Purva taka Lielajos Kangaros

Lielo Kangaru dabas taka un Kangaru skatu tornis

Kad laiks kļūst dzestrāks, gribas aizbraukt uz kādu purvaināku vietu. Bet ko darīt kad Rīgai tuvākās purva laipas (Ķemerus un Cenas tīreli) jau izstaigātas? Gribējām atrast kādu vēl neiepazītu purva taku. Parakņājos internetā un stundas brauciena attālumā no Rīgas atradu Lielo Kangaru dabas taku, kas sevī ietver purva laipu un Kangaru skatu torni. Kāpām mašīnā un braucām izpētīt.

Atrašanās vieta kartē: Lielo Kangaru purva taka

Izmaksas: Bezmaksas

Lielo Kangaru skatu tornis un burvīgais skats no tā

Tā kā 33 m augstais skatu tornis atrodas Kangaru dabas takas pašā sākumā, vispirms uzkāpām tajā.

Pirms brauciena, kā parasti, apskatīju vietas bildes Instagramā, lai izvērtētu, ko tieši sagaidīt. Izsecināju, ka skatu tornis šeit uztaisīts krāsaināks un fotogēniskāks nekā daudzviet sastopamie koka skatu torņi. Kangaru skatu tornis veidots no metāla – melns ar oranžiem akcentiem. Nospriedu, ka vismākslinieciskākās bildes sanāk, fotografējot no torņa augšas uz leju cauri restēm. Tad veidojas tāds kā tuneļa efekts.

Skatu tornis pie Lielo Kangaru purva takas
Lielo Kangaru skatu tornis, Septembris 2020.

Un no torņa augšas paveras ļoti skaists skats pāri koku galotnēm uz lēni aizaugošu ezeru. Līdz tam vēlāk nonāksim.

Arī šeit atradu “stūri”, no kura paveras visskaistākais skats, bet Miks pievērsa manu uzmanību mākoņu ēnām. Var šķist nedaudz jocīgi, bet es nekad nebiju domājusi par to, ka mākoņi taču arī met ēnu. No skatu torņa to lieliski var redzēt kā tumšus pleķus uz zemes vai koku jūras, kas ik pa brīdim mainās… Ja tad, kad esi šeit, debesīs ir biezi gubu mākoņi – uz brīdi apstājies, ieelpo dziļāk un pavēro mākoņu ēnas.

Skats no Kangaru skatu torņa
Skats no Lielo Kangaru skatu torņa, Septembris 2020.

Lielo Kangaru dabas taka

Ar ko Lielo Kangaru dabas taka atšķiras no pārējām purva laipām, kurās esam bijuši?

Aptuveni 2 km garā lokveida pastaigu laipa ved cauri mežam, gar ezeru un Lielo Kangaru purvu. Takas sākumā izvietoti stendi ar vingrinājumiem, bet teikšu godīgi – neredzēju nevienu, kas tos pildītu. Un, tā kā mētelis nav piemērotākais apģērbs sportiskām aktivitātēm, arī es vingrinājumus tikai izlasīju. Mani kā parasti vairāk interesēja mierīga pastaiga.

Kaut arī skatu tornī cilvēku bija daudz, takā šķita tukšāks un klusāks.

Ja Tev paveiksies tāpat kā mums – soliņš pie ezera būs brīvs un tur varēs piesēst, padzert līdzi paņemto tēju. Karsta tēja ir neatņemama rudens purvu sastāvdaļa. Ja ne, takas garumā ir atrodami vēl pāris soliņi.

Dabas taka Lielo Kangaru purvā
Dabas takas sākuma posms, Septembris 2020.

Mainīgā vide padara Lielo Kangaru purva taku interesantu

Gāju un pētīju purva slīkšņu laipas abās pusēs – takas garumā vide mainās no augstiem kokiem uz purvam raksturīgākajiem zemajiem kociņiem. Un mainās arī augu pasaule. Man par pārsteigumu redzēju arī veselu pulku dažādu sēņu.

Ja Lielo Kangaru dabas taku salīdzina ar Cenas tīreli vai Ķemeriem – lielākā atšķirība, ko es ievēroju (šeit atcerēsimies, ka neesmu biologs, tikai tūrists), ir tas, ka abi iepriekš minētie puvi ir diezgan slapji, un tajos atrodami vairāki ezeri. Bet šis purvs, šķiet, lielākoties sauss ar vienu lielu, skaistu ezeru.

Jāatzīst arī, ka ir viena lieta, ko nesapratu. Ceļa zīmes norāda, ka, ejot pa taku, vienā virzienā ir ezers, bet otrā Burlakkalniņš. Ezeru mēs atradām, bet, kas tas Burlakkalniņš tāds ir, tā arī nesapratu. To tad arī palaidu garām, kaut arī izgājām visu taku. Droši vien tāpēc, ka nezinājām, kur skatīties. Interneta plašā zināšanu krātuve vēsta, ka Burlakkalniņš ir vieta, kur agrāk slēpušies lielceļu laupītāji. Varbūt Tu būsi vērīgāks un to atradīsi. tad lūdzu pastāstīsiet arī man, kur man jāskatās, lai arī es Burlakkalniņu ieraudzītu.

Purva laipa Lielo Kangaru purvā
Lielo Kangaru purva taka, Septembris 2020.

Lielo Kangaru dabas takā cilvēku kustība ir mazāka nekā Rīgai tuvākajās purva takās,  tāpēc mūsu pastaiga bija lēnāka un klusāka, kas, manuprāt, atsver to, ka jābrauc tālāk. Krāsas un atmosfēra ir lieliski piemērota rudens noskaņai. Bet lielākais bonuss nenoliedzamo ir augstais, krāšņais skatu tornis, no kura paveras lielisks skats, un tas, ka šajā vietā iepriekš nebijām bijuši, bija iespēja atklāt kaut ko no jauna. Nekad nepalaid garām iespēju iepazīt ko jaunu.

Saullēkts ar sup Cenas tīrelī

Runājot par purviem – vai zināji, ka purvā iespējams arī supot?

Saullēkts purvā ir maģisks. Noskaidro no kurienes paveras visskaistākais skats.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian