar senu svētvietu. Pēc maniem iespaidiem – nedadz raganīgs, brikšņains mežs. Takā iespīd maz gaismas. Tomēr tas nenozīmē, ka vietai būtu kāda nepatīkama enerģija, gluži otrādi. Tā ir ļoti mierīga vieta ko apskatīt Kurzemē. Pats takas maršruts gan ir īsāks nekā Pokaiņos – lokveida taka piemērota nelielai pastaigai koku ēnā.

Tips: Apskates vieta

Atrašanās vieta: Kaltenes Kalvas

Izmaksas: Bezmaksas

Dabas taka starp akmeņiem un kokiem

Pašā taciņas sākumā, kur jāuzmanās no saknēm akmeņu nebija daudz. Likās dīvaini, tā taču tiek saukta par lielāko Kalvu (laukakmeņu krāvumu) Latvijā. Arī koka laipas, ko redzēju fotogrāfijās pašā sākumā nebija… sāku uztraukties. Pretī nāca cilvēki, pajautājām, vai tur uz priekšu kaut kas ir. Uz ko saņēmām atbildi – jā, ir un ļoti skaisti! Šādu vārdu iedrošināti gājām tālāk.

Un pēc brīža paradījās akmeņi – pa vienam vai bariņos, lielāki un mazāki, tie lien ārā no zemes.

Gan uz takas (vietām sanāk iet pa zemes taciņu, bet tālāk pavisam nesen atjaunota koka laipa un trepītes), gan abās laipas pusēs starp kokiem viss piebērts ar akmeņiem. Izskatās skaisti.

Kaltenes Kalvu taka starp akmeņiem
Taka Kaltenes Kalvās, Jūnijs 2020.

Kuri apskates objekti Kaltenes Kalvās vislabāk palika atmiņā

Dabas takā atrodami arī pāris īpaši lieli akmeņi. Stāsta, ka agrāk šeit akmeņu bijis vēl daudz vairāk, un dažādāki, bet Kalvas diemžēl izpostītas izmantojot materiālus ceļu būvei. Tagad tām ir aizsargājams statuss.

Vienā vietā sakrauta neliela akmeņu piramīda – ieraudzīju un domāju, ooo, pirmais krāvums. Bet izrādās, ka šāda speciāli veidota kaudzīte ir tāda vienīgā un ka visa šī vieta skaitās viens liels akmeņu krāvums!

Liels akmens Kaltenes Kalvu dabastakā
Viens no lielajiem akmeņiem, Jūnijs 2020.

Redzējām arī akmeni uz kura sabērta vesela kaudze monētiņu. Spriedām, ka tie ir ziedojumi, tomēr nezinu kam, un ko šeit atstājot kādu centu var pieburt. Tajā brīdī attapos ka esam šeit atbraukuši tieši saulgriežos – kāda sakritība. Tomēr nekādas neparastas parādības nenovērojām, viss bija mierīgs un kluss.

Papildus maršrutā izvietoti arī mazi stendiņi, kas informē par to, kādi augi šeit aug un kādi dzīvnieciņi dzīvo šajos mežos, kas man likās jauka piedeva.

Akmeņū krāvums Kaltenes Kalvās
Akmeņu piramīda, Jūnijs 2020.

Cilvēku nebija daudz, bez mums vēl viena kompānija, kas ļāva izbaudīt nesteidzīgu pastaigu mierā un klusumā. Bet priekš manis, personīgi, taka bija nedaudz par īsu (aptuveni 1,7 km), tāpēc es to neizvēlētos kā vienīgo izbrauciena galamērķi, ja ceļo tālāku gabalu, bet skats ir visnotaļ neparasts un, protams, skaists. Tāpēc Kaltenes Kalvas, manuprāt, labi iederas kā viens no pieturas punktiem garāka izbrauciena laikā, kad braukā pa dažādām apskates vietām Kurzemē. Turpat ir arī Kaltenes akmeņainā piekraste, kas kā runā, esot burvīga vieta.

1 dienas izbrauciena Kurzemes virzienā galamērķis Kolka

Ko vēl apskatīt tā paša izbrauciena laikā?

Piestāj arī Engures ezera pļavās un Lāčupītes dendrārijā

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi