Ko apskatīt Alūksnē - skats uz Alūksnes ezeru

Ko apskatīt Alūksnē? Tempļa kalna parks un Pilssala

Pie Alūksnes ezera atrodams miers. Visvieglāk šo mieru noķert vasaras vakarā, sēžot uz soliņa pie ūdens… Tomēr ir iespēja arī doties nesteidzīgā pastaigā un daudz apskatīt – uzkāpt vienā no augstākajiem Latvijas skatu torņiem, pabrīnīties par to, ka šeit izveidots neliels templis, un apskatīt Alūksnes pilsdrupas. Mēs Alūksnē piestājām atgriežoties no Dienvidigaunijas (lasi rakstu par ceļojumu uz Igauniju ar auto), tāpēc nepaspējām apmeklēt citus ievērojamus apskates objektus tuvākajā apkārtnē, bet Tempļa kalna parks un Pilssala mums gāja pie sirds, un bija ideāli piemērota atpūtai pēc garā ceļa.

Tips: Izbraukuma maršruts

Izmaksas: 1 eur par uzkāpšanu skatu tornī, pārējaiz bezmaksas

Alūksnes ezers un pludmale

Atrašanās vieta kartē

Mani priecē tas, cik šeit viss ir labiekārtots – koka laipas, zaļās zonas… Ceļā uz pludmali interesanta detaļa, kam pievērst uzmanību, ir laternas, kas kā Miks smējās – nedaudz saliekušās vējā. Te, pie ezera, nesteidzīgā garā varētu pavadīt visu dienu. Ir iespēja arī izīrēt katamarānus, laivas, velosipēdus…  Bet tā kā mēs ieradāmies vakarā, devāmies lēnā pastaigā ar mērķi nonākt skatu tornī, kamēr tas vēl nav uz nakti aizvērts. Ezers šķiet milzīgs. Ūdens mierīgs. Vietas ritms nesteidzīgs. Pastaigas laikā sanāca šķērsot vairākus tiltus. Slavenākais no tiem esot vasaras sezonā “dziedošais” Tempļa kalna ielas gājēju tilts, kas katrā pilnā stundā spēlējot mūziku, bet mēs, kā par nelaimi, to nokavējām un nākamo stundu gaidīt vairs nebija laika. Bet varbūt jūs varat pamēģināt šo mūziku noķert un tad pastāstīt, kā bija?

Tilts pāri Alūksnes ezeram

Arī Latvijā izrādās var atrast templi – Slavas templis jeb Rotonda

Atrašanās vieta kartē

Atklāju, ka arī Latvijā atrodams pavisam neliels, klasiskajā stilā veidots templis. Tam laikam nevajadzētu būt lielam pārsteigumam, jo parku, kurā tas atrodas, taču sauc par Tempļakalna parku… Bet Latvijas ainavai šāds veidojums šķiet nedaudz neraksturīgs. Šis apskates objekts Alūksnē gan nav veidots kā slavinājums Seno Grieķu dieviem, izrādās tas veidots kā piemiņas zīme Ziemeļu kara notikumiem Alūksnē, un, kas man liekas interesanti, vienlaikus veltīts personām abās karojošajās pusēs. Apaļais templis ar sešām kolonnām slejas kalniņa virsotnē un to var ieraudzīt, dodoties uz Alūksnes skatu torni. Var piestāt, izpētīt un uztaisīt kādu bildīti. Dienas jautājums, par ko šeit palauzīt galvu un padiskutēt ar ceļojuma biedriem – kāpēc tik tālu no Grieķijas kāds izvēlējies veidot tieši šādu templi?

Ko apskatīt Alūksnē - Tempļa kalna templis

Pamēģini ieraudzīt ievērojamas vietas no skatu torņa augstumiem

Maksas – 1 eiro on cilvēka, atvērts no 1. maija – 31. oktobrim laikā no 11.00-19.00
Atrašanās vieta kartē

Uzkāpām arī 37,8 metrus augstajā koka skatu tornī. Skats uz pasauli no augšas, kā vienmēr, aizraujošs.

Alūksnes skatu tornis

Bet tas, kas man šeit patika vislabāk, – torņa augšā ir izveidota informatīva afiša, kurā attēloti ievērojami apskates objekti tuvākajā apkārtnē, kurus no šejienes var mēģināt ieraudzīt. Vai nu ar neapbruņotu aci, vai arī šeit novietoto tālskati. Piemēram, Alūksnes Jaunā pils vai Alūksnes Evaņģēliski Luteriskās baznīcas tornis.Mums tā izvērtās par interesantu spēli – pamēģini uzspēlēt arī Tu! Un šādi arī uzzinājām, ko Alūksnē var apskatīt, tāpēc šis tornis varētu būt ideāls sākuma punkts ekskursijai, ja iepriekš neesi ievācis nekādu informāciju. Ja Tev nav bail no augstuma, protams, jo šis ir viens no augstākajiem skatu torņiem Latvijā, tāpēc Tevi sagaida pamatīgs kāpiens.

Apskates objekts Alūksnē - skats no Alūksnes skatu torņa uz kura margām uzzīmēti Alūksnes ievērojamie objekti

Alūksnes pilsdrupas

Atrašanās vieta kartē

Cietokšņa drupas, kas atrodamas pilssalas viducī ir atliekas no kādreizējās Livonijas ordeņa mūra pils, kurā viduslaikos dzīvojuši bruņinieki. Līdz mūsdienām saglabājušies sienu fragmenti, kā arī atjaunots pils dienvidu tornis. Atjaunošanas darbos tas papildināts ar koka dēļiem un jaunu spicu jumtu. Šis tornis, nenoliedzami, ir visfotogēniskākā pilsdrupu daļa.  Centrā izveidota arī estrāde.

Alūksnes pilsdrupas

Ko vēl apskatīt Vidzemē (Pa ceļam)

Kā jau minēju, mēs Alūksnē paviesojāmies atgriežoties no Dienvidigaunijas, bet gadījumā ja ceļojat virzienā no Rīgas ir pamatīgs gabaliņš, ko braukt, – garākos gabalos es vienmēr iesaku pusceļā piestāt kādā vietā pastaigāties vai kaut ko apskatīt, lai nezaudētu iedvesmu.

Viena no manām iecienītākajām vietām, kas sanāk pa ceļam ir Ieriķu dzirnavas (maksas objekts) – tur atrodami vairāki ūdenskritumi, dzirnavu drupas ar funkcionējošu dzirnavu ratu un no dabas materiāliem veidoti dzīvnieciņu tēli. Vai arī, ja meklē kādu skaistu bezmaksas apskates vietu Vidzemē, kur pa ceļam izlocīt kājas, un esi ar mieru izmest mazu līkumiņu, man personīgi ļoti patika arī Kazu gravas ūdenskritums.


Miks izteica domu, ka ideālais variants būtu šeit palikt kādā mazā namiņā vai viesnīcā un nesteidzīgā ritmā izbaudīt šo skaisto vietu vairāk nekā pāris stundas. Dzert brokastu kafiju pie ezera un iesākt rītu ar peldi. Tad varētu apmeklēt arī citus apskates objektus Alūksnē – pēc internetā pieejamajām bildēm es būtu ieinteresēta arī pastaigā pa Muižas parku un tuvplānā apskatīt Alūksnes jaunās pils interesantās formas.  Izklausās ideāli… Bet labā ziņa ir tāda, ka ja Tev, tāpat kā mums šoreiz, ir ierobežots laiks, daudzi skaisti skati un interesanti objekti ir tuvu viens otram Pilssalā un Tempļa kalna parkā. Turklāt runā, ka šeit skaisti esot ne tikai vasarā, bet arī zelta rudenī.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian