Birštonas minerālūdens iztvaikošanas tornis

Birštona – relaksācijas stūrītis Lietuvā, netālu no Kauņas

Birštona ir gluži kā Jūrmala, tikai bez jūras. Jūras vietā šai Lietuvas pilsētiņai ir iedalīta upe, gar kuru var doties laiskās pastaigās, bet “veselīgo” gaisu ražo minerālūdens iztvaikošanas tornis. Kūrortpilsētiņas noskaņu papildina spā viesnīcas, un pilnam komplektam atliek tikai pievienot skatu torni, kas paceļas virs koku galotnēm. 

Kā mēs Birštonā nonācām? Gribējās sadalīt garo pārbraucienu no Polijas līdz Latvijai divās mazākās daļās, lai pēdējās Eiropas ceļojuma dienas nebūtu drūms pelēks mākonītis, kas aizēno pārējos piedzīvojumus. Un pēc piedzīvojumiem un staigāšanas pilnas nedēļas vakars mērcējoties baseina siltajā ūdenī izklausījās lieliski. Bet mēs jau nebūtu mēs, ja neizietu mazā ekskursijā pa pilsētu.

Birštonas skatu torņa vilinājums (+pastaiga gar upi)

Tornis kas paceļas augstu virs koku galotnēm

Atrašanās vieta.

Darba laiks.

Tas moments, kad Tu iebrauc pilsētā, virs koku galotnēm ieraugi skatu torni un tev gribas iesaukties “Ooo! Es gribu tur uzkāpt!”

Kā gan lai pretojas šim vilinājumam, ja skatu tornis lielās ne tikai ar iespaidīgu augstumu, bet arī ar skaistu dizainu? Un baumo, ka no augšas varēšor redzēt gleznainus upes līkumus. Tāpēc, kamēr vēl ir gribasspēks, noraidīsim baseina vilinošo piedāvājumu un dosimies mazā ekskursijā.

Birštonas skatu tornis

Uz Birštonas skatu torni, pa meža taciņu gar upi

Skatu platformas atrašanās vieta.

Tā kā viesnīca kurā paliekam slēpjas mežā, lai nokļūtu līdz tornim dodamies pa skaistu, bet mazliet izaicinošu, taciņu starp kokiem. Par izaicinošu es to iesaucu tāpēc, ka taciņa iet kā pa kalniem – augšā un lejā. Varētu teikt ka tā ir iesildīšanās pirms lielā kāpiena.

Ceļā mūs pavada arī upe. Tās skaistums nav palicis nepamanīts – kaut kur pa vidu uztaisīta pat neliela skatu platforma upes līkumu vērošanai.

Arī tiem, kuri paliek citās viesnīcās un dodas uz skatu torni no otras, pilsētas puses, šī taciņa varētu noderēt nelielai pastaigai mierā un klusumā.

Nemuna upe Birštonā

Kāpiens 45 m augstumā

Lai torņa virsotni sasniegtu nākas kārtīgi pasvīst. Izskatās, ka torņa viducī paredzēta vieta liftam, bet lifts nav uzbūvēts, tāpēc tevi sagaida pamatīgs kāpiens.

Uz rinķi, uz rinķi, uz rinķi, piestāt paskatīties pa trijstūra formas lodziņu, un atkal uz rinķi… Līdz beidzot esi nonācis augšā, no kurienes paveras elpu aizraujošs skats.

Skats no Birštonas skatu torņa

Visapkārt ir meži un lauki. Vienā pusē starp kokiem vijas upe, kuras ūdens atstaro debesis kā spogulis. Otrā pusē, izkaisītas pilsētas mājiņas. Laiks uzņemt bildes desmit dažādos lenķos.

Skats no Birštonas skatu torņa

Nu jau domas arvien vairāk un vairāk riņķo ap baseinu. Bet Birštonā ir vēl viena vieta, kas mums noteikti jāredz.

Kas ir minerālūdens iztvaikošanas tornis? Mineral water graduation tower “Druskupis”

Atrašanās vieta.

Vai tas ir citplanētiešu šķīvītis? Vai tas ir kaut kas dzīvs? Izrādās, ka tā ir visai neparasta konstrukcija, kas ražo “veselīgu” gaisu.

Birštonas minerālūdens iztvaikošanas tornis

Kad esam izgājuši cauri Birštonas Centrālajam parkam un apskatījuši takas malās izstādītās statujas (vai esmu vienīgā kurai tie trīs kraukļi liek justies neomolīgi?), tavā priekšā paverās tāda kā cilindra formas ēka ar logiem.

Bet, kad tu pieej pāris soļus tuvāk, tu saproti, ka sienas ir vaidotas no maziem zariņiem. Kad tu pieej vēl tuvāk, tu saproti, ka pa šiem zariņiem nepārtraukti tek ūdens. Tad no šejienes nāk tā nomierinošā tekošā ūdens burbuļošana!

Minerālūdens iztvaikošanas torņa siena tuvplānā

Šis ir tas stāsts par to, ka varētu stundām ilgi stāvēt un skatīties, kā tek ūdens. Tomēr vēl interesantāk ir ieiet ūdens iztvaikošanas tornī iekšā.

Cilindrā ir izveidots tāds kā tunelis, kurā valda pustumsa. Tu ej cauri, elpo veslīgo gaisu, kas rodas minerālūdens iztvaikošanas rezultātā un nomierinošā ūdens tecēšanas skaņa tevi apņem no visām pusēm. Zen. 

Minerālūdens iztvaikošanas torņa iekšpuse

Birštonas prominādes mierīgais ritms

Atrašanās vieta.

Tepat netālu ir arī upes promenāde, tāpēc noteikti aiziesim arī uz to, paskatīties uz krastā pietauvotajiem atpūtas kuģīšiem. Runā, ka ar tiem varot arī izbraukt. Bet to gan citreiz.

Man protams obligāti jāuztaisa Instagramīgā bilde šūpolēs, kas norāda uz dažādām pilsētām. Es jau neko nesaku, bet kāpēc nav zīmītes uz kādu no Latvijas pilsētām?

Šūpoles Birštonas prominādē

Kas gan var būt relaksējošāks par mierīgu pastaigu pa bruģētu taciņu, gar upi vasaras vakarā, kad bruģakmeņi vēl izstaro dienas siltumu un apkārt valda pilnīgs miers?

Nu, vispār ir vēl viena lieta, kas mums palīdzēs relaksēties vēl vairāk.

Birštonas promināde

Relaksācija Birštonas viesnīcas burbuļvannā un pirtīs

Nu tad beidzot ir laiks pavārīties burbuļvannā līdz pirkstiņi kļūst krunkaini.

Spā viesnīcas un sanatorijas Birštonā ir vairākas, atliekt tikai izvēlēties savam maciņam atbilstošāko versiju. 

Mēs izvēlējāmies ietaupīt un noīrējām ekonomiskās klases nummuriņu Royal Spa Residence, kam, protams, bija savi plusi un mīnusi. Istabiņā ir tāda, sanatorijas noskaņa un interjērs nav tas modernākais, tā ka tur pārāk daudz laika negribas pavadīt. Bet brokastis, neatkarīgi no nummuriņa klases, ir karaliskas. No kūkām līdz pat griķiem. Mēs pārēdāmies. 

Un pats galvenais, protams, ka ir divas burbuļvannas, tvaika pirts, sauna un baseins, kurā var mērcēties neierobežotu laiku. Nu, vismaz līdz ūdens relaksācijas zonu slēdz ciet. Un ja budžets atļauj tad šajā viesnīcā esot pieejami arī šikāki nummuriņi. Tā vismaz var spriest pēc bildēm Bookingā. 

Es baseinos bildes netaisu, tāpēc šeit būs bilde ar viesnīcas plašo pagalmu kurā atradīsi šūpuļtīklus, mini baskāju taku un zem nojumītes slēpjas minerālūdens baseiniņš, kur nomazgāt kājas.

Lai Tev releksējošs vakars!

Birštonas Royal Spa residence pagalms

Brirštonai noteikti piemīt mierīgs ritms. Kā nekā šo vietu dēvē par kūrortpilsētu. Manuprāt tā ir lieliska pietura, ja nepieciešams braukt no Polijas uz Latviju un sadalīt braucienu vairākās daļās. Bet labi varētu iet kopā arī ar turpat netālu esošās Kauņas apskati, ja vēlies pavadīt brīvdienas Lietuvā.

Zamek Ogrodzieniec pils Orlich Gniazd parkā

Iepriekšējās ceļojuma pieturs Polijā

Lieli akmeņi, sagruvušas pilis un Varšavas vecpilsētas šarms

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian