Bauskas pils ko apskatīt Bauskā

Ko apskatīt Bauskā? Bauskas pils, motormuzejs un citas vietas

Iespējams, ka esi dzirdējis, ka Latvijā ir vieta, kur nekad nevīst rozes un upes krastā slejas balta pasaku pils. Varbūt pat esi dzirdējis baumas, ka šīs pils iekšpuse ir atjaunota un ir visai iespaidīga. Tāpēc Tevi neliek mierā jautājums, kas tad īsti šai pilij ir vēderā. Vai varbūt, Tu jau esi apņēmies izpētīt Bauskas pils noslēpumus, un mēģini saprast, ko vēl Bauskā apskatīt tā paša izbrauciena laikā? 

Es tur nesen biju. Varu piedāvāt Tev (gandrīz) tiešo reportāžu.

Bet kāpēc par izbrauciena galamērķi izvēlējos tieši Bausku? Jo tā ir pieejama arī tiem piedzīvojumu meklētājiem kam nav savas karietes (auto). Līdz Bauskai no Rīgas var ērti tikt ar autobusu, un visi maršrutā iekļautie apskates objekti ir kājāmgājēju distances attālumā. Mums sanāca noiet aptuveni 5 ar pusi kilometrus. 

Tad nu lec auto vai autobusā un dodamies noskaidrot ko apskatīt Bauskā.

Uz pili dodamies pa Bauskas dabas taku

Atrašanās vieta.

Ja tev ir sava privātā kariete vari doties pa taisno uz pili. Bet ja čāpo kājām, vari iztēloties ka vizītē pilī ierodies slepeni, un izvēlēties nelielu ceļa gabaliņu iet pa Bauskas dabas taku. Tā ir no pilsētas ar zemes valni atdalīta taciņa pie pašas upes. 

Februārī skats ir diezgan drūms. Kā jau visur, kur no dabas izsūkta gandrīz visa zaļā krāsa. Ticu, ka citās sezonās noskaņa būs dzīvespriecīgāka. Bet (manuprāt) iet pa šādu taciņu jebkurā gadījumā ir interesantāk nekā pa pilsētu.

Bauskas dabas taka

Takas odziņa ir Laimes stūrītis. Vieta, kur pacīnīties ar vēju. Bet tās nav vējdzirnavas, tā ka Tev visticamāk izdosies uzvarēt. Cīņa ir par to, lai uzņemtu visskaistāko bildi. Bauskas Laimes stūrītī ir novietots foto rāmis. Vējainā laikā tas griežas. Un ja nepaspēj bildi uztaisīt pietiekami ātri nākas vai nu rāmi pabakstīt vai gaidīt nākamo apli. 

Bet varbūt ka tā ir pat labāk – vari izvēlēties, kuru lenķi vēlies savā foto ietvert.

Foto rāmis Bauskas dabas takā

Ko apskatīt Bauskas pilī?

Atrašanās vieta.

Ieeja ir par maksu, darba laikus atradīsi šeit.

Šī pils ir kā laberints. Trepes uz augšu, trepes uz leju, durvis, kuras tiek atvērtas, lai ielaistu Tevi kādā no zālēm un gandrīz nebeidzams skaits istabu. Ieejas maksa ir, manuprāt, diezgan augsta – 9 eiro par pilnu biļeti. Bet Bauskas pils ir iespaidīga un tajā ir daudz ko apskatīt. Tāpēc man šis piedzīvojums likās ieguldītās naudas vērts. 

Pastāstīšu ko Bauskas pilī var apskatīt, lai tu varētu izlemt vai šī cena ir tā vērta arī Tev. Bet apskatīt pili no ārpuses ieteiktu jebkurā gadījumā. 

Bauskas pils no ārpuses

Bauskas pils interjērs

Interesanti – jo tālāk Tu ej, jo tukšākas telpas paliek. 

Bet kas tās par telpām! Ar augstiem griestiem, mūra sienām un dekoratīvām krāsnīm. Mēbeļu nav daudz, bet šķiet, ka tas ir laikam atbilstoši. Tajos laikos vienkārši cilvēkiem nebija tik daudz lietu. Bet tas kas bija, bija visai iespaidīgs. Pils mēbeļu arsenālā atradīsi lielas lādes, masīvus galdus un neticami mazas gultas. 

Bauskas pils guļamistaba

Man kā parasti visinteresantāk likās ielūrēt virtuvē. Tur vienmēr var atrast kaut kādus brīnumus. Piemēram milzu piestu. Šķiet, ka visi interjērā izmantotie priekšmeti ir replikas, bet mani tas neuztrauc. Man ir svarīgi, lai telpā būtu radīta noskaņa. Kas Bauskas pilī ir izdevies. 

Tikai saģērbies silti – tik senās pilīs centrālās apkures nav. 

Virtuve ko var apskatīt Bauskas pilī

Dienas smieklu deva

Man šķiet, ka mēs atradām tualeti, kurā ir divi sēdekļi viens otram blakus. Sanāk, ka Tu vari turpināt apspriest darīšanas kamēr dari savas “darīšanas”.

Iztādes, ko iespējams apskatīt Bauskas pilī

Pilī atradīsi arī vairākas ekspozīcijas ar seniem priekšmetiem, ieročiem un tērpu reprodukcijām. 

Bauskas pils tornis un skatu platforma – piedzīvojuma kulminācija

Manuprāt, šī ir visiespaidīgākā pils daļa.

Iztēlojies šādu ainu – Tu ieej pa torņa durvīm un redzi, ka tālākajā telpā uz grīdas kaut kas kustās. Kas tas? Tu sadūšojies iet tālāk un atklāj, ka uz torņa grīdas tiek rādīta projekcija par to, kā Bauskas pils attīstījusies cauri gadsimtiem. Tad tu pacel skatienu augšup. Un ieraugi visas torņa detaļas – atsegtos mūrus, koka trepes, jumtu. Varētu teikt, ka ir atsegtas visas torņa iekšas. Vai dvēsele.

Bauskas pils tornis

Un pats labākais, Tu vari uzkāpt tornī un paskatīties uz šo visu arī no augšas. Man grūti izlemt no kura punkta skats ir interesantāks. Kā Tev liekas?

Bauskas pils torņa iekšpuse

Pirms došanās uz Bausku, cītīgi meklēju kur Bauskā paskatīties uz pilsētu no augšas. Manas detektīva prasmes mani pievīla. Bet mani sagaidīja pārsteigums. Uz Bausku no augšas var paskatīties no Bauskas pils torņa.

Skats uz Bausku no augšas

Ašās apskates vietas Bauskā

Bauskā ir arī pāris ašās pieturas – vietas, kurās ir kaut kas skaists un interesants, bet, kur īsti nav ko darīt vairāk par pāris minūtēm. Citā vārdā tās varētu nosaukt arī par foto vietām.

Bauskas rātsnams

Atrašanās vieta.

Bauskas rātsnams ir glīta, rozīga ēka ar tornīti. Tajā ierīkots informācijas centrs. Klik – klik un gatavs.

Rātsnams ko iespējams apskatīt Bauskā

Bauskas Rožu aleja

Atrašanās vieta.

Turpat blakus Bauskas muzejam atradīsi nevīstošu rožu aleju. Ko Tu šeit redzi?

Mājas stūris Bauskas rožu alejā

Jo vairāk es skatījos, jo interesantāka man šī vieta likās. Sākumā es redzēju mājas, kuras pamatīgi skāris laika zobs. Un es redzēju uz sienām piestiprinātas auduma rozes. Bet pēc laika es sapratu, cik lieliski romantiskie ziedi un mājas ar nolipušo krāsu un garas dzīves pēdām vienas otru papildina veidojot fascinējošu kontrastu.

Bauskas rožu aleja

Dienas mācība

Rozes var augt jebkur

Uz vienas no ēkām atrodams uzraksts “Ienāc pagalmā”. Hmm. Man bērnībā mācīja nekāpt svešās mašīnās un neiet pagalmos, pat ja piedāvā cepumus.

Plakāts ienāc pagalmā

Bet ap stūri var ieraudzīt mozaīkas fragmentu. Tā kā iepriekš biju lasījusi, ka kaut kur Bauskā apskatāma zivju mozaīka, tas kalpoja par iedrošinājumu ieiet pagalmā un to apskatīt. Bet citās situācijās, protams, ar šādām zīmēm uzmanīgi. 

Bauskas zivju mozaīka

Bauskas motormuzejs

Atrašanās vieta.

Ieejas maksa un darbalaiki.

Kas pietrūkst šai mašīnai?

Pareizi – spoguļi. Bauskas motormuzejā iemācījos, ka agrāk spoguļi nenāca mašīnas pamata komplektācijā. Tos varēja iegādāties kā papildus aksesuārus. Vai vari iedomāties? Man šermuļi skrien iztēlojoties.

Retro auto Bauskas motormuzejā

Muzeja darbinieki ir ļoti atsaucīgi un pastāstīs daudzus interesantus faktus par Bauskas motormuzejā atrodamajiem retro auto.

Es esmu cilvēks, kas mašīnas atšķir pēc krāsām. Un pat man bija interesanti paskatīties, kā kādreiz izskatījies ugunsdzēsēju auto, piekabe – vasarnīca, un uzzināt, ka kādreiz auto bez jumtiem ir bijuši lētāki. Kāpēc? Nāksies vien doties uz Bauskas motormuzeju paprasīt darbiniekiem. 

Retro auto ko iespējams apskatīt Bauskā

Kopumā Bauskas apskate var izvērsties par piedzīvojumu visas dienas garumā. Patiks tiem, kuri mēdz pasapņot par dzīvi pils mūros un tiem, kuri vienmēr ir atvērti uzzināt kaut ko jaunu, šoreiz par retro auto.

Ko apskatīt Jelgavā - skats uz baznīcu, bāku un kuģi

Plāno garāku Zemgales apskates braucienu? Piestāj arī Jelgavā.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi

lvLatvian