Ko apskatīt Raunā - raunas staburags

Ko apskatīt Raunā? Raunas staburags, pilsdrupas un citas skaistas vietas.

Ko apskatīt Raunā? Varētu stundām stāvēt pie Raunas staburaga un skatīties, kā no sūnām klātā ieža mazām straumītēm tek ūdens. Bet neskaitot šo dabas brīnumu, Raunā ir arī citi interesanti apskates objekti – iespaidīga izmēra pilsdrupas, Raunas Velnala, dabas taka… Un kopumā pati Raunas pilsēta ir sakopta un labiekārtota, prieks doties pastaigā pa šo vietu. 

Tips: Izbraukuma maršruts ar auto

Ilgums: 1 diena

Raunas pilsdrupas

Ieskaties kas Raunas Velnalai vēderā

Atrašanās vieta

Arī Raunā ir sava Velnala. Šī, kā vēsta informācijas zīme iepriekš bijusi aizgruvusi un tad atrakta. Iespējams tāpēc mazāk zināma. Lai gan, man šķiet par vietām ko apskatīt Raunā vispār runāts tiek salīdzinoši mazāk (ja salīdzinam, piemēram, ar tepat netālu esošajām Cēsīm).

Šī Velnala ir tāda viltīga. No sākuma tā izskatās diezgan maza. Bet…

Raunas velnala
07/2021

Izrādās lielākais alas kambaris ir paslēpts aiz stūra un atklājas tikai, kad jau esi sācis iet alā iekšā.

Ko redzēt Raunā - Raunas velnala

Taka ved arī tālāk

Raunas Velnala patiesībā ir viens no Veselības takas apskates objektiem. Dodoties tālāk pa taku cauri mežam, var nonākt arī pie Raunas vecajām ūdens dzirnavām, kas ir vēl viens objekts ko apskatīt Raunā. Tomēr jaatzīst, ka šeit mūs sagaidīja maza vilšanās. Mēs Raunu devāmies apskatīt viskarstākajā vasaras laikā, kad vairākas nedēļas bijusi +30 grādu tveice un karstums, kā rezultātā, visticamāk, krities ūdens līmenis. Jo mūsu vizītes ūdens tecēja tikai pa vienu mazu seno ūdens dzirnavu stūrīti, pārējā daļa bija sausa. Minu, ka mitrākā laikā, piemēram, pavasara palos šeit varētu izskatīties iespaidīgāk. 

Cik saprotu dabas taka ved arī tālāk līdz pat Raunas centram, tomēr mēs, iepriekš neiepazinušies ar informāciju, nokļūdijāmies un šeit griezāmies rinķī, tāpēc par tālāko takas gaitu nevaru komentēt.

Pastaiga pie Raunas velnalas

Raunas balto klinšu atsegumi un Raunas upe

Atrašanās vieta aptuveni šeit

Ja dosieties pa Raunas dabas taku, šie atsegumi būs viens no punktiem ko apskatīt. Bet ja vēlies tāpat kā mēs, apskatīt tikai baltās klintis, arī tas ir iespējams, nokāpjot lejā pilsētas centrā, pie tilta pāri Raunas upei, atsegumi redzami otrā krastā. No citiem klinšu atsegumiem tie atšķiras ar savu toni. Bet pati vieta pie lokveida tiltiņa, kur tek upīte, arī izskatās jauka. Tāds ātrais foto pitstopiņš.

Apskates objekts Raunā - Balto klinšu atsegumi

Raunas pilsdrupu augstie mūri un skaistais skats no kalna

Atrašanās vieta

Ir nācies redzēt diezgan daudz viduslaiku pilsdrupu – šīs, manuprāt, izceļas ar savu augstumu, un to, ka saglabājusies diezgan liela mūru daļa. Ir uzlikta zīme, ka iekšā iet nedrīkst, bet novērtēt var no ārpuses. 

Ko apskatīt raunā - Raunas pilsdrupas

Pie Raunas pilsdrupām izvietoti arī informatīvi stendi, un iezīmēta piena mājas un vēsturiskā bruģa vieta. No šejienes paveras arī skaists skats uz balto Raunas Luterāņu baznīcu un pilsētu lejā.

Skats no Raunas pilsdrupām uz baznīcu

Apkārtējā teritorija labiekārtota. Ir bērnu rotaļu laukumiņš, tālāk aiz pils skeitparks, futbola laukums un dīķis ar strūklaku vidū, pie kura varat mēģināt atrast īpašu ceļa zīmi, kas brīdina par pīlēm. Vai pašu pīļu ģimeni. Vai mēģināt ūdens dzelmē saskatīt kādu no lielajām zivīm.

Ceļazīme uzmanies pīles Raunā

Raunas staburags – unikāla apskates vieta Raunā, kas ienes sirdī mieru

Atrašanās vieta

Šī apskates vieta Raunā mani apbūra no pirmā acu uzmetiena. Pāri zaļām sūnām apaugušājam iezim mazām straumītēm tek ūdens. Sākumā man izskatījās, ka vietās, kur staburagam ir tādi kā caurumi ūdens tek pa iekšu, tomēr rūpīgāk ieskatoties izdarīju secinājumu, ka tas tomēr ir acu apmāns un ūdens plūst tam pāri. Nekad nebiju ko tādu redzējusi. Atslēgas vārds kas man nāk prātā – dzīvība.

Raunas staburags

Uz šejieni varētu nākt meditēt.  Vai nu skatoties kā plūst ūdens, vai arī rūpīgi papildinot šeit sacelto akmens tornīšu kolekciju. Uzcelt tornīti no akmeņiem tā, lai tas nesagrūtu patiesībā prasa diezgan lielu koncentrēšanos.

Tikai lūdzu – izbaudīsim šo skaistumu ar acīm un nedarīsim staburagam pāri un nekāpsim tajā vai neaiztiksim to ar rokām! Būtu žēl ko tādu zaudēt. 

Akmeņu torņi pie Raunas staburaga

Izrādās skaistu vietu ko apskatīt Raunā ir diezgan daudz – var saplānot veselu izbraucienu ar vairākiem nelieliem, bet jaukiem pieturas punktiem. Rekomendēju. Raunas staburags manu Vidzemes apskates vietu topā tagad ir līdzvērtīgā vietā Kazu gravas ūdenskritumam. Un ja grib redzēt vēl vairāk, Raunas apskati lieliski varētu apvienot arī kopā ar nelielu ekskursiju pa Cēsīm (~26 min brauciens ar mašīnu no vienas pilsētas uz otru).

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian