Ko apskatīt Talsos - Talsu promenāde

Ko apskatīt Talsos un ko redzēt Sabiles tuvumā? Kurzemes pieturpunkti

Ko apskatīt Talsos? Un ko redzēt Sabiles tuvumā? Viena izbrauciena laikā sanāk savākt gandrīz vai visus “klasiskā” Latvijas apskates brauciena punktus – skatu tornis, kas ļauj pacelties pāri koku galotnēm, mazs ūdenskritums, skaista pilsētas promināde… Un arī foto vieta – tā ar milzīgajām, krāsainajām pogām pie sienas. Braucam! 

Bet pirms sēžamies auto mazs brīdinājums. Sanāks braukt arī pa bezceļiem (zemes ceļiem, grants un akmeņu segumu).

Tips: Izbraukuma maršruts ar auto

Ilgums: 1-2 dienas

Ko apskatīt Talsos?

Talsu apskates objekti galvenokārt atrodami pilsētas centrā, starp Talsu pakalniem. Arī katram pakalnam, starp citu, uzstādīta zīmīte ar nosaukumu. Ja ir vēlme var mēģināt spēlēt spēli “atrodi visus”. Bet nedaudz ārpus Talsiem, vēl vienā paugurā – Kamparkalnā, iespējams palūkoties uz pasauli no vēl augstāka punkta.

Uzkāp Kamparkalna skatu tornī

Atrašanās vieta

28 metrus augstais koka skatu tornis ļauj bezbailīgajiem ceļotājiem palūkoties tālumā pāri koku jūrai. Lai palīdzētu orientēties augšā uzstādītas arī zīmītes kāda vieta kurā virzienā atrodama.

Skatu tornis Talsos
Skats no skatu torņa Talsos

Talsu promināde – apskati Latvijas sauli, milzu pogas un dodies pastaigā apkārt ezeram

Atrašanās vieta

Visskaistākā vieta, ko redzēt Talsos, manuprāt, ir ezera promināde – vienā ezera pusē izveidota pastaigu laipa, no kuras paveras gleznais skats uz strūklaku un Talsu namiem otrā krastā. Un runājot par gleznām – šeit izvietoti arī attēli ar dažādu autoru, stilistiski atšķirīgiem mākslasdarbiem, kuros attēloti Talsi.

Talsu promenāde - ko redzēt Talsos

Otrā ezera pusē atrodams vides apskates objekts – Latvijas saule. Ja esi šeit, rūpīgi ieskaties un zeltītajā lodē mēģini atrast Latvijas kontūru.

Latvijas saule talsos

Un kā nu bez foto vietas – Talsos apskatāmi ne tikai deviņi pakalni, bet arī deviņas košas pogas. Tās atrodamas uz Talsu tūrisma un aktīvās atpūtas centra sienas blakus ezeram.

Ko redzēt talsos - pogu siena

Apskati arī Talsu baznīcu – vienkārša, bet tajā pašā laikā majestātiska

Atrašanās vieta

Es teiktu – pievērs uzmanību skaistajiem grebumiem durvju augšā, bet patiesībā jau visa baltā baznīca ar spico torņa galu ir skaista. Pirmajā brīdī tā var šķist diezgan vienkārša, bet ieskatoties rūpīgi atrodas daudz interesantu detaļu.

Talsu baznīcas tornis

Ko apskatīt Sabiles tuvumā?

Šoreiz apskates vietas Sabiles apkārtnē, nevis pašā pilsētā – Pedvāles mākslas parks un Virsaišu ūdenskritums. Bet ja nav sanācis šajā galā būt, noteikti var iebraukt arī pašā Sabilē un apskatīt, piemēram, Sabiles leļļu dārzu. Bērnībā tas mani ļoti biedēja, bet tagad liekas diezgan interesants.

Ko apskatīt sabiles tuvumā - akmeņi Pedvāles parkā

Virsaišu ūdenskritums – 2010.g ģeovieta

Atrašanās vieta

Samērā neliels ūdenskritums, kurā pāri tādām kā akmens trepītēm (iežu slāņiem?) tek ūdens straumītes. Šī vasara bijusi diezgan sausa, tāpēc ūdens straume nebija tik aktīva kā bildē, kas pievienota vietas aprakstam. Tomēr glīti, vairāk var saredzēt reljefu kurām ūdens plūst pāri. Slapjā laikā, kad slidens ūdenskritumam diezgan grūti piekļūt – kāpjot lejā pa trepītēm jāuzmanās – daži pakāpieni ir nedaudz ļodzīgi.

Virsaišu ūdenskritums

Pedvāles mākslas parks – iespēja trenēt iztēli

Ieejas biļešu cenas un darbalaiks

Atrašanās vieta

Teikšu uzreiz šī vieta nebūs katra cilvēka gaumē. Mana ome droši vien jautātu kāpēc tajā akmenī iesprausts puļķītis… Bet man abstrakti mākslas darbi patīk, jo tie ļauj padarbināt iztēli, mēģinot saprast, kas darbā attēlots, un sniedz iespēju salīdzināt savu pasaules redzējumu ar saviem līdzbraucējiem. Vai tas akmeņu krāvums ir stikla kalns vai kaut kas cits? Vai arī Tu šajā metāla veidojumā saredzi pilsētu? Īsumā šī ir plaša pļava, kurā atrodami dažādi vides apskates objekti veidoti lielākoties no metāla un akmens.

Pedvāles mākslas parks Sabilē - ekspozīcija ar akmeņiem un bļodām

Šis izbraukuma maršruts ar apskates vietām Talsu pusē vairāk būs piemērots tiem ceļotājiem, kam patīk cilvēku veidoti apskates objekti ar nelielu dabas pieskaņu, nekā tiem, kuri meklē pārgājienu nepieradinātā dabā. Talsi šķiet, klusi un mierīgi. Teorētiski, ja ceļas agri un brauc no Rīgas var paspēt visu izbraukāt vienā dienā, bet ja gribas atpūsties mierīgi un nesteidzīgi – var sadalīt Talsu pusi un Sabiles pusi katru savā dienā un pa vidu pavadīt nakti kādā kempingā. 

Maršruta garums pēc Google maps vadoties, braucot Rīga (Vanšu tilts) – Kamparkalns – Talsu promināde – Virsaišu ūdenskritums – Pedvāles brīvdabas mākslas muzejs – Rīga (Vanšu tilts), sanāk ~ 258 km.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi