Ženēvas panorāma

Ko apskatīt Ženēvā? Šveices ceļojuma 3./4. diena

Salīdzinājumā ar citiem Šveices ceļojuma pieturas punktiem Ženēva ir daudz industriālāka. Paskaties pa kreisi – ANO galvenā mītne, paskaties pa labi muzejs, kas skaita laiku līdz pasaules bojāejai, paskaties pār plecu – Eiropas kodolpētniecības centra CERN iespaidīgais kupols. Bet, kad pilsētas kņada apnikusi, atliek doties uz miera oāzi pašā pilsētas centrā – kristāldzidro Ženēvas ezeru… Kurā pilsētā vēl var redzēt tādus kontrastus?

Nu tad dosimies noskaidrot, ko apskatīt Ženēvā.

Un, par cik Ženēvas apskatei ar vienu dienu nepietiek, sadalīsim apskates vietas divos mazākos maršrutos:

Man vienu krūzīti miera – Ženēvas ezera promināde

Tu taču zini kas ir oāze? 

Tu ej pa cilvēku pilnām ielām, kāds kaut kur steidzas, kāds biznesmenis runā pa telefonu, kaut kur pīpina kāda mašīna. Tipiska pilsētas burzma. 

Un tad ielas galā, start mājām, tavā priekšā paveras skats uz ezeru, tik plašu kā jūra. Tā ir īsta miera oāze pilsētas centrā. 

Ženēvas ezera promināde

Visi saka – dzidri zilais Ženēvas ezera ūdens. Bet patiesībā šim ūdenim ir 50 nokrāsu. Viss atkarīgs no laikapstākļiem. Reizēm ūdens ir kristāl dzidrs, ja pieiesi tuvāk redzēsi krociņas dzelmes smiltīs. Bet ja laiks ir apmācies un pretējā pusē esošie kalni slīgst dūmakā, ezers var būt arī diezgan tumšs un draudīgs.   

Ja maciņš atļauj var doties ķert mieriņu pie kafijas tases kādā promenādes kafejnīcā ar skatu uz desmitiem baltu laivu un jahtu, kas atpūšas ūdenī. Bet ja gribas ietaupīt, var uzreiz doties lēnā pastaigā pa promenādi.  

Vai Jet d’Eau būs ieslēgts?

Atrašanās vieta.

Tu dzirdēji pareizi. Kaut arī 140 m augstais ūdens stabs ir pazīstams kā Ženēvas simbols, strūklaku mēdz arī izslēgt.

Vienu vakaru tu ej pa promenādi un apbrīno ar kādu spēku ūdens tiek šauts debesīs, bet jau nākamajā dienā tu vairs nespēj orientēties uz kuru pusi kas atrodas, jo strūklaka ir izslēgta. Tu skaties uz ezeru un ir tāda tukšuma sajūta dvēselē… Bez Jet d’Eau Ženēvas ezers nav Ženēvas ezers.

Jet d'Eau strūklaka Ženēvā

Bet runāsim par pozitīvo. Kad strūklaka ir ieslēgta tā ir patiesi varena. Bet kā jau visas varenās lietas, to vislabāk apbrīnot no attāluma, jo ūdens stabs ir tik milzīgs, ka pieejot pārāk tuvu klāt kakls lūst cik ļoti jāliec galva atpakaļ, lai uz to paskatītos. Un atkarībā no vēja virziena var sanākt arī neliela bezmaksas duša. 

Kur iemērkt kājas dzidri zilajā ūdenī? Ženēvas pludmales

Ja laiks ir silts, dzidrais ūdens pievelk kā magnēts. Gribas pataustīt. Vai tekstūra būs tāda pati kā krāna ūdenim?

Kad tevi sauc ezera nāras dziesma, tev ir iespēja apmeklēt kādu no Ženēvas ezera pludmalēm. Vispopulārākā peldvieta šķiet ir Bains des Paquis. Droši vien tāpēc, ka papildus pieejai ūdenim tur atrodas arī kafejnīca, kurā var nobaudīt ļoti garšīgu siera fondū, un laipas galā ir neliela bāka.

Otra pludmale Plage des Eaux-Vives atrodas pretējā ezera krastā, pa ceļam uz mūsu nākamo aktivitāti. 

Jāpiemin gan, ka Ženēvas ezera pludmalēs mīkstu smiltiņu vietā sagaida akmeņu masāža kājām. Izņemot Baby plage kur ir maza smilšu strīpiņa, par kuru vasaras sezonā, droši vien jācīnās ar zobiem un nagiem.

Ženēvas pludmale

Bet es teikšu ka pelēkie akmentiņu tūkstoši Ženēvas ezeram tīri labi piestāv. Iederas krāsu gammā. 

Atpakaļ laižam ar Ženēvas ūdens tramvaju – kuģīti

Neuztraucies, atpakaļ to pašu gabalu ar kājām nebūs jāiet. Šis tomēr ir atbūtas brauciens. Tāpēc laiks pabaudīt pilsētas skatus no cita lenķa.

Ženēvas ezerā iespējams izbraukt ar divu veidu kuģiem – ir lielie, šikie kruīza kuģi, kuros par atsevišķu samaksu var doties garos ainaviskos izbraucienos. Un ir mazie, ņiprie kuģīši, kas ietilpst pilsētas sabiedriskā transporta sistēmā. Kas savukārt nozīmē, ka šos mazos ūdens tramvajus var izmantot uzrādot dienas sabiedriskā transporta biļeti visām zonām.

Tāpēc M3 pieturā lecam vienā iekšā un izbaudām braucienu no viena ezera krasta uz otru, un skatu pa lielajiem logiem. 

Skats uz Ženēvas ezeru no kuģīša loga

Izmetīsim loku pa Ženēvas vecpilsētu un centru

Skaitām laiku līdz …?

Atrašanās vieta.

Kaut kur pa ceļam pamanīsi lielu ēku ar iespaidīgām skulptūrām uz jumta un taimeri, kas ar sarkaniem cipariem kaut ko skaita. Ik sekundi laiks līdz kaut kam – nezin kam sarūk. Bet cipari ir tik lieli, ka trauksmes sajūta vēl nerodas. Rodas tikai interese – ko šis pulkstenis skaita. Kādi ir tavi minējumi?

Ēkas fasāde ar taimeri

Izrādās, šis pulkstenis skaita laiku līdz brīdim kad saule eksplodēs. Un, ja tas tevi nepārsteidz, tad šeit būs vēl viens interesants fakts – iekšā esot arī maza bumba, kas uzsprāgs tajā pašā brīdī, kad eksplodēs saule.

Ko?

Labāk iesim tālāk, meklēt vecpilsētu.

Milzu karogi un šarmantas ieliņas

Aptuvenā atrašanās vieta.

Kā saprast, ka esi nokļuvis vecpilsētā? Es teiktu, ka pēc skaistajām, senatnīgajām strūklakām. Un veclaicīgajām ēkām un bruģētajām ieliņām.

Strūklaka Ženēvas vecpilsētā

Vispirms iziesim cauri “milzu karogu ielai”.

Nezinu kāds ir šīs ielas oficiālais nosaukums, bet Ženēvas un Šveices karogi, kas rotā abas ielas puses ir tik lieli, kā palagi. 

Uzreiz rodas sajūta par ko grandiozu. Un ieliņa pateicoties tiem kļūst vēl fotogēniskāka.

Ženēvas iela ar karogiem

Vecpilsētas noskaņu papildina Ženēvas arsenāla lielgabali

Atrašanās vieta.

Ja ar senām ēkām vien nepietiek, lai sajustu vēstures elpu, tad pilnam komplektam piemetīsim klāt vēl pāris senus lielgabalus, kas paslēpti ēnā, aiz Ženēvas vecā arsenāla kolonnām. 

Un neaizmirsti pievērst uzmanību arī mozaīkām uz aizmugurējās sienas – tās attēlo nozīmīgus periodus Ženēvas vēsturē. Vai tavas vēstures zināšanas ir pietiekami labas, lai atkodētu bildēs paslēpto nozīmi?

Ženēvas lielgabali

Sv. Pjēra katedrāle

Atrašanās vieta.

Šīs ēkas spico zaļgano torni, tāpat kā Jet d’Eu var redzēt jau pa gabalu. Tā ka, ja strūklaka ir izslēgta, tev ir vismaz vēl viens orientieris.

Bet tikai pieejot klāt var saprast, cik šī ēka patiesībā ir grandioza. 

Un mazliet izskatās tā, it kā tā būtu salikta kopā no dažādiem Lego komplektiem – katra daļa nedaudz savādāka.

Skats uz baznīcas torni cauri šķirbai

Pievērs uzmanību milzu kolonnām, gigantiskajām koka durvīm un smalkajiem vijumiem uz logiem. Vai ievēroji, ka no apakšas jumta daļa pie durvīm ir nokrāsota zila? Paspekulēsim kāpēc tā. Vai tur varētu būt kāda saistība ar debesīm?

Ja iegādājas biļeti ir iespēja apskatīt arī baznīcas interjēru un uzkāpt tornī, no kura paveras lielisks skats uz pilsētu.

Ženēvas svētā Pjēra katedrāle

Paspēlēsim šahu Parc des Bastions?

Atrašanās vieta.

Un ja jau nedaudz esam pievērsušies reliģiskajai arhitektūrai, tad aiziesim arī līdz Parc des Bastions, kurā atrodama Reformācijas siena. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka uz sienas skulptūrās attēloti ar reformāciju saistīti cilvēki un notikumi. 

Bet tiem, kam šī tēma nav tik tuva – Parc des Bastions piedāvā arī iespēju nedaudz paspēlēties ar milzu šaha vai dambretes kauliņiem. Re, kāds karalis jau apkritis! Šahs un mats.

Milzu šaha un dambretes figūras

Ko vēl apskatīt Ženēvā?

Kaut arī šajā Ženēvas braucienā tur vēlreiz nepaviesojos, gadījumā ja Tev ir vairāk laika un spēka, noteikti gribēju pastāstīt par vēl vienu apskates vietu – salauzto Krēslu, kas atrodas pretī Apvienoto Nāciju galvenajai ēkai. 

Kāpēc? Tāpēc, ka Salauztais krēsls (kurš starp citu ir milzīgs) sūta ļoti spēcīgu ziņu par protestu pret kājnieku mīnām. 

Un ANO galvenā mītne (kuru bez speciālas ekskursijas gan var redzēt tikai cauri žogam), ir viena no tām ēkām, kuru jāapskata kaut vai tāpēc, lai pēc tam draugiem atskaitītos, ka esi pats savām acīm esi redzējis tādu nozīmīgu iestādi. Lai gan – to pašu varētu teikt par daudzām Ženēvas ēkām…

Salauztais krēsls Ženēvā

Ar to arī mūsu mazais virtuālais ceļojums pa Ženēvu ir noslēdzies. Ceru, ka izdevās noķert Ženēvas ezera mieru, ieraudzīt vecpilsētas šarmu, un iespējams – saplānot pašam savu ceļojumu.  

Kāpjam Petit Montrond

Šveices 3. ceļojuma dienas rīta cēliens

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian